Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čestmír Řanda zfackoval na WC komunistu, jeho syn skončil ve vězení a smrt provázel mystický zážitek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Životní přání Čestmíry Řandy bylo stát se hercem. Neměl to ale jednoduché. Nejprve vystudoval strojní průmyslovku a nastoupil do zaměstnání v Kovohutích v Rokycanech. Souběžně s prací se ale věnoval ochotnickému divadlu.

Článek

Až po válce začal studovat na konzervatoři a poté na AMU. Díky své hřmotné postavě, ale i  silnému, hlubokému hlasu neměl o filmové i divadelní role nouzi, i když ne vždy o hlavní. Patřil také mezi legendární dabéry.

Začínal v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, poté působil v Divadle na Vinohradech, odkud zamířil do Národního. Tam se dokonce stal - velmi krátce 1969 až 1970 šéfem činohry. I když hrál často záporné role, v životě byl charakterní a vadily mu křivdy.

Když měl s komunisty problémy Karel Höger, neváhal a napsal dopis prezidentovi Husákovi - odpovědi se pochopitelně nedočkal. Když mu to krátce poté nejmenovaný soudruh vyčetl na WC, dostal od něj facku až se svalil se slovy, jestli si bude stěžovat dostane další. Je paradox, že sám byl členem strany, ale spíš z idealismu.

Patrně jedna z jeho nejlepších televizních rolí byla postava pana Drtílka v komedii Přehlídce velím já (1969), kde jako účastník vědomostní soutěže vyhraje cestu do Londýna k hrobu Karla Marxe, ale nakonec skončí u Leninova mauzolea na Rudém náměstí v Moskvě.

Uměl si užívat života, potrpěl si na dobré jídlo a pití. Liboval si v sladkých snídaních, dal si k nim klidně deset koblih. Ale nejvíc mu ničilo zdraví kouření, „vytáhl“ až čtyři krabičky cigaret denně. Přitom začal kouřit až v jednadvaceti, poté, co nešťastnou náhodou zemřel jeho milovaný tatínek a na pohřbu mu příbuzní nabídli na uklidnění cigaretu.

Mezi jeho koníčky patřila jízda na koni a celkem paradoxně byl i velký příznivec automobilů, rád také rybařil. A fandil Slávii. Ti, co ho znali věděli, že pod drsnou slupkou se skrývá čestný a citlivý člověk. Měl také svérázný smysl pro černý humor, dával k lepšímu vtip, jak přijde kostra k doktorovi a ten jí říká: „To jdete brzy.“

Jeho široké srdce, v němž bylo místo pro všechny, co měl rád, od něj ale dostávalo zabrat. První infarkt dostal už v 46 letech, podílel se na něm i bacil tuberkulózy, který někde chytil a oslabil jeho organismus. Pak v šestaosmdesátém zemřel tragicky můj bratr a na Čestmíra to nesmírně dolehlo.

Podle lékařů měl absolvovat bypass, k tomu už bohužel nedošlo. Na smrti se kromě infarktu podílela i embolie, vzpomínala na tento okamžik jeho manželka Dagmar. Ta zmiňuje i mystickou historku, když se synem přijeli sbalit jeho věci na chatu, zjistili, že se jeho elektrické hodiny, které dostal jako dárek, samy zastavily přesně ve stejný čas jeho skonu…

Jeho syn stejného jména po něm povahu bohužel nezdědil. Skončil dvakrát ve vězení, neplatil výživné na syna, trestní oznámení na něj za domácí násilí podala manželka Regina, i přítelkyně, moderátorka a rosnička Tina Pletánková. Zemřel také na infarkt o dva roky dřív než jeho otec.

Zdroj: https://dabingforum.cz/viewtopic.php?t=5000

https://www.csfd.cz/tvurce/1459-cestmir-randa-st/biografie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz