Hlavní obsah
Cestování

Domov hobitů na ostrůvku Flores

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons / CC Attribution-Share Alike 2.0 Generic / Lian Bua, Flores, Indonesia [2007]

Návštěva Bali se stala hitem, hlavně v dubnu a květnu, kdy je tady něco jako hlavní sezóna (i když teplota je celoročně kolem 28 stupňů), sem míří mraky turistů.

Článek

Mnozí z nich se vydají na výlety do zajímavých míst. Jedním z nich je ostrov Flores, kde lze narazit na výjimečnosti, které nikde jinde na světě nenajdete, navíc v i krajině, kde je - až na výjimky - civilizace neznámý pojem.

V domorodých vesnicích žijí v prostých dřevěných chýší stále původní domorodé klany ve vzájemné pospolitosti, nezápasí mezi sebou o sféru vlivu či o moc, jak je, či bývalo obvyklé.

Možná proto, že tu vládne matriarchát a veškerý majetek, kterým jsou obvykle pouze domovy a jejich skrovné vybavení, se tak předává z matky na dceru.

Většina místních se živí zemědělstvím či výrobou sarongů, což je oblečení, ve kterém chodí muži i ženy. V podstatě jde o pruh látky, přibližně široký kolem 120 cm a dlouhý 170 cm.

Je pestře zbarvený a obvykle také ručně pomalovaný přírodními motivy, jeho použití je multifunkční, dá se použít jako bytová dekorace, šály, ale nosí se v něm i nemluvňata!

Vesničky stojí na místě tisíce let, obyvatelé se kromě sběru plodin živí i výrobou silné bezbarvé pálenky, která se vyrábí pomalou a opakovanou (až 4×) destilací palmových šťáv a  - Moke.

Hlavní tahák, za kterým sem míří většina turistů, je ale krasová vápencová jeskyně Liang Bua, sice rozměry malá (20 metrů široká, 25 m vysoká a 40 m hluboká) ale významem obrovská.

V roce 2003 právě zde byly nalezeny pozůstatky do té doby zcela neznámého typu člověka, odborně homo floresiensis, kterému ale nikdo neřekne jinak než hobit, podle Pána prstenů.

Je fakt, že výška jeden metr dokonale odpovídá popisu těchto tvorů z Tolkienova románu, ale vědci se přou o to, zda malá výška nebyla způsobena genetickou vadou.

Poslední výzkumy ovšem naznačují, že šlo opravdu o druh člověka, dokonce staršího než my, podle datování zde žil už před 190 000 (!) lety. Měl malý mozek na úrovni šimpanze (380 cm³).

Podle všeho neznal nebo spíš nepoužíval oheň, ale byl schopen vyrábět nástroje. Nicméně i přes intenzivní výzkumy se zde stále vznáší ještě mnoho otazníků.

Další rarita je přírodní a najdeme ji v aktivním vulkánu Kelimutu, kde vznikla jezera Tiwi Ata Mbupu, Tiwu Nua Muri Kooh Tai a Tiwu Ata Polo, jež jsou unikátní tím, že každé má jinou barvu.

Ta se navíc v průběhu roku mění v závislosti na chemických procesech, které uvnitř vulkánu stále probíhají, od azurově modré, přes zelenou, hnědou s odstíny do červena až černou.

Původní obyvatelé věří v legendu, že záleží na tom, zda jsou duše předků, co sídlí pod hladinou, rozrušené či klidné, vědci tvrdí, že jde o chemické procesy nebo také úhel světla.

Nicméně se shodují v tom, že nejlepší je vypravit se na sopku hned před východem slunce. Kolem ní se pak rozkládá stejnojmenný národní park, kde je arboretum a malá džungle.

Žije tu i tzv. komodský drak, největší žijící ještěr na světě. Výchozí bod k návštěvě je 14,5 kilometru vzdálená malá osada Moni, nabízející prosté ubytování, na mapách ale zobrazena nebývá.

Je třeba se zeptat. Jinak na Florés je to z Bali asi hodina a půl letecky, dá se plout i trajektem nebo se domluvit s místními rybáři, ovšem místní vody mohou být záludné…

Zdroj:

https://www.indonesia.travel/gb/en/destinations/bali-nusa-tenggara/flores

https://www.flores-indonesia.com/flores_indonesia.html

http://humanorigins.si.edu/research/asian-research-projects/hobbits-flores-indonesia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz