Hlavní obsah
Lidé a společnost

Elizabeth Taylor měla sedm manželů a Vatikán ji obvinil z rozmařilosti a erotického pytláctví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Insomnia Cured Here / Wikimedia Commons / CC BY- SA 2.0 Generic

Elizabeth (Liz) se narodila v Londýně 27. 2 1932 americké herečce Saře Sothernové a obchodníku s uměním Francisi Taylorovi. Rodina se ale brzy přestěhovala do slunné Kalifornie, kde začala už v deseti letech její dlouhá a úspěšná kariéra.

Článek

Za tou stála především její matka, rozhodla se, že z dětské krásy své dcery vytěží maximum a věřila, že jí je předurčena sláva. První roli dostala v 10 letech. Ale až ta druhá, o dva roky později, ji katapultovala mezi superstar, když si zahrála ve filmu National Velvet s Mickym Rooneym.

Netrvalo dlouho a stala se jednou z velkých hollywoodských hvězd, a tou zůstala až do smrti. Kromě herectví na sebe upozorňovala i vztahy s muži, které obvykle přešly v manželství. Sedm z nich ale skončilo rozvodem, jedno přerušila letecká nehoda.

Výběr manželů byl hodně pestrý, od kolegů až po stavebního dělníka. Měla čtyři děti a řadu vnoučat a pravnoučat. Když natáčela film Giant s Jamesem Deanem snažila se ho svést, ale neuspěla, měl jiné priority, líbili se mu muži.

Jiskra nepřeskočila ani mezi ní a Paulem Newmanem v dramatu Kočka na rozpálené plechové střeše. Bylo jí pouhých 18 let, když se poprvé provdala za hotelového dědice „Nickyho“ Hiltona. Jejich osmiměsíční manželství se začalo hroutit předtím, než skončily líbánky.

„Matka nepřipravila Liz na vztah s bohatým frackem, urážlivým, sebestředným, agresivním, v opilosti ji „vykopl“ dítě z těla.“ řekl rodinný přítel. Je ovšem fakt, že už předtím se zasnoubila se synem amerického velvyslance Williamem Pawleym, ale moc se k sobě nedostali, spíš si psali milostné dopisy, což vedlo k rozchodu.

Druhý manžel byl britský herec Michael Wilding, kterého potkala v Anglii při natáčení filmu Ivanhoe, o 20 let starší. Když se 21. února 1952 vzali, představoval klidnou sílu, kterou po bouřlivém prvním manželství potřebovala. Měli dva syny – Michaela Jr. (1953) a Christophera (1955).

„Byl úžasný otec,“ řekla Liz. Přesto se spokojený pár po pěti letech rozešel, když se zakoukala do producenta Michaela Todda, opět staršího, o 25 let. Honosnou svatbu měli v Acapulcu. Byla do něj bezhlavě zamilovaná, narodila se jí dcera.

Ale štěstí jim dlouho nepřálo, tragicky zahynul při letecké havárii rok poté, Elizabeth neletěla kvůli nachlazení. Na palubě měl být i Kirk Dougals. Jeho manželka ale měla „divný pocit,“ prosila ho, aby zůstal doma a tím mu zachránila život.

Po Toddově smrti byla Taylorová zdrcena. „Upřímně jsem si nemyslela, že přežiju, a bylo mi to jedno, kdybych to nepřežila,“řekla později o truchlení. Plakala ale i na rameni jeho přítele, herce Eddieho Fishera, i když byl ženatý.

Ten nakonec od manželky, která Elizabeth považovala za přítelkyni, kvůli ní odešel. To způsobilo obrovský skandál, média se do nich pustila, televize NBC dokonce zrušila Fisherovi seriál, Elizabeth byla označována za „lidožroutku!“ Nejslavnější manželství ale prožila s Richardem Burtonem - dokonce dvakrát

S tím se seznámila na večírku a přeskočila mezi nimi jiskra. Ta se změnila v plamen při natáčení filmu Kleopatra „Vždy jsem si připouštěla, že mě ovládají vášně a nemohu předstírat, že jsem nevěděla, co dělám, když jsem se s ním zapletla,“ napsala později v pamětech.

Aféra ovládla novinové titulky po celém světě a přiměla Vatikán, aby obvinil Elizabeth z „erotického tuláctví!“ Pár měl i společné „koníčka“ – rozmařilost. Cestovali po světě a utráceli miliony za umění, šperky, mohli si to dovolit, jejich honoráře byly astronomické.

Jinak si ale „užívali italské manželství“ poháněné alkoholem a žárlivostí. Natočili spolu jedenáct filmů. Burton o jejich vztahu řekl: „Hádání je pro nás životní potřeba – kromě případů, kdy je Liz nahá – často svedeme slovní bitvu kvůli maličkostem. Já ji obviním, že je ošklivá, ona mě, že jsem nýmand bez talentu.“

I když to byly těžké časy, nevzdala bych se ani minutu času s ním. Už nikdy nechci být tolik zamilovaná. Dala jsem do toho vše, duši, bytost.“ Svěřila se naopak Elizabeth. Adoptovali dceru Marii. Po deseti letech se rozvedli, ale za rok se znovu vzali.

Oba mysleli, že mezi nimi stále je „chemie.“ „V srdci budu vždy věřit, že nebýt jeho smrti, vzali bychom se potřetí a naposled.“Komentovala to Liz. Druhé manželství bylo nicméně velmi krátké, trvalo jen deset měsíců.

Elizabeth nezůstala dlouho sama, rok po rozvodu se vdala za právníka Johna Warnera, kterému pomohla ke zvolení do Senátu. Brzy se ale projevily rozpory, on chtěl, aby žila na farmě, což pro ni, zvyklou na záři reflektorů, nebylo nic moc.

„Náš vztah nikdy nebyl postaven na romantice, jako dřívější manželství. Věděl, že není láska mého života. A já, že jsem nebyla láska jeho života. Ale milovali jsme se, dokud se neoženil se Senátem.“ Rozešli se po šesti letech. Pak si Liz dala od manželů devítiletou pauzu.

Nakonec vlezla do „chomoutu“ s o 20 let mladším Larrym Fortenskym, stavebním dělníkem. Seznámili se na odvykací kůře, kde byli kvůli závislosti na alkoholu. „Já samozřejmě věděl, kdo je, ale nemůžu říct, že bych viděl některý z jejích filmů. Byla zábavná a sladká, čím víc jsem ji poznal, tím sladší byla,“ řekl Fortensky.

Svatba byla velká událost, organizoval ji Michael Jackson, který vedl Elizabeth svatební uličkou s jejím nejstarším synem Michaelem Wildingem Jr. Cesty dvojice se nakonec po pěti letech rozešly. Jemu vadila především mediální pozornost, kamery, nikdy si nezvykl na Hollywoodské pozlátko.

Poté se Liz zařekla, že se vdávala naposled a slovo dodržela. S většinou exmanželů udržovala přátelský vztah, vedla s nimi čilou korespondenci. Richard Burton adresoval poslední dopis tři dny před smrtí v roce 1984 právě jí.

Měla ho uložený vedle postele celých 27 let a přála si být s ním pohřbená. Jeho celý obsah nikdy nikomu neprozradila, jen útržky. „Celý život jsem měla štěstí. Všechno mi bylo předáno: vzhled, sláva, bohatství, vyznamenání, láska. Ale za své štěstí jsem tvrdě platila katastrofami, příšernými nemocemi, závislostmi.“ Prozradila o sobě.

Neměli bychom zapomínat, že byla jednou z prvních osobností, které podporovaly výzkum nemoci AIDS. Jejím nejbližším přítelem byl Michael Jackson. Měli společné zážitky, podepsala se na nich dětská sláva, kvůli které přišli o bezstarostné zážitky, neměli přátele, místo hraní na hřišti trávili čas ve zkušebnách, na „place“.

Zdroj: https://www.csfd.cz/tvurce/914-elizabeth-taylor/prehled/

https://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/22152-elizabeth-taylor.html

https://elizabethtaylor.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz