Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hypersexuální chameleon David Bowie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adam Bielawski, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Těžko najdeme umělce, který měl tolik tváří jako David Bowie. Vtěloval se do různých postav, některé stvořil. Pověstné se staly jeho módní kreace, bizarní kostýmy. Schopností šokovat se mu málokdo vyrovnal, stylizoval se i do role Grety Garbo.

Článek

Narodil se 8. 1 1947 v Londýně jako David Jones. Pseudonym Bowie si zvolil už na počátku kariéry, protože se stejně jako on jmenoval zpěvák skupiny Monkees. Pocházel z chudších poměrů, matka pracovala jako servírka. Vyrůstal s o devět let starším nevlastním bratrem Terrym.

Měli k sobě hezký vztah. Ten bohužel později onemocněl schizofrenií, tvrdil mimo jiné, že se mu zjevil Ježíš a vybral ho na zvláštní misi. Po několika pobytech v léčebnách duševně nemocných spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

I tři sestry jeho matky se potýkaly s psychickými potížemi. To mohl být důvod jeho emoční nestability, která se u něj často projevovala. Otec se o něj ale dobře staral, bral ho na rockové koncerty, které ho oslovovaly hudbou i atmosférou.

David byl mimořádně talentované dítě. Nápady z něj jen tryskaly, měl sklony hudbě, tanci, herectví, výtvarnému umění, zpíval ve školním sboru a vystoupení obohacoval o zvláštní efekty. Z nedostatku hudebních nástrojů hrál jeden čas i na kuchyňské nádobí.

Jeho neklidná povaha ale měla na svědomí i rvačky se spolužáky. Při jedné došlo k vážnému úrazu oka, vypadalo to dokonce, že o něj přijde. Nakonec se ho podařilo zachránit. Jenže zorničky pak měly jinou barvu, zdravá modrou, zraněná hnědou.

O jeho charakteru svědčí i fakt, že George Underwooda, který mu uštědřil osudnou ránu, považoval dál za přítele, později mu jako grafik vytvořil obaly jeho alb! Exotický vzhled očí ještě zvyšoval jeho atraktivitu, nesmrtelný se stal vytvořením alter ega, mimozemské rockové hvězdy jménem Ziggy Stardust, kterou rozdrtí kult vlastní osobnosti.

Dal mu úmyslně zcela androgynní podobu, na koncertech – v době, kdy to nebylo ani zdaleka běžné – šokoval dámskými přiléhavými kostýmy. Používal také silný make-up, maloval si oční linky, obočí, ústa. Nosil upjaté džíny, ve kterém nejvíc vynikly jeho dlouhé štíhlé nohy.

Ještě k tomu všemu měl dívčí tvar postavy s úzkými rameny a vykrojenými boky, líbivý obličej s naznačenými jemnými rysy, hezké, delší ryšavé vlasy, podmanivý pohled.Toto chování pochopitelně spustilo debatu o jeho sexuální orientaci.

Vypadalo to, že v ní sám nemá jasno. V roce 1972 sdělil novináři Michaelu Wattssovi, že je gay. To později odvolal s tím, že je heterosexuál, po nějaké době ale podpořil fámy o své bisexualitě. Ta je ze všech tří variant nejpravděpodobnější.

S Mickem Jaggerem ho ostatně přistihla in flagranti Davidova manželka, leželi vedle sebe nazí v posteli. Je fakt, že měli hodně společného, stejně jako s Freddy Mercurym. Ten byl sice gay, ale zřejmě nic spolu neměli.

Nebyl jeho typ, líbili se mu svalnatí muži. Jiskřilo to mezi nimi jen hudebně, třeba při natáčení songu Under Pressure. Z Davida se stala rocková, ale také módní ikona, nekonformními nápady inspiroval snad každého návrháře, byl první „genderový“ umělec.

Užíval si dosyta darů života, obklopoval se luxusem, pořizoval si drahá auta, ty sám ještě vylepšoval. Pil alkohol, bral drogy, to se na něm později bohužel projevilo, byl neobyčejně promiskuitní. Vyšel rozhovor s ženou, které v době, kdy s ním spala, bylo jen 15 let.

Řekla: "Tenkrát jsme se jen dobře bavili, žádná pravidla neexistovala. David nebyl pedofil, ale věk neřešil, dospívající holky se mu líbily, komu taky ne. Co se týče sexu, dokud se to hýbalo, šel do toho. Byl jako smrt, bral všechno, muže, ženy, starý, mladý.

Podle jeho první manželky Angie pro něj byl někdy sex způsobem, jak získat, co chtěl: „Používal ho, aby se zalíbil lidem a ti pak pro něj udělali různé věci. Choval se v tomto směru jako narcistní sobec, dá se říct, že byl sám sobě přítelkyní a přítelem. Většina jeho úletů pro něj ale neměla takový význam, prostě jen vymetal ložnice.“

Zachovalo se svědectví dívky, která zažila s Davidem triolismus. Ten prý provozoval často, obvykle v sestavě dvě dívky a on. „Měl to promyšlené. Nejdřív tančil nahý a pobídl nás, abychom se svlékly a přidaly. V posteli jsme uspokojovaly rty jeho i sami sebe a on polibky opětoval. Ke styku došlo až nakonec, jako třešnička na dortu“.

Je pravděpodobné, že byl hypersexuál. Jde o závislost, odborně se nazývá satyriáza, kdy nadbytek testosteronu způsobí nekontrolovatelné puzení po pohlavním styku. Muž ho nevyhledává kvůli tomu, že po něm touží tělo, ale proto, že ho vyžaduje mysl. I když dosáhne orgasmu, nepřináší mu uspokojení.

Vede ho jen k tomu, aby vyhledával další známosti, provozuje sex za velmi kuriózních okolností. Pokud ho nemá, trpí nervozitou, podrážděností a abstinenčními příznaky. Tuto úchylku lze úspěšně léčit, navíc svoji roli má i čas. S přibývajícím věkem sexuální apetit klesá, což znamená, že se dostane na obvyklou úroveň.

U Davida bylo klíčové seznámení s modelkou Iman, stala se jeho druhou ženou a žili spolu od roku 1992 až do jeho smrti v roce 2016, šlo o stabilní vztah, který se odehrával daleko od záře reflektorů. „Stala se první ženou, která pro mě znamenala víc než kariéra. Nikdy jsem necítil k nikomu takovou vášeň, ale i pokoru,“ řekl David.

V roce 2014 se dozvěděl, že má rakovinu jater. Dokázal ji utajit i před přáteli, pro ně byl stejný šok jako pro ostatní, šok, když za dva roky poté zemřel. Ještě předtím vydal album, ve svém posledním klipu snad poprvé nehrál jinou postavu, ale sám sebe, jak opouští tento svět. Naposledy vydechl dva dny po devětašedesátých narozeninách.

Zdroj: https://www.davidbowie.com/

https://www.csfd.cz/film/436683-david-bowie-muz-ktery-zmenil-svet/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz