Hlavní obsah
Cestování

Keukenhof je oáza dokonalosti a krásy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Holandské tulipány je pojem, zná je asi každý. Ale jen ten, kdo viděl desítky kilometrů pestrobarevných lánů těchto krásných květin, je dokáže plně ocenit…

Článek

Za jméno vděčí doktoru Tulpovi, proslaveného díky fascinujícímu obrazu Rembrandta, kde ho zachytil při pitvě. Ale nebyl jen výtečným lékařem, ale i mužem mnoha talentů. Z cest po Asii si přivezl cibule tulipánů, ale i čajovníkové lístky.

Tak naučil krajany a poté i svět pít tento chutný aromatický nápoj. Pro nás je zajímavé, že se úzce přátelil nejen se slavným malířem, ale i Janem Amosem Komenským, s nímž bydlel v jedné ulici.

Tulipány lze v době rozkvětu obdivovat téměř kdekoli, třeba za jízdy autem, vlakem, či na kole. Zvlášť romantický pohled je na záhony v sousedství malebných domků či větrných mlýnů.

Všichni, kdo mají rádi květiny, by si ale neměli nechat ujít návštěvu parku Keukenhof v městečku Lisse, vzdáleného kousek (asi 30 km) od Amsterodamu.Vznikl v roce 1949, kdy Asociace pěstitelů tulipánů zadala architektům úkol vytvořit reprezentativní zahradu v anglickém stylu. Důvodem bylo pozdvihnutí důležitosti a významu národní květiny.

Pro záměr se povedlo získat hraběte van Lyndena, majitele panství, který dal k dispozici prostory kolem svého stejnojmenného zámku. Ty se později pro velký zájem návštěvníků rozšiřovaly, dnes se rozkládá na dvaatřiceti hektarech a je největší svého druhu na světě.

Tajemství, proč se tulipánům, ale všem ostatním květinám daří právě v Nizozemsku spočívá především v ideálně propustné a písčité půdě. Navíc je pro zahradníky jejich pěstování něco jako fetiš…

Místní je vysazují tak, aby spolu barevně ladily, mají na to přirozený cit. Dřív rozsáhlá pole před nájezdy zlodějů dokonce hlídali policisté, dnes už to tak přísné není, nicméně se neporučuje trhat je bez svolení majitele, i když jejich astronomické množství k tomu svádí…

Tulipánů je v Keukenhofu něco kolem sto padesáti druhů, ale celkově v něm roste 7 milionů (!) různých kytek a kytiček. takže jistě nehrozí, že se pohled na ně okouká. Návštěvníci mají spíš opačný problém, co obdivovat dřív. A kromě očí si na své přijdou i čichové buňky, vůně je místy až omamná.

Park také spolupracuje s předními výtvarníky, jsou tu k vidění i sochy a další umělecká díla, citlivě umístěná tak, aby krásu květin nerušila, ale umocnila. Ve volném prostoru jsou i jezírka, jen dotváří úchvatné panorama.

Tulipány rostou i v obřích sklenících, kde si je lze také koupit. Ti, co se pro to rozhodnou, jsou upozorněni na jejich výjimečnost, délka pěstebního cyklu – od semene, až k cibuli vhodné na prodej – je až neuvěřitelně dlouhá, 25 až 30 let!!

Dají se ale pořídit i v květináči, pak se až do podzimu nechají někde v klidu a suchu odpočívat. Poté se opět zasadí, takže je možné těšit se už napřesrok z jejich krásy i doma…

Výjimečné věci obvykle trvají krátce, což se týká i Keukenhofu. Ten je normálně otevřen pouhých osm týdnů – od půli března do konce května. Avšak ani ve zbytku roku nezahálí, v létě se zde koná výstava s názvem Zommerhof, na podzim velký květinový trh – Bloemenbollenmarkt.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz