Hlavní obsah

Ladislav Potměšil, major Maisner i štamgast z Hospody bojoval deset let s rakovinou, přišel i o hlas

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Jan Janula křest knihy Cesty domů

Ladislav Potměšil se narodil 2. září 1945 na Žižkově. Už od dětství chodil do pěveckých souborů a zpíval v karlínském Domě pionýrů a mládeže, ale v pubertě se mu změnil hlas, takže „přesedlal“ na herectví…

Článek

K němu byl tak nějak předurčen, díky otci, který ho odmalička vodil do divadel. Už ve čtrnácti letech se mihnul ve filmové pohádce Dařbuján a Pandrhola, chlapecké role dostal i v adaptaci Lustigova románu Dita Saxová a dramatu z domova mládeže Škola hříšníků, takže studium DAMU bylo logickým krokem.

Jeho spolužačkami byly například Daniela Kolářová a Hana Maciuchová. Školu ale moc rád neměl, takže uvítal, když mu v druhém ročníku nabídli hostování v Realistickém (dnes Švandově) divadle. Tam působil dvacet let, v letech 1993 až 2007 byl členem souboru Divadla na Vinohradech.

Hrál především komické nebo charakterní postavy, smysl pro humor měl i v„civilu“ rád bavil kolegy, psal vtipné básničky, svým přátelům psal ve verších i zprávy. Byl příbuzným herce Otakara Brouska, kosmonauta Vladimíra Remka nebo herečky Adély Gondíkové.

Dvakrát se oženil, s herečkou Jaroslavou Pokornou měl dceru Marii, dnes úspěšnou loutkoherečku, dva syny, Ladislava (1974) a  Jana (1978) pak s další Jaroslavou, Brouskovou, dcerou Otakara Brouska staršího. Jejich manželství trvalo čtyřicet osm let a ukončila ho až jeho smrt.

Láska na první pohled to ale nebyla. Manželka v jednom z rozhovorů odhalila, že ji nejdřív naštval, dobíral si ji, že se v šatně učí na zkoušku. Ale pak při dalším setkání zasáhl osud, po svatbě se věnovala hlavně rodině a potlačila poněkud herecké ambice. Hrála hlavně v televizních filmech, které nebyly tak náročné na čas a točily se často ve studiu.

Ani jeden z rodičů se nesnažil přetvořit potomky k obrazu svému, nicméně nejmladší syn Jan se ke „kumštu“ přece jen dostal, pracoval dvacet let v dramaturgickém oddělení České televize a byl podepsaný pod takovými pořady StarDance, Duety…když hvězdy zpívají, nebo Všechnopárty.

Role, kterými se Ladislav Potměšil proslavil, ztvárnil v kasovním trhácích Discopříběh a Byl jednou jeden polda, oba se dočkaly pokračování, „Polda“ se dokonce stal trilogií. Režisér Jaroslav Soukup vzpomíná: „Já ho obsadil už do svého prvního filmu Drsná Planina. Tam hrál s Jirkou Bartoškou a Ivanem Vyskočilem a zapadl perfektně. Když mě napadlo natočit českou verzi Policejní akademie, byl pro mě jasnou volbou.“

Nejvíc si ale vážil účinkování v dnes už kultovním seriálu Jaroslava Dudka Hospoda, kde hrál jednu z hlavních rolí, svérázného špeditéra Václava Nováka."Na to vzpomínám s láskou, byla krásná práce - skvělý námět, bezvadní lidé, vynikající režisér, co víc si herec může přát. Něco takového vás potká jednou za život," řekl později.

Hrál také od prvního dílu v Ordinaci v růžové zahradě, od roku 2000 pak také v mnoha televizních filmech. To, že neumí jen komické role, dokázal v dramatu Post Bellum. Na začátku roku 2019 veřejně oznámil, že s herectvím kvůli zdravotním problémům končí. Bylo to překvapení, to, že už dlouhá léta bojuje s rakovinou, věděli jen jeho nejbližší.

Navíc i při tomto rozhodnutí hýřil optimismem.„Před kameru ani na divadelní prkna si sice už stoupnout nemohu, zato rodina si mě teď pořádně užije! Konečně mám čas, stane ze mě dědeček na plný úvazek," usmíval se. Netušil, že ho během jednoho roku čekají čtyři operace, měl metastázy, které mu napadala kosti.

To, že mu lékaři odebrali jeden obratel a pohyboval se už jen s obtížemi, nebylo tak hrozné, jako že přišel o to, co je pro herce nejdůležitější - hlas. Přesto se snažil cvičit a chodit, aby se zase dostal zpátky do kondice. Ale nemoc byla silnější, zemřel 12. července 2021 ve věku 75 let…

Zdroj: https://www.csfd.cz/tvurce/1492-ladislav-potmesil/prehled/

https://dabingforum.cz/viewtopic.php?t=711

https://www.ceskatelevize.cz/lide/ladislav-potmesil/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz