Hlavní obsah

Modelka Twiggy změnila nejen svět módy, vytvořila nový ideál krásy platný dodnes

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Twiggy#/media/File:Twiggy_promo.jpg

Asi žádná modelka nezměnila módu tak, jako Lesley Lawsonová, která se proslavila v šedesátých letech jako Twiggi - proutek. Fotky, kde dominoval její androgynní zjev s účesem na „kluka“ a štíhlá postava v minisukni ovládly svět. Dnes je jí 75 let.

Článek

Pocházela z prosté rodiny, otec pracoval jako tesař, matka byla tovární dělnicí. Její osud se změnil již v patnácti letech, během střední školy, kdy brigádně pracovala jako asistentka v londýnském kadeřnickém salonu. Tam potkala kadeřníka Nigela Daviese.

Ten se stal později známý jako Justin de Villeneuve a on ji první začal říkat „Twigs“, protože byla hodně hubená. Právě on také později vymyslel vzhled, který ji proslavil - postava hubené dospívající dívky téměř bez prsou, s krátkými vlasy a velkýma, tmavě vrásčitýma očima doplněným o umělé řasy.

Poté, co zahlédla její fotografii na zdi salonu módní žurnalistka Deirdre McSharry z Daily Express, udělala s ní rozhovor, který nazvala Twiggy – Tvář roku 66 a nechtěně nastartovala nevídanou kariéru, byla zvolena dokonce Britkou roku. Rychle si získala i mezinárodní slávu, dostala se na obálku amerického vydání časopisu Vogue.

Její jméno bylo marketinkovým tahákem, po stovkách milionů se prodávala panenka s jejím jménem, stala se konkurencí Barbie. Později ji obviňovali z anorexie, což vždy rozhořčeně popírala. „Byla jsem kost a kůže. Rodiče se mnou šli k lékaři, ale ten jim řekl, že jsem zdravá, jen kostnatá. To, co se odehrálo šedesátých letech byl zázrak.

Vím, že nikdy nebudu moci pominout ten místy abnormální mediální zájem. Já se bála pomalu otevřít okno, abych neviděla billboard s moji fotkou. I když jsem mnohem hrdější na účinkování na Broadwayi, tato část života ke mně nesmazatelně také patří.“ zavzpomínala v rozhovoru.

Fotomodelkou byla jen velmi krátce – pouhé čtyři roky, i když zájem o ni neutuchal. Líčila to tak, že se rozhodla být něčím víc, než věšákem na šaty. Využila své popularity a začala natáčet filmy, hrát divadlo a zpívat, vydala několik desek ve stylu pop, rock i country. Byla nominována na cenu Tony za nejlepší herečku v muzikálu.

„Jde o to, že když je ti šestnáct, necítíš se mladý, myslíš, že jsi docela dospělý a nikdo ti nemá co radit. Až mnohem později, když se mi narodila dcera a já se na ni v pubertě podívala, pomyslela jsem si: ‚Pane bože, já byla tak mladá, když se to stalo. Je úžasné že jsem se nezbláznila.“" Vylíčila v rozhovoru.

Twiggy se poté vrhla na pěveckou kariéru, vydala v roce 1967 oceněný debutový singl Beautiful Dreams, objevila se v romantickém muzikálu The Boy Friend, za ten získala dva Zlaté glóby. V roce 1975 vydala autobiografii Twiggy a objevila se ve vlastním varieté se stejným názvem.

Také moderovala seriál Twiggy's People , kde zpovídala celebrity, stala se porotkyní v reality show America s Next Top model. Ale pečlivě si vybírala své aktivity, nestála už o to být masivní středem zájmu médií, toho si užila až dost.

Poprvé se vdala v roce 1977 za amerického herce Michaela Whitneyho a o rok poté se ji narodila dcera Carly. Její manžel ale začal holdovat alkoholu a na oslavě jejich pátých narozenin se zhroutil a zemřel. Pak byla dlouho single.

Ale v roce 1984 se seznámila z britským hercem, režisérem a spisovatelem Allanem Lawsonem, toho si o čtyři roky později vzala a jsou spolu šťastni dodnes. Nijak zvlášť na sebe neupozorňuje, ale nechala se přemluvit a v roce 1998 napsala svoji další autobiografii, z které se stal bestseller.

Foto: Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Twiggy#/media/File:Twiggy_-_GylesDamesPalladium050323_(19_of_74)_(52728638973

Twiggy_-_GylesDamesPalladium050323_(19_of_74)_(52728638973)

Příležitostně se objevuje v reklamních kampaních. Když jí britský princ Charles, dnešní král Karel III., před pěti lety předával Řád britského impéria (MBE), díky kterému může užívat šlechtický titul, doprovodil ho slovy: „Už bylo na čase.“

Na svůj věk nevypadá, ale nikdy nepodstoupila plastickou operaci ani jiné kosmetické procedury, jako je botox. V rozhovoru pro Daily Mail řekla: „Jsem hrdá na své vrásky. Chápu, když mají lidé malé vychytávky a možná to časem udělám, nevím. Ale určitě do sebe nebudu píchat všechny ty věci, kdy tváře vypadají jako vatové koule. Vyděsilo by mě to.“

Zdroj: https://flipyourwig.net/twiggy-documentary-will-air-at-london-film-festival-2024/

https://www.independent.co.uk/life-style/fashion/twiggy-cosmetic-surgery-age-beauty-b2347585.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz