Článek
Přitom rozhodně stojí za návštěvu, zvlášť pro ty, kteří mají rádi divokou a nespoutanou přírodu, které v Evropě valem ubývá, ale i zvědavé gurmány, toužící si pochutnat na vybraných lahůdkách, které nikde jinde neseženou.
Pro Apeninský poloostrov jde o hodně neobvyklé pokrmy, těstoviny seženete horko těžko, o pizze nemluvě, tu tady nikdo vůbec nezná! Ostatně většina Italů ji považuje za americké jídlo kvůli kečupu. Oni ho nesnášejí a zásadně používají protlak, nebo ještě raději dušená měkká rajčata.
Gastronomie ve Ve Valle d'Aosta je pestrou směsicí jídel ze tří zemí, kromě mateřské i dvou zmíněných sousedních. Začneme místní, kde suverénně kraluje kukuřičná kaše polenta a Seuppeuta di Cogne, polévka z rýže, rozpuštěného másla, muškátového oříšku a výtečného sýru Fontina.
Vyrábí se tady už od dvanáctého století (!) dvakrát denně z ranního a večerního mléka. Je mezi labužníky hodně ceněný, stejně jako Valle D'Aoste Fromadzo, kam se přidává trochu kozího mléka, či Gressoney Toma, zraje v přírodních jeskyních.
Kromě sýrů jsou oblíbené i další polévky, třeba Minestra di castagne e riso z kaštanů a rýžového mléka s nasládlou chutí, láká už krémovitým vzhledem. Přikusuje se k ní žitný, černý chleba, místní jiný snad ani neznají.
V letních měsících je mezi hosty žádaná eupa de gri, ječmenová s přídavkem sezónní zeleniny a brambor, ochucená cibulí, místně se do ní přidávají i čerstvé či sušené houby, či mandle.
Valle d'Aosta nikdy nebyl bohatý region, místní se naučili vystačit s málem, právě polévka zažene hlad a přitom je finančně i časově nenáročná. Kraj je bohatý i na zvěř, spárkatou a srstnatou, žijí tu i divocí králíci. Nejtypičtější masový pokrm je Le Carbonade ala Valdostana.
Tento robustní, vydatný hovězí guláš je přesně to, co potřebujete po náročném výletě v hornatém terénu. Proužky masa jsou spařené ve velkém množství červeného vína s bylinkami, hřebíčkem a plody jalovce, které dodávají spoustu aromatické chuti. K tomu se podává máslová polenta.
Hodně zasytí, proto se výjimečně před ním nepodává žádný z vyhlášených předkrmů, jako pikantní „krvavé“ klobásy Boudins, údajně nejlepší slanina v zemi Lard d’Arnad, Mocetta, podobně jako pršut sušené maso, jen je místo vepřového z krávy, kamzíka (a prý i koně.) Na závěr se hodí výtečné křupavé sušenky tegole z ořechů…
Zdroj: https://www.radynacestu.cz/magazin/valle-d-aosta/
https://www.lacucinaitaliana.com/italian-food/italian-dishes/valle-daosta-specialties?refresh_ce=
https://www.italia.it/en/aosta-valley/things-to-do/food-of-aosta-valley