Hlavní obsah
Cestování

San Francisco - slavné vězení Alcatraz a muzeum vibrátorů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Frank Schulenburg/Wikimedia Commons/CC by SA 4.0

Alcatraz

San Francisco patří k nejznámějším městům USA, zvlášť od šedesátých let, kdy se stalo centrem hippies a slavný hit, aby každý, kdo tam přijde, si dal květinu do vlasů, obletěl svět.

Článek

Turista, který sem zabrousí, se určitě nebude nudit, může obdivovat monumentální most Golden Gate - zvlášť když si uvědomí, že byl dokončen už v roce 1937 - udělat si výlet do proslavené Čínské čtvrti, kde se částečně odehrával film, oceněný Oscarem. Hlavní roli v něm vytvořil nezapomenutelným způsobem Jack Nicholson.

Je tu možné obdivovat původní architekturu, která se mísí s moderními mrakodrapy. Vyplatí se zajít do bývalých malých rybářských přístavů Fisherman's Wharf a Marina District, změnily se k nepoznání na nákupní centra plná obchodů se suvenýry i vším možným, restaurací, fast foodů, nebo extrémně klikatou silnici Lombard Street.

Dá se vydat i na vyjížďku lodí do 2 km vzdálené nechvalně proslulé věznice Alcatraz, která byla původně obrannou pevností a její zbytky jsou stále k vidění. Návštěva kriminálu je určitě působivá, ale ne neobvyklá, něco podobného lze běžně zažít i v mnoha zemích, nakonec i londýnský palác Tower byl kdysi plný vězňů.

Co však zaručeně nikde jinde neuvidíte, je Muzeum vibrátorů. Nachází se v nenápadné ulici Polk Street. Je zajímavé, že mezi zájemci nepřevažují výrazně ženy, jak by se dalo předpokládat, i když jsou logicky častějšími hosty. Mohou obdivovat stejně jako další návštěvníci desítky různorodých exponátů, z nichž mnohé pocházejí ještě ze začátku 20. století.

Ty vyvedou návštěvníka z omylu, že přístroj, u nás mazlivě přezdívaný jako robertek je výmyslem moderní doby. Je ale fakt, že do typického tvaru penisu měly ty historické opravdu hodně daleko. Některé další předměty, sloužící k sexuálnímu uspokojení, působí dnes spíš komicky, jde o kuchyňské a domácí spotřebiče, jako šlehač, váleček na těsto, fén.

„My máme parní stroj,“ zpíval kdysi F. R. Čech aniž tušil, že si roce 1869 americký fyzioterapeut G. Taylor nechal patentovat vynález parního vibrátoru, využívaného na předpis (!) u hysterických žen. Hysterie byla totiž spojována s dělohou, sexuální uspokojení mělo projevy nemoci tlumit.

Jistou raritou jsou z Německa a Francie dovezené historické vibrátory obsluhované na kliku! Představivosti se v oboru erotiky meze opravdu nekladly. Muzeum funguje od roku 1977. Založila ho jistá Joani Blanková, která společně se spřízněnou duší Ann Whiddenovou napsaly knihu Dobré vibrace.

Foto: Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antique_Vibrator_Museum_sign.JPG

Antique_Vibrator_Museum_sign

Ta je uváděná jako světový průvodce vibrátory. Výstavní expozice muzea je, jak už to ani v Americe nejde, propojená s obchodem. Ten je zaměřený ovšem už na moderní pomůcky různých tvarů či vzhledu.

Zdroj: https://www.goodvibes.com/content/c/antique-vibrators

https://whichmuseum.com/museum/good-vibrations-antique-vibrator-museum-san-francisco-9031

https://theculturetrip.com/north-america/usa/california/articles/welcome-to-the-antique-vibrator-museum-san-franciscos-sex-toy-attraction

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz