Hlavní obsah
Lidé a společnost

Spáchal Jonathan Brandis, dětský herec a idol dívek, sebevraždu kvůli roli ve filmu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jonathan_Brandis_Wiki.jpg

Jonathan Brandis vypadal tak roztomile, že první reklamu natočil jako batole! V šesti letech dostal roli v televizním seriálu „One Life To Live“ a rodiče se přestěhovali do LA, aby mohl rozvíjet své nadání.

Článek

Ve třinácti zazářil jako Bastian v pohádce Nekonečný příběh II. Byl okamžitě srovnáván s původním hercem, kterým byl Barret Oliver a dopadlo to pro něj dobře. Získal si malé diváky svým plachým, melancholickým vzhledem, měl neodolatelný úsměv.

Brzy poté následovala zcela jiná role, ve které musel předvést herecké schopnosti, horor „To“ podle románu Stephena Kinga. Tajemno představoval i další snímek Můj táta je duch. Poté se před kamerou setkal s Chuckem Norrisem v rodinném filmu Mistr Kicboxu, kdy ho učil bojovému umění.

I když mu bylo šestnáct, vypadal o hodně mladší. V témže roce natočil také komedii Berušky. V ní vystupoval přestrojen za fotbalistku a vypadal tak sexy, že na něj dívky žárlily, záviděly mu zejména hezké štíhlé nohy!

Stojí za zmínku, že v témže roce hrál v romantickém snímku Dobrý král Václav o našem nejznámějším světci, který se natáčel u nás. Celosvětovou popularitu mu ale zajistila role počítačového génia Lucase Wolenczaka ve sci-fi seriálu Strážce moře, když pod velením Roye Scheidera prozkoumával hlubiny oceánu.

Již s odvysíláním první série zaplnily Jonathanovy fotky místa na obálkách dívčích časopisů a visely nad postýlkou snad každé americké školačky. Jeho popularita trvala celé tři roky, co byl seriál uváděn. Zdálo se, že nestárne, stále měl vizáž kluka, i když mu bylo na konci natáčení už dvacet.

V roce 1996 se objevil v rodinném filmu Volání divočiny - Nová dobrodružství. Pak měl tříletou pauzu, přece jen zestárnul a vyrostl a nemohl dál hrát teenagery, ale mladistvý vzhled si udržel. Úspěch měla komedie Hurá na to! To už mu bylo dvacet tři.

Poté o něj zájem upadal, než byl obsazen do válečného dramatu Hartova válka, od toho si sliboval restart své herecké kariéry. Bohužel marně. Režisér Gregory Hoblit totiž kompletně vystřihl jeho postavu seržanta Wakelyho. I když na sobě nedával nic znát, nesl to asi velmi těžce, sliboval si od role, přestože nebyla ani náhodou hlavní, restart kariéry.

11.11. 2003 povečeřel s přáteli v restauraci, pak je pozval k sobě. Během zábavy náhle odešel z pokoje a protože se nevracel, vydali se ho hledat. V chodbě se jim naskytl příšerný pohled – Jonathan tam visel na nylonové šňůře. Nezanechal žádný dopis na rozloučenou, zřejmě šlo o náhlý impulz.

Jeho odchod byl nepochopitelný. Pil jen málo, společensky, drogy nikdy nebral. Nebyl uzavřený, neskrýval city, naopak si rád a dlouho do noci povídal s kamarády, mobil nevypínal. Byl sám k sobě ale nadměrně kritický, možná ve frustraci, že nedokázal splnit vlastní očekávání a úspěšně se neetabloval na „velkého“ herce, byl zakopaný pes.

Objevila se i teorie, že jeho jednání mohl ovlivnit lék proti akné Accutane, který má nežádoucí účinky na psychiku. Dožil se magické hranice dvacet sedmi let. Hercův otec později vyslovil domněnku, že mohl trpět duševní chorobou a byl pravděpodobně bipolární , vykazoval známky maniodepresivity.

Zdroj: https://www.csfd.cz/tvurce/6629-jonathan-brandis/prehled/

https://www.readzone.cz/detska-hvezda-jonathan-brandis-predstavitel-bastiana-si-vzal-zivot/

https://www.stream.cz/embed/index?id=RXBpc29kZTozMjQzOTI

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz