Hlavní obsah
Příroda a ekologie

V Marsa Alam žije mořský Yetti!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Julien Willem, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Do egyptského letoviska Marsa Alam se nejezdí jen opalovat, jedním z lákadel - nejen pro potápěče - je spatřit zvláštního tvora jménem dugong. Tomu se pro jeho mohutnost a tvar někdy říká mořský yetti…

Článek

Největší zatím nalezený jedinec měřil přes čtyři metry a vážil skoro tunu (!), ale je plachý a pro člověka neškodný, jeho nejoblíbenější potravou jsou kořínky chaluch a mořské trávy.

Na rozdíl od jiných mořských tvorů se nepotápí do hloubky, jde maximálně do deseti metrů, často plave těsně pod hladinou, nebo i na ní, takže je možné ho při tom spatřit. Pochopitelně nejde o pravidlo a nelze na to spoléhat.

I když to všichni „mořští“ průvodci vehementně slibují, stejně je malá pravděpodobnost že na něj během týdenního pobytu zaručeně narazíte. Asi největší šance je v přístavu Marsa Ghaleb.

Odtud vyplouvají lodě na takzvané vodní safari, některé mají i kompletní potápěčské vybavení, jiné ale jen dalekohled a brýle, což na spatření dugongů stačí. Ti měli kvůli svým rozměrům nezaslouženě špatnou pověst už v řeckých bájích…

Podle nich právě oni lákali okouzlujícím zpěvem lodě tak, aby ztroskotaly na mělčině. Přitom je to nesmysl, vydávají jakési nepřitažlivé chrochtání, a i to jen příležitostně.Podle dalších nesmyslných pověstí to byli upíři, kteří se uměli pohybovat i po souši a vysávali krev zvířat i lidi svými drobnými kly…

Tělo dugonga je při této mamutí velikosti pochopitelně zavalité a také neohrabané, kůži má silnou, a hladkou, po narození světle krémovou, ale postupně se přebarvuje do tmavě hnědé až šedé. Ta už mu zůstane.

Kdysi žil ve velkém množství v celém jižním Pacifiku a Indickém oceánu, jeho počty dramaticky snížili lidé, i když nepřímo, ne masivním lovem, ale poškozením přírody. On totiž potřebuje k přežití porosty určitých mořských trav, které se naštěstí pro ně i turisty zachovaly právě poblíž Marsa Alam.

Podle odhadů jich tu žije kolem 4 000, i když optimisté počítají až s dvojnásobkem, ale dají se logicky těžko spočítat. Zcela určitě ale byla jejich populace zasažena konfliktem v Perském zálivu, kdy kvůli bombardování do moře vyteklo spousta ropy.

Dugong má jednu zvláštnost, potřebuje se (stejně jako lidé, kterých si absolutně nevšímá, a to ani při pohledu u krátké vzdálenosti) nadechnout občas vzduchu, takže vždycky opustí na chvíli svou oblíbenou trávu a nakrátko se vynoří.

Právě při této činnosti se dá lehce spatřit pouhým okem z lodi, jen na to ovšem musíte mít kus štěstí, moře je velké…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz