Hlavní obsah
Finance

Drahé Česko? Nikoliv, jde především o nenažranost prodejců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Inflace v Česku klesá. Podle posledních údajů byla únorová meziroční inflace dvě procenta. V obchodech ale vysoké ceny zůstávají. Lze u nás levněji nakoupit a ušetřit tak rodinné finance?

Článek

Nakoupit draze není umění. Nakoupit kvalitní potraviny za dobrou cenu umění je. Součástí následujícího textu jsou fotografie pořízené přímo v supermarketech, případně snímky zboží na internetu. Cílem není propagace jakéhokoliv specifického obchodu jako spíše úvaha nad tím, zda se z dlouhodobého hlediska nevyplatí změnit své nákupní chování a pořizovat zboží efektivněji, za nižší cenu.

Anketa

Kolik utratíte měsíčně za jídlo, drogerii a potřeby pro domácnost?
Do 3 000
8,3 %
3 001 - 6 000
42,7 %
6 001 - 9 000
24 %
9 001 - 12 000
13,2 %
12 001 - 15 000
5,1 %
Nad 15 000
6,7 %
Celkem hlasovalo 2296 čtenářů.

Před několika lety jsem si ze zvědavosti nainstaloval program na zapisování výdajů. Jedna z položek byly potraviny. Velice záhy jsem zjistil, že za jídlo vydávám na můj vkus vysoké částky. Začal jsem přemýšlet nad tím, jak za jídlo ušetřit bez toho, aniž bych musel slevit ze svých nároků. Během let jsem si vypracoval relativně jednoduchý systém, díky kterému šetřím v součtu tisíce korun měsíčně. Následující odstavce jsou řazeny dle náročnosti provedení:

Na ceně za gramáž záleží

Nechcete kupovat drahé pečivo za třicet korun, ale pořídíte si raději levnější za dvacet? Podívejte se pořádně na cenu za 100 g/1 kg/100 ml/1 l. Můžete být nemile překvapeni. Víte z hlavy, jak si na jednotku množství stojí váš oblíbený chléb? Nebo třeba jogurt? Porovnáváte ceny? Pokud ne, začněte a můžete denně ušetřit pár korun pouze na této položce. „Speciální“ pečivo jako bagety stojí na 100 g oproti „obyčejným“ i trojnásobek. Občas se stane, že větší balení stejného jogurtu stojí v přepočtu na 100 ml více, než malé.

Je to výjimečné, ale supermarkety u některého zboží (kde je pevný podíl a celková váha) používají malý trik - u levnější verze počítají celkovou váhu, u dražšího produktu pouze pevný podíl. Proto je důležité zkontrolovat, zda cena za 100 g odpovídá.

Foto: Autor

Ušetřete dvacet procent tím, že si místo rohlíku koupíte v tomto případě kaiserku.

Opravdu trvanlivé potraviny, jako jsou těstoviny, luštěniny, rýže, apod., můžete kupovat ve velkém množství. Pokud jsou skladovány v běžných podmínkách, i po letech budou naprosto v pořádku. Nebojte se hledat na internetu, kde prodávají levnější balení. ČSÚ ve svém přehledu za rok 2021 uvádí průměrnou spotřebu 8,2 kg rýže na osobu a rok. Dvacetikilový pytel rýže má tříčlenná rodina na rok. Pokud její členové využívají závodní/školní stravování, rok a půl. Pokud na jednom kilu ušetříte dvacet korun, vyplatí se to.

Slevový leták

Dvě třetiny zboží se u nás prodají ve slevě. Lidé už nekupují za „plné ceny“. Pokud chodíte na nákupy bez kontroly akčních cen, můžete jeden den zaplatit klidně dvojnásobek ceny, než o den později, když je v letáku 50% sleva.

Foto: Autor

Vyplatí se počkat na akci?

Internet dnes nabízí nepřeberné množství možností. Svojí jednoduchostí mi osobně nejvíce vyhovuje Kupi.cz , kde stačí vybrat vaši lokalitu, napsat název zboží a hned vidíte, zda je zboží v akci a graf vývoje akční ceny. Koupíte za 16,5/ 100 g nebo 26,5/ 100 g?

Tyto příležitosti je potřeba využít. Víte, že se vaše oblíbená potravina vyskytuje v akci pouze několikrát do roka? Pokud má dlouhou trvanlivost, kupte toho více. Vyhnete se tomu, že budete nuceni pořizovat za plnou cenu. Jeden příklad za všechny - Jihočeský eidam (což je tradiční tuzemský sýr se subjektivně dobrou chutí) stojí v akci 21,9/ 100 g, mimo akci je cena kolem 27 korun. Trvanlivost bývá cca čtyři měsíce. Sníte za týden čtyři sýry? Spočítejte si, kolik jich sníte za čtyři měsíce (mínus 12 % rezerva, ať nic nevyhodíte) a udělejte velký nákup. Jednorázově sice utratíte vyšší částku, ale sýr je na delší dobu vyřešen za cenu, která je příjemná. Tímto krokem máte ušetřeno 20 korun za týden, tedy skoro jedno celé balení. Podle statistik spotřebujeme cca 16 kg sýra na osobu a rok. Lze tak ročně ušetřit na sýru 800 korun nákupem v akci.

Musíte si dát pozor, který obchod má váš oblíbený výrobek v akcii. Během měsíce a půl se totožný výrobek v akci postupně vyskytne ve většině řetězců. Ceny v nich se mohou lišit v řádu korun, až desetikorun (v závislosti na ceně, u tohoto sýru se jedná o rozdíl na balení do 3 korun).

Levná konkurence

Foto: Autor

Jsou tyto ceny dobré nebo špatné?

Nakupovat ve slevách je dobré. Ještě lepší je nakupovat bez slev za cenu nižší, než jinde s nimi. Podívejme se na dva příklady - Prvním je Linteo kuchyňská utěrka, kterou jsem v řetězci Tamda Foods nakoupil v ceně 39,9 za kus (v kombinaci s „klubovou“ kartičkou, kterou pořídíte na informacích za stokorunu, máte všechny ceny o cca 20 % levnější. Za jeden nákup se vám vyplatí i čtyřikrát) koupíte u konkurence za 74,9. Aktuálně koupíte nejlevnější akční za 42,9 za kus.

Druhý příklad je toaletní papír, jehož cena se svého času probírala i na plakátech hnutí ANO. Máte představu, za kolik kupujete roli? Regina z účtenky je dvouvrstvá, má 160 útržků a délku 17,5 metru. Při ceně 4,8 koruny za roli se jedná o výborný kup. Na internetovém srovnávači je nejlevnější nabídka za 279 korun. V žebříčku TOP 1 toaletní papír, který je třívrstvý, má návin 11,55 metru v ceně za roli 4,35 koruny. Která rulička vydrží déle? A za kolik kupujete roli vy?

Na tomto malém příkladu je zřejmé, že ani internet nemá levnější ceny než místa, která máte vytipována. V současnosti, kdy jsou široce dostupné mobilní tarify s neomezenými daty, můžete v obchodě provést rychlou kontrolu ceny na internetu - vyplatí se nabídka, nevyplatí? Během několika vteřin máte jasno.

Samozřejmě - některé věci jsou v obchodě levnější, jiné dražší. Není řešením objíždět několik obchodů a trávit čas na mnoha místech s letákem v ruce. Vyberte si třeba dvě osvědčená místa plus spolehlivého internetového prodejce. Poprvé tato praktika zabere více času. Když víte, že je daný obchod opravdu nejlevnější, stačí kontrola jednou za čas.

V roce 2022 jsem na internetu náhodou narazil na Dove tekuté mýdlo 500 ml za 31 korun. Jednorázově jsem objednal takové množství, abych neplatil poštovné a zajistil si tak jeho zásobu na dlouhý časový úsek. V současnosti je nejlevnější nabídka 47 korun. Jak je napsáno výše - toto zboží se nezkazí. Pokud máte místo, tato jedinečná nabídka se vyplatí. Kdybyste rozhodili sítě po rodině a přátelích a udělali větší objednávku, pomůžete dále.

Pokud opustíme potraviny, vystavená elektronika, případně lehce poškozený nábytek, vše se slevou více jak 50 %. Stačí jen hledat. Pokud máte děti, rozdíl mezi novým a stejně poškozeným nábytkem jsou maximálně dva měsíce.

Podívejte se znovu na příklad nákupního lístku - za kolik seženete totožný čaj? Sáčky do koše? Vyzkoušejte svůj hledací um, zda naleznete levnější.

Foto: Autor

Je libo Bobík? Čekat na akci nebo nakoupit tam, kde je bez akce levněji?

Foto: Autor

Podívejte se svém obchodě, kolik stojí Opočenský jogurt

Blíží se konec trvanlivosti

Před nástupem finanční krize byl jednoduchý systém nákupů na poslední chvíli. Mozzarella z buvolího mléka, francouzské sýry, vyzrálé hovězí steaky, apod. se dalo běžně pořídit se slevou 80 %. Lidé je za plnou cenu nekupovali a po slevě těmito produkty pohrdali - bylo to pod jejich úroveň. Já tyto potraviny vyhledával a sestavoval na místě menu, které si během hodiny vytvořím. Improvizace a kombinace vhodných levných (ale kvalitních) surovin zajišťuje to, že nikdy nejíte to samé. Příchodem krize se ale nákupní chování lidí změnilo. Byla rychlá změna a během týdne tento zlevněný sortiment zmizel z nabídky. Většinou se najde někdo rychlejší, než já.

Jednou za čas se stane, že obchod prodává filety lososa, které mají ke dvěma kilům. Sice v akci, nicméně 600 korun za balení moc lidí nechce kupovat. V chladícím boxu jich je vždy hromada. Pokud končí trvanlivost 20.3., jděte do obchodu o den dříve a najdete je s drobnou slevou. Pokud přijdete v den vypršení trvanlivosti a máte štěstí, najdete zde velký filet za poloviční cenu. Za 300 korun si uděláte deset dvousetgramových porcí, zamrazíte si je a máte na dlouho vystaráno.

Slevy ale nejsou všude stejné, liší se řetězec od řetězce. Albert, Billa a Lidl mají pevně dané slevy, kdy se lepí předtištěné nálepky na výrobek. Globus určuje individuální slevy, které nebývají příliš vysoké (balené maso se ale vyplatí). Tesco v minulosti nabízelo vysoké slevy na zboží s blížícím se koncem trvanlivosti. Od doby, co je většina „výhodných“ cen pouze s Clubcard, se snížily i slevy. Poslední stálicí je Kaufland, kde se dají nalézt výjimečně slevy i 98 % (květiny před odkvetením, které lze zasadit a těšit se z nich znovu příští rok), ale pozorováním se slevy většinou pohybují 30-50-70 %.

Základem je zjistit, ve kterou hodinu dochází k doplnění tohoto zboží. Často se tak neděje ani před zavírací dobou, ani po začátku otevírací, ale náhodně během dne. Pokud někdo v komentářích vysvětlí princip, budu jen rád.

Foto: Autor

Konec trvanlivosti? Není problém

Večerní nákup

Zelenina se slevou 80 %, pečivo taktéž. Výběr je velice omezený, nákup na druhý den je ale možné udělat. Má to i výhodu - nikdy nevíte, co dostanete. Improvizace bude vaším denním chlebem stejně jako v případě blížícího se konce trvanlivosti. Smysl večerních slev je nevyhodit s koncem otevírací doby zboží, které podléhá rychlé zkáze a to i přes to, že je naprosto v pořádku. Pokud se nemá vyhodit, jdete pro něj večer. Od cca 19:00 začínají slevy, které se s blížící zavírací dobou postupně navyšují. Nejednou jsem byl svědkem toho, že si zákazník v noci koupil půl kila sušené šunky se slevou 80 %. Pokud by to neudělal on, udělal bych to já. Drobná večerní procházka rychlým nákupem o průměrné slevě 70 % se domácímu rozpočtu bohatě vyplatí. Pečivo, masné výrobky, sýry, zelenina, ovoce. Vše lze s trochou štěstí pořídit na jednom místě během pár minut. Když výjimečně štěstí nemáte, vezmete si poslední tři kousky pečiva a buď koupíte co je za cenu „standardní“ nebo sáhnete do trvanlivých zásob.

Foto: Autor

S končící otevírací dobou se zlevňuje zboží, které by se jinak muselo vyhodit.

Zahraniční nákup u sousedů

Pokud bydlíte blízko hranic, případně rádi jezdíte na výlety, spojte příjemné s užitečným. Polské nákupy jsou legendární a krom levnějšího benzínu je teď v Polsku cenová válka řetězců. Na internetu si můžete najít aktuální leták, udělat si pěkný výlet a cestou zpátky výhodně nakoupit. V ideálním případě ušetříte nákupem peníze, které jste utratili za palivo. Minimálním benefitem tak bude příjemný výlet, který byl zadarmo.

Zahraniční nákup ve vzdálenějších destinacích

Přemýšlíte nad tím, kolik stojí španělské pomeranče ve Španělsku? Olivy nebo feta v Řecku? Těstoviny v Itálii? Díky internetu trvá pár vteřin, než můžete porovnat ceny u nás a v zahraničí online. Na příkladu níže můžeme vidět totožný druh výrobku:

Foto: Autor

Italské těstoviny za italské nebo české ceny?

Jedná se o italské těstoviny. Vlevo je ukázka z webových stránek supermarketu, vpravo realita z tuzemského řetězce. Můžeme diskutovat o tom, že vlevo se jedná o tříkilové balení. Koupím klidně dvacet kilo, pokud dostanu lepší cenu. 33,74 koruny za kilo v Itálii nebo 73,8 korun super ceny v Česku? „Přeci nepojede nikdo do Itálie koupit pár kilo těstovin!“, řeknete si. Souhlasím. Rozhoďte sítě, zda někdo z přátel nebo známých necestuje pravidelně do zahraničí, například v rámci mezinárodní kamionové přepravy. Udělat velký nákup kvalitních potravin v zemi jejich původu za 10-20 % přirážky pro známého za dovoz vyjde stále výrazně lépe, než nakupovat totožné potraviny u nás. Těstoviny, olivy, olivový olej, pasírovaná rajčata, omáčky, sladkosti, ovoce, zelenina…v dnešní době během několika vteřin víte, kolik stojí dané zboží na druhém konci Evropy a za kolik jej seženete u nás. Rozdíl je ve vyšších desítkách procent.

Kdo šetří, má za tři

V předchozích odstavcích jste se dozvěděli něco o velikostech balení, ceně za kilogram, levných obchodech a dalších tipech na to, jak efektivně nakupovat a šetřit tak rodinný rozpočet. Tipů je samozřejmě mnohem více, případně se některé věci dají dělat lépe. Diskuze pod článkem je výborný prostor pro to, abyste sdíleli své tipy na to, jak efektivně nakupovat, případně dále ušetřit změnou svého nákupního chování.

Některým může přijít „honba za korunami“ jako nesmysl, kdy vynaložené úsilí neodpovídá výsledku. Pokud neřešíte ceny a jdete si do obchodu „koupit co chcete“, jste šťastní lidé. Pokud vám to jako nesmysl nepřijde, dobrý začátek je zjistit, kolik za potraviny měsíčně utratíte. V nabídce je mnoho jednoduchých programů, kde si jednotlivé výdaje píšete do telefonu hned po nákupu. Dlouhodobý monitoring výdajů v jednotlivých kapitolách je dobrý způsob, jak si udržet přehled o svých financích.

Pokud utratíte za jídlo, drogerii a potřeby pro domácnost měsíčně například 12 000, ušetření 30 % částky vám ročně ušetří přes 40 000 pouze změnou nákupního chování. Sledování jednotlivých parametrů, jejich vzájemné porovnávání a optimalizace nákupů, vás může naučit dále šetřit domácí rozpočet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz