Hlavní obsah
Názory a úvahy

Glosa: Vyhrožuje Rusko jaderným holokaustem? Směle do toho, čekám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: © Sergey Ilyin/Russian President Press Office/TASS

Rusko pravidelně vyhrožuje jaderným útokem vždy, když se mu něco nelíbí. Připomíná to situaci s třídním tyranem, který neustále otravuje svoje spolužáky a vybíjí si frustraci na těch nejslabších.

Článek

Rusko nám hrozí jaderným útokem. Znovu. Těžko spočítat, kolikrát nakreslilo západním zemím absurdní červenou čáru jako nepřekročitelnou hranici, která se po určitém otálení s jejím překročením ukázala býti blafem. Velkohubá prohlášení o možném použití atomových zbraní s postupem času blednou.

Pamatuji se, že při první zmínce nastala v Evropě panika a mnoho států raději odvrátilo zrak, než aby se postavilo faktu, že třídní tyran znovu bije svého spolužáka z lavice. Toho podpořilo jen pár ostatních dětí ze třídy, které mu naprosto rozumí - také mají svoji zkušenost z předchozích let, kdy museli trpět jeho manýry. Hrozba násilí od takového hromotluka ale většinu třídy zastrašila. A stejně, jako nekonečné výhružky násilím na ostatních dětech, tak i nekonečné výhružky použití atomových zbraní mají jedno společné - přestanou postupem času fungovat, ač to na začátku vypadalo jako velká hrozba.

Pomohli jsme a dále pomáháme napadenému, aby se mohl tyranii bránit. Nejsme se ale ochotni jako celek tyranovi postavit. Spousta z nás se bojí, že by se mohl rozzuřit, pokud nebude po jeho a vydržet v takové třídě lze jen těžko. Proto je „v pořádku“, že si do ústavy prosadil neoddělitelnost části ukrajinského území od svého, i když jej nevlastní a nemá na něj právo. Jeho dobytí zpět znamená narušení integrity a atomovou válku. Časem se v ústavě může objevit neoddělitelnost Pobaltí, jinak atomový úder. Dokud ostatní ve třídě nepochopí, že jen společnými silami se mohou tyranovi postavit, bude pořád dělat dusno a ubližovat ostatním.

Jenže mě to už nebaví. Po dvou letech mě ty výhružky už unavují. Není to únava z války, ale z vyhrožování. Proto, pane Putine - vemte konečně kufřík do ruky a mačkejte, nikoho to už nezajímá.

Inspirováno fakty:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-moznou-invazi-na-ukrajinu-putinovi-co-nejvice-ztizim-slibil-biden-182633

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-zapad-prekracuje-jednu-putinovu-cervenou-caru-za-druhou-a-nic-40433558

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-cervene-linie-ruska-ztraceji-barvu-40437430

https://www.denik.cz/ze_sveta/dmitrij-medvedev-protiofenziva-ukrajiny-jaderne-zbrane.html

https://www.forum24.cz/putin-vyhrozuje-jadernym-utokem-a-treti-svetovou-valkou-tomu-muze-zapad-celit-jen-zbrojni-prevahou

https://plus.rozhlas.cz/jan-fingerland-co-cimrman-rekl-na-putinovy-hrozby-8840079

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/podcast-vinohradska-12-valka-rusko-ukrajina-putin-jaderne-zbrane-budjerynova_2210260600_cen

https://www.e15.cz/valka-na-ukrajine/neprekrocitelna-cervena-linie-jak-rusko-strasi-svet-jadernou-valkou-1410910

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz