Hlavní obsah
Aktuální dění

Jan Grolich nebude usilovat o post předsedy. Jaká je to pro lidovce zpráva?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: KDU-ČSL

V posledních dnech se stále hlasitěji skloňovalo jméno Jana Grolicha v souvislosti s postem nového předsedy KDU-ČSL. Ten dnes prohlásil, že se o předsednický post ucházet nebude. Co tím vzkázal?

Článek

Výsledek Jana Grolicha v rámci koalice Spolu na jižní Moravě představuje v rámci lidové strany jistý balzám vzhledem k momentální lidovecké situaci. Strana samotná se v průzkumech pohybuje hluboko po pětiprocentní hranicí a podle mnohých se nachází ve stavu klinické smrti. Obhajoba postu předsedy Mariánem Jurečkou na blížícím se sjezdu tak přílišnou logiku nedává. Jedná se o významného člena nepopulární vlády a pokud by se na blížícím se sjezdu nenašla za jeho osobu alternativa, usvědčila by KDU-ČSL sama sebe z toho, že se v řadách lidovců nenajde dostatek osobností.

V souvislosti s touto stranou můžeme mluvit o jedné, která většinu členů strany děsí. Jako možný scénář se totiž začal skloňovat možný comeback opětovně zvoleného senátora a starosty Vsetína Jiřího Čunka. Ten již působil ve funkci stranického předsedy v letech 2006-2009, kdy byl rovněž členem vlády Mirka Topolánka a jeho kauzy se výrazně podílely na tom, že lidovci museli v roce 2010 na tři roky vyklidit své pozice v Poslanecké sněmovně. V rámci strany vzniklo jisté jeho stranické křídlo, ale například výsledek krajských voleb ukázal, že se jedná o frakci vysoce minoritní. Scénář opětovného převzetí předsednického křesla Jiřím Čunkem tak nelze považovat za reálný.

Vzhledem k dnešnímu vyjádření Jana Grolicha se dá očekávat scénář předsednického křesla pro některého z lidí z okolí současného předsedy Jurečky. Jan Grolich svým dnešním vyjádřením poskytl své straně možná tu největší službu, jakou mohl. Jasně vyjádřil touhu pokračovat v hejtmanské funkci a pokus o celostátní politiku u něj není na pořadu dne. Patrně věří, že svůj politický vrchol má ještě před sebou.

Při pozorování letošní kampaně Jana Grolicha před krajskými volbami jsem poprvé viděl věci, které mohly zaujmout i jiné než zaryté lidovecké voliče. Na druhou stranu si musí jeho příznivci přiznat, že vítězství v jednom kraji nedává automaticky potenciál k úspěchu v celostátních volbách. Jan Grolich se svým rozhodnutím projevil jako člověk, který si dobře uvědomuje současnou politickou realitu. Tato věc se mu může v budoucnosti vrátit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz