Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zdeněk Hřib se uchází o místo předsedy Pirátů. Co to vypovídá o straně?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Ještě nedávno vládní strana Piráti má před sebou mimořádný sjezd, který se uskuteční v listopadu v pražských Dejvicích. Výraznější změna v pirátském vedení se ukázala opakovaně jako nevyhnutelná.

Článek

Vzhledem k současným stranickým preferencím i celkové situaci se nedala očekávat dlouhá fronta uchazečů o místo stranického předsedy. Jako první potvrdil svou kandidaturu Lukáš Wagenknecht. Dosluhující senátor za obvod Praha 8 představoval především jistý symbol současné stranické situace. Při snaze o obhajobu se nedostal ani do druhého kola a jeho nástupkyní se stala Vladimíra Ludková, která porazila ve druhém kole Zdeňka Kučeru. Pokud se člověk v této situaci uchází o post stranického předsedy, o současných Pirátech to mnohé vypovídá.

V tomto týdnu oznámil stajnou kandidaturu někdejší primátor Prahy Zdeněk Hřib, o jehož jménu se v této souvislosti mluvilo již v minulosti. Někdejší primátor Prahy má jako jeden z mála členů své strany zkušenosti s významnou exekutivní funkcí. Přichází však celkem logicky otázka, zda se jedná o ideální osobu vzhledem k současné pirátské situaci, kdy se strana nachází ve stavu klinické smrti a zda je on ideálním řešením pro stranu, která má ambici pokračovat ve sněmovním životě.

Rodák z moravského Slavičína se do veřejného povědomí dostal především jako primátor Prahy. Do této funkce nastoupil v roce 2018 a na tomto svém dosud politickém vrcholu skončil na začátku roku 2023, kdy se na post primátora hlavního města vrátil Bohuslav Svoboda. Jednalo se o prvního představitele Pirátů, který byl zvolen do veřejně skutečně prestižní funkce a svůj mandát řádně dokončil a nebál se například ani konfliktu s tehdejším premiérem Andrejem Babišem kvůli dostavbě Pražského okruhu. Nyní působí jako náměstek pro oblast dopravy a se současným vedením hlavního města se často dostává do konfliktu.

Vzhledem k celkové současné pirátské situaci se jedná vlastně o ideální osobu pro vedení této strany. Na druhou stranu se jedná o člověka, který nepůsobí a nikdy nepůsobil na celostátní politické scéně, což lze považovat za výrazný handicap. Když se podíváme na české politické dění posledních třiceti let, mohlo by se jednat o definitivní pirátské politické parte. Unie svobody, Strana zelených, Piráti. Kdo je další na řadě?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz