Hlavní obsah
Názory a úvahy

Miroslav Kalousek opouští TOP 09. Napsal tím své politické parte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Miroslav Kalousek opouští TOP 09. Zakladatel strany jí po patnácti letech popřál mnoho štěstí a nevyloučil další politické angažmá. Sám však musí dobře vědět, že tímto krokem si napsal politické parte.

Článek

Pamětníkům se možná vybaví Kalouskův konec v KDU-ČSL na jaře 2009. Stranu tehdy opustil z důvodu, kdy se jeho názory přílišně rozcházely s tehdejším vedením strany v čele s Jiřím Čunkem. Již tehdy si jako zkušený politik musel dobře spočítat, že lidovecká politická trajektorie má sestupnou tendenci a často se dostavovalo heslo: „kdo uteče, vyhraje“. Povedlo se mu provést spojenectví s Karlem Schwarzenbergem, jehož postava dokonale zastínila jeho nepopulární kroky v pozici ministra financí. Společně prezentovali TOP 09 jako skvělý inovativní projekt a Miroslav Kalousek potvrdil to, co o něm musí říct i jeho největší odpůrci: jedná se o vynikajícího technologa moci. Nejbližší sněmovní volby mu daly za pravdu. Jeho nová strana získala hned 41 poslanců a lidovci vyklízeli své sněmovní pozice.

Po těchto sněmovních volbách se Miroslav Kalousek vrátil do pozice ministra financí a opět mnohdy činil nepopulární kroky, přičemž věřil, že budou v budoucnosti doceněny širokou veřejností. Nicméně se tak zatím nestalo a na politické scéně se začaly objevovat nové subjekty, které dokonale přemalovaly politickou scénu. Miroslav Kalousek představoval stále výraznou tvář sněmovny, která nebyla nikomu lhostejná, nicméně okruh jeho příznivců se stále zmenšoval. I proto v roce 2021 veřejně řekl, že odchází z politiky a o místo v Poslanecké sněmovně se již ucházet nebude. Na svůj poslanecký mandát rezignoval ještě před koncem volebního období a sněmovnu opouštěl za potlesku svých kolegů. Tehdy by se dalo hovořit o skutečně důstojném konci.

Nikdo však nepředpokládal, že se Miroslav Kalousek úplně vytratí z veřejného života a přestane komentovat politické dění. Kombinace složitých vládních rozhodnutí a přirozené mužské ješitnosti způsobila, že Miroslav Kalousek se začal vymezovat také proti vládě, jejíž součástí byla strana, kterou on sám založil a dva roky působil oficiálně jako její předseda (faktickým šéfem byl mnohem delší dobu). Možná i ztráta vlivu v rámci strany měla vliv na jeho vystupování, jenž vedlo ke spekulacím o jeho konci v TOP 09.

Ty se dnes proměnily v realitu a pochopitelně zesílily spekulace o založení nové strany. Vzhledem ke Kalouskově povaze, kterou zná veřejnost takřka třicet let, by se jednalo o logický krok. Někdejší premiér Mirek Topolánek rád opakuje, že jeho bývalý ministr financí je „homo politicus“ a neřekl poslední slovo. Na druhou stranu si musíme uvědomit, jaká je celková politická situace současnosti. A ta je výrazně odlišná od doby, kdy například vznikala TOP 09. Současná vláda, jejíž je strana založená Miroslavem Kalouskem součástí, se jasně vymezuje vůči politické opozici a opačně.

Případný vznik nové politické strany by znamenal další tříštění sil v tomto politickém táboře. Vznik nového politického subjektu by jen dal větší jistotu oslavám Andreje Babiše a hnutí ANO po sněmovních volbách na podzim příštího roku. Dokáže Miroslav Kalousek stále politicky předvídat? TOP 09 opouští v podstatě v tichosti jako řadový člen. Pokud by si troufl na další politický projekt, jednalo by se o ztrátu času, peněz i energie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz