Hlavní obsah

U lidovců se toho mnoho nezmění. Stávající předseda na to dal razítko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia

Za dva týdny se bude v Olomouci konat sjezd KDU-ČSL. Stávající předseda Marián Jurečka dnes oznámil svůj zájem obhajovat svou funkci. Dal tak oficiální razítko na nedostatek osobností ve straně.

Článek

Vraťme se myšlenkami na konec minulého roku. Marián Jurečka tehdy těsně před vánočními svátky pořádal večírek pro zaměstnance ministerstva práce a sociálních věcí v den, kdy se konala tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V této chvíli si nikdo jeho opětovnou kandidaturu nedokázal představit a i on sám naznačoval, že lidovci budou muset na plánovaném volebním sjezdu hledat nového předsedu. Postupně se však ukazovalo, že nic není tak horké, jak se to uvaří a stávající lídr se bude snažit svou pozici obhájit.

Největší roli v jeho rozhodování patrně sehrál fakt, že úspěšný hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich se rozhodl i přes náznaky některých stranických kolegů neucházet o nejvyšší lidoveckou pozici, čímž v podstatě stávajícímu předsedovi umetl cestu k obhajobě. Marián Jurečka je v pozici předsedy KDU-ČSL více než čtyři roky, během kterých se stal se svou stranou součástí koalice SPOLU, která dokázala vyhrát sněmovní volby a jeho strana sestavila největší lidovecký poslanecký klub v historii samostatné České republiky.

Za jeho největšího vyzyvatele byl obecně považován někdejší předseda tradiční strany a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, jenž se staví naopak skepticky k projektu SPOLU a brzy zahájí své čtvrté volební období v pozici senátora. I on sám však musí dobře vědět, že jeho bezmezná popularita je omezena hranicemi okresu Vsetín, což poznal například i v posledních i minulých krajských volbách, kde byla strategie všech ostatních stran postavena na principu „všichni proti Čunkovi“. Taková situace je pro stranu s lidoveckým volebním potenciálem skutečně přílišný luxus.

Pobyt v koalici SPOLU je ukázkou toho, že Marián Jurečka je znalcem jistého politického pragmatismu a chápe, že případný návrat samostatné lidovecké značky by byl začátkem jejich politického konce, jenž by mohl mít mnohem fatálnější důsledky, než jak tomu bylo v roce 2010, kdy strana na více než tři roky opustila Poslaneckou sněmovnu. Nominace vládního kolegy Marka Výborného představuje jen jistý manévr schopný ukázat, že je v lidové straně více myšlenkových proudů. Fakticky však ani samotný rodák z Heřmanova Městce nijak nepočítá s tím, že by mohl stávajícího předsedu strany ohrozit. Výsledky lidoveckého sjezdu mohou být viditelné již dnes. Jak se však projeví v následujících letech?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz