Hlavní obsah

Kalousek chystá nový politický projekt. Kdo se z něj bude radovat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: TOP 09

To, o čem si holubi na střeše již delší čas povídali, se má stát realitou. Miroslav Kalousek chystá nový politický projekt. Komu však nakonec nejvíc poslouží?

Článek

Když někdejší ministr financí Miroslav Kalousek oznamoval svůj odchod z TOP 09, patrně nikdo neočekával, že se po zbytek života spokojí s napsáním pamětí a případným permanentním tweetovaním na adresu současné politické reprezentace. Už některá jeho vyjádření v médiích během posledních dnů naznačovala nový politický projekt, kterým rodák z Tábora dokáže, že bez politiky prostě nemůže být. V létě sám mluvil o poptávce zklamaných voličů, kteří nemají koho volit.

Každému tak muselo dojít, že Miroslav Kalousek ještě před odchodem ze strany, kterou zakládal, měl již dobře promyšlený plán a nyní se mu snaží dát reálné kontury. Je dost možné, že vánoční svátky už bude slavit jako člen nové strany, která se bude prezentovat jako alternativa za současnou vládní koalici, která zklamala své voliče. Stále si však myslím, že jeden z nejlepších českých technologů moci momentálně přeceňuje svoje síly a doba strávená mimo aktivní politiku s ním až příliš zacvičila. Nezačala už pracovat především mužská ješitnost.

Pokud se nový Kalouskův projekt skutečně vydá do sněmovního volebního dobrodružství, může se skutečně najít jistý okruh voličů zklamaných počínáním vlády a nový projekt tohoto politického barda se může stát rozumnou alternativou. O takřka sedmnácti procentech zisku, kterých dosáhl v prvních volbách s TOP 09 si však může nechat jen zdát. Česká politická scéna se změnila. Uvědomuje si to Miroslav Kalousek dostatečně?

V souvislosti s tím se mi vrací vzpomínka na volby v roce 2021, o jejichž výsledku paradoxně rozhodly mnohem více hlasy pro strany, které se nedostaly do dolní parlamentní komory, přičemž v případě Přísahy, ČSSD a KSČM o tom skutečně rozhodovaly desetiny procent. Pokud by se alespoň jedna z těchto stran do sněmovny dostala, kritizoval by dnes Kalousek dost možná úplně jinou vládu za výrazně odlišné činy.

Brzy může zažít podobné pocity, které museli na podzim 2021 skousávat Róbert Šlachta, Jan Hamáček a Vojtěch Filip. Jejich strany se nedostaly do Poslanecké sněmovny, ale poměrně velký počet volebních hlasů fakticky posloužil momentální vládní koalici při rozdělování mandátů k pohodlné většině. Pokud by nový Kalouskův projekt získal podobný počet hlasů, vzhledem k současným průzkumům by patrně výrazně posloužil Andreji Babišovi. Jednalo by se skutečně o dost smutný Kalouskův politický konec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz