Hlavní obsah

Může lidovecký sjezd vlastně dopadnout dobře?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: KDU-ČSL

Během tohoto víkendu nás čeká sjezd KDU-ČSL. Pokud se nic nezmění, budou se o nejvyšší stranický post ucházet tři kandidáti. Existuje však v dané situaci pro tuto stranu ideální řešení?

Článek

O předsednický post se ucházejí dva poslanci a zároveň členové vlády Petra Fialy. Současný předseda a ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka a jeho předchůdce na předsednickém postu a v současné době ministr zemědělství Marek Výborný, který tuto funkci před více než čtyřmi lety položil kvůli rodinné tragédii. Marián Jurečka tak přivedl stranu do projektu SPOLU, v rámci něhož se posléze dostal i do Strakovy akademie. Oba jsou však momentálně součástí vlády, která je mimořádně nepopulární a samostatní lidovci se v průzkumech pohybují hluboko pod pětiprocentní hranicí nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny. Oba tak mají jeden společný cíl - pokračování projektu SPOLU.

Jako poslední oznámil svou kandidaturu další někdejší stranický předseda Jiří Čunek, jehož ke kandidatuře přiměla patrně především suverénní obhajoba senátorského mandátu. Ve Valdštejnském paláci zahajuje starosta Vsetína již čtvrté volební období a svou pozici si ve svém obvodu na Valašsku neustále upevňuje. Ten se naopak dívá na projekt SPOLU velmi skepticky a jeho cílem je dát lidovcům nový směr. Bezmezná popularita Jiřího Čunka je však omezena hranicemi okresu Vsetín, což se opakovaně ukázalo například v krajských volbách. Skládání krajské rady bylo postaveno na taktice „všichni proti Čunkovi“. On sám se možná snaží profilovat jako černý kůň volby, ale pokud vše dopadne podle předpokladů, bude Hotel NH Collection v Olomouci opouštět tiše a zadními dveřmi.

Post předsedy tak zůstane pro některého z vládních představitelů, jejichž úkolem bude dovést stranu do sněmovních voleb, které se konají za rok a všichni budou doufat, že se do nich půjde stále v projektu SPOLU. Je dobré si připomenout, že KDU-ČSL v rámci jeho předsednictví největší poslanecký klub v historii samostatné České republiky, během které museli lidovci také například úplně vyklidit své sněmovní pozice a až tato volební facka je přinutila k výraznějším změnám. Nový svěží vítr tehdy přinesl do jejich sídla Pavel Bělobrádek.

Nikoho podobného nyní strana k dispozici nemá, jelikož hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich odmítl kandidaturu a podle vlastních slov na svůj vrchol ještě čeká. Sjezd KDU-ČSL se tak bude podle všeho konat především z povinnosti a žádný velký zvrat ve stranických strukturách čekat nemůžeme. Řečeno sportovní terminologií: u lidovců se nyní koná výměna generací. Jasnou odpověď na to, jestli se rozhodli správně, dostanou všichni delegáti až za rok během sněmovních voleb. Po víkendovém sjezdu nebude mít důvody k oslavám ani nové zvolený předseda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz