Hlavní obsah
Aktuální dění

HHC: Problémová a zcela legální droga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Roger Burger – Vlastní dílo, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=143432950

Molekula HHC

HHC neboli Hexahydrokanabinol je syntetický derivát THC obsaženého v marihuaně. Přestože jde o drogu obnášející nemalá rizika, je v ČR její prodej zcela legální.

Článek

Na řadě míst v ČR lze koupit produkty obsahující HHC. Tato psychoaktivní látka je odvozená od THC (chemicky (−)-trans-Δ9-tetrahydrocannabinolu), tedy hlavní účinné látky v marihuaně.

V České republice jsou doposud legální např. bonbóny s obsahem HHC.

Ve středu by o zákazu prodeje těchto produktů měla jednat vláda.

Jak informovaly novinky.cz, zákaz distribuce HHC byl doporučen Policií České republiky v roce 2022, loni pak i resortem zdravotnictví. Bez úspěchu.

Problematika kolem cukrovinek, náplní do e-cigaret a jiných produktů obsahující HHC spočívá zejména v jeho naprosté dostupnosti komukoliv - tedy i dětem.

A psychotomimetické účinky HHC jsou, stejně jako účinky THC, pro mladý, vyvíjející se mozek nemalým rizikem.

Fakt, že někteří z uživatelů byli pro užití HHC hospitalizovaní a řadě z nich nebylo ani deset let, je, myslím, oprávněným důvodem pro přinejmenším regulaci, případně zákaz prodeje takové látky.

Ministr Válek své důvody a oprávněné obavy zveřejnil na sociální síti X (dříve Twitter).

Mezi účinky požití HHC patří např. euforie a mírný útlum psychomotorických funkcí, či naopak povzbuzující účinek. Patří mezi ně ale také nevolnost, úzkosti až panické ataky, paranoidní představy a ve vyšších dávkách až halucinace či poruchy vědomí.

Problém nemusí vyřešit ani zákaz prodeje

Mezi adiktology panuje známá skutečnost, že zákaz prodeje většiny psychotropních látek (lépe řečeno zařazení na jeden ze seznamů zakázaných látek) nevede k výraznému snížení dostupnosti, ale zato vede k výraznému rozvoji černého trhu. Pro srovnání si můžeme uvést prohibici v USA ve 30. letech, která vedla k masivnímu vzniku organizovaného zločinu.

Jsem toho názoru, že produkty s HHC by neměly být dostupné lidem do 18. roku věku - podobně, jako by neměli mít přístup do kasina, či k automatům na cigarety.

Ovšem na rozdíl od prohibice v USA, kdy si lidé mohli podomácku vypálit alkohol, nejspíš nikdo nebude provádět extrakci THC z konopí setého a jeho následnou hydrogenaci vedoucí ke vzniku HHC. Nejde o chemii ze základní školy.

Přesto je na místě se obávat, že prostřednictvím e-shopů budou nadále produkty s HHC dostupné coby sběratelské předměty, nebo že prodejci přijdou s jinými kličkami, jak obejít zákon.

Zákaz však přinejmenším sníží počet mladistvých užívajících HHC, kteří dle ministra Válka končí v krajních případech na JIP či ARO.

Ačkoliv se uživatelům HHC tato skutečnost nemusí líbit, je to v tuto chvíli jedno z mála logických opatřeních, jež lze v této věci učinit.

Ne všichni znalci z oboru souhlasí s úplným zákazem

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se naopak chce vydat cestou regulace prodeje HHC, což by mohlo představovat rozumný krok. Jindřich Vobořil je uznávaný odborník a jeho přístup k naprosté většině věcí nemohu kritizovat.

Otázkou však zůstává, zda vláda bude naslouchat odborníkům, jak avizovala před volbami i v průběhu volebního období.

V Evropském kontextu se jedná v současnosti o ožehavé téma, několik zemí EU distribuci HHC částečně či zcela zakázalo v uplynulých letech.

Foto: Szagory/Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication/https://1url.cz/puv7W

Země, kde je HHC legální (zeleně) a kde nelegální (červeně).

A co vy? Máte zkušenost s HHC? Souhlasíte se zákazem, částečnou regulací nebo volným prodejem této látky? Podělte se o svůj názor v diskuzi pod článkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz