Hlavní obsah
Sport

Dalo se zákroku policie v Mladé Boleslavi předejít? Kdo selhal?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Snad všechna média v posledních dnech rozebírala zákrok Policie ČR proti fanouškům Sparty. Většina se shoduje, že byl neadekvátní. Dalo se mu však předejít? Kdo udělal chybu?

Článek

Sobotní fotbalový zápas Sparty v Mladé Boleslavi má dohru. Na jeho konci policisté zasáhli proti divákům. A to nejen na hřišti, ale také na tribunách. Proti divákům, kteří slavili titul, použili obušky i pepřový sprej. Událostmi se bude zabývat LFA i disciplinárka.

Fotbalová Sparta vyhrála sobotní zápas v Mladé Boleslavi. Zajistila si tím obhajobu trofeje. To spustilo radost mezi fanoušky. Chtěli slavit na hřišti, jako minulý rok v Uherském Hradišti.

Mladoboleslavský klub to umožnit nechtěl. Povolal policisty, kteří se před koncem zápasu rozmístili před tribunami. Pak došlo k výše uvedenému incidentu.

Muselo se to však stát?

Možná nemuselo. Kdyby se lépe komunikovalo. Kdo za to může? Domácí klub především, ale také Sparta a Ligová fotbalová asociace.

Jen poznámka na okraj. FK Mladá Boleslav není zrovna klubem, který by toho dělal nějak moc pro fanoušky. Pro to, aby je přilákal do ochozů. V Mladé Boleslavi chodí na fotbal lidí tradičně velmi málo. A je skoro jedno, jestli je zrovna v lize jedenáctá nebo čtvrtá, jako nyní. Je to tradičně hokejové město. Také návštěvy hostujících fandů nejsou v Mladé Boleslavi zrovna vítány s otevřenou náručí. Spíše jim bývají znepříjemňovány.

O tom, že Sparta s vysokou pravděpodobností v Mladé Boleslavi zvítězí, a že tak bude slavit po zápase titul, málokdo pochyboval. Na to, co se bude dít po utkání, se tak všichni mohli předem připravit. Fanoušci chtěli titul oslavit s hráči na hrací ploše. To se dá pochopit. Avšak nebylo to na domácím stadionu, na Letné, kde by to bylo bezproblémové.

Na venkovním stadionu je třeba respektovat přání domácího klubu a majitele stadionu. Tím je v tomto případě FK Mladá Boleslav a město. Domácí klub si nepřál diváky na hrací ploše. Má na to právo. Důvodem byl fakt, že hrozilo zničení hrací plochy, ke kterému může dojít. Někteří diváci si někdy dokonce odřezávají v takových situacích na památku i kusy trávníku či sítě. Vídáme to i v zahraničí. To asi v Mladé Boleslavi úplně nehrozilo. Ale i tak, chápu starost domácího klubu o stav hrací plochy. Na konci sezony to až tak nevadí. Bude pauza a trávníky mnohdy čeká zásadní rekonstrukce či dokonce kompletní výměna.

FK Mladá Boleslav je kolo před koncem na 4.místě ligové tabulky. Když pozici udrží, bude hrát kvalifikaci Evropské konferenční ligy. Když spadne na 5.místo, bude hrát zápas play-off s vítězem prostřední skupiny. Tedy pravděpodobně s Hradcem Králové. Poslední kolo hraje na Slavii. Asi tedy nakonec opravdu skončí pátá. A tento zápas „o Evropu“ se bude hrát na stadionu v Mladé Boleslavi.

Tedy důvod proto, mít trávník v co nejlepším stavu pro „zápas sezóny“.

Selhala především komunikace. Na vině je dle mého názoru především domácí klub, který měl informovat LFA a Spartu Praha několik dní předem o požadavku, aby diváci nevstupovali po utkání na hrací plochu a požadovat komunikaci Sparty s jejími fanoušky s cílem zajištění, aby se tak nedělo.

Vedení Sparty a její hráči by tak mohli předem aktivně působit směrem k fanouškům. Uzavřít s nimi „dohodu“, aby zůstali v sektoru a nevbíhali na hřiště. S tím, že si to společně užijí na domácím stadionu na Letné po posledním ligovém utkání s Plzní, kdy diváci na ploše určitě nikomu nebudou vadit. To se však evidentně nestalo.

Sama Sparta také mohla tuto situaci předpokládat a proaktivně jí předejít vhodnou komunikací s fanoušky.

Při lepší a zejména včasné komunikaci všech zainteresovaných k incidentu na stadionu vůbec nemuselo dojít.

Teď už se jen „hasí“ škody. Policie uvedla, že oprávněnost i přiměřenost použití donucovacích prostředků bude ještě posuzovat odbor vnitřní kontroly středočeského krajského ředitelství.

Ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že chce v reakci na zásah policistů po sobotním zápase Mladé Boleslavi a Sparty svolat pracovní skupinu složenou z policie a zástupců všech fotbalových klubů, se kterou chce otevřít nastavení bezpečnostních opatření na stadionech. Novinářům to řekl po pondělní debatě „Bez cenzury“ v Praze.

Tedy tu máme takovou „českou klasiku“. Vždy, když se něco stane, vytvoříme vyšetřovací komisi či pracovní skupinu. Obvykle se nic nevyřeší a vše za čas „usne“. Kolikrát už to tady bylo?

Nový pohled na mladoboleslavský incident pak vrhá událost ze středečního finále MOL Cupu v Plzni. Diváci byli také žádáni, aby po zápase nevstupovali na hrací plochu. Chvíli po utkání se zdálo, že vše bude v klidu, ale pak plzeňští fanoušci neunesli frustraci z prohry ve finále na vlastním stadionu, vnikli na hrací plochu, na což reagovali stejným někteří fandové Sparty a na malér bylo zaděláno. Začali bitky, vzduchem létaly dokonce prý židle komentátorů ČT.

V tomto případě v Plzni nešlo o trávník, ale o bezpečnost. Na rozdíl od Mladé Boleslavi, kde byli stejně skoro jen fanoušci Sparty, kteří se skoro ani neměli s kým poprat, v Plzni bylo 3 500 fandů na každé straně.

V podobných případech uděluje Fotbalová asociace ČR pořadateli utkání pokuty za nezvládnutí pořadatelské služby. Pořadatelem finále MOL Cupu je však samotná asociace. Potrestá tedy sama sebe?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz