Hlavní obsah
Sport

Derby bez gólů: Sparta byla lepším týmem, ale šance neproměnila. Preciado byl správně vyloučen

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Očekávala se taktická bitva. To se vyplnilo. Byla obava, že to bude nechutný boj až za hranou. To se naštěstí nevyplnilo. Sparta si vytvořila dvě šance, ale Haraslín neměl svůj den.

Článek

Sestava Sparty byla zcela dle očekávání. Včetně návratů Vindahla, Vitíka a Kuchty do ní od začátku utkání. Spartě také nikdo důležitý nechyběl. Z hráčů, kteří patří do širšího základu, chyběl jen vyloučený Zelený. Sparta šla do utkání tradičně s Vindahlem v brance, trojicí stoperů Vitík, Panák, Krejčí. Už obvyklou, sehranou zálohou Preciado-Laci-Kairinen-Ryneš, a také očekávaným útokem Birmančevič-Kuchta-Haraslín.

Zatímco sestavu Sparty trefil autor tohoto článku (jako asi mnoho jiných) stoprocentně, slávistická verze přinesla několik personálních překvapení.

Sestava Slavie překvapila širší fotbalovou veřejnost především startem brankáře Jindřicha Staňka. I když takový šok, který kdysi připravila Sparta návratem na hřiště, tehdy už manažera, Josefa Chovance, to nebyl. Tehdy to byla zcela nečekaná bomba, která Slavii naprosto vyvedla z míry. Tentokrát však zprávy o možném startu brankáře Staňka prosákly do médií už den před utkáním.

Od Slavie to každopádně měl být psychologický tah. Měl asi trošku překvapit Spartu a především pak zvednout sebevědomí vlastním hráčům. S Mandousem v brance prostě Slavia derby nevyhrává. Každopádně pro Staňka určitě hodně ostrá premiéra v soutěžním utkání v dresu Slavie. První zápas za Slavii a hned derby na Spartě!

Slavia se musela obejít bez dvou kreativních záložníků. K zraněnému Zafeirisovi se připojil už tak nějak tradičně Ševčík. Opět tak potvrdil, že na jeho zdraví a účast v utkání se spolehnout prostě nedá. Nevydrží hrát několik zápasů za sebou. Logicky se tedy nabízela otázka, jak to Slavia bez tvořivých záložníků na Letné zvládne. Kromě těchto dvou chyběli ze zdravotních důvodů i další hráči: Kolář, Pech, Wallem, Sinyan.

Na lavičce zůstal ve středu špatně hrající Ogbu, který byl nešťastníkem už třech derby, když v každém z nich zavinil gól. Jednou faulem, podruhé rukou a potřetí kiksem. V obranné trojici dostal místo něj šanci mladý Vlček, který doplnil Zimu a Holeše. A obstál. V záloze dle očekávání ve středu Oscar a vpravo Douděra. Místo Ševčíka či Zafeirise znovu, jako ve středu, v základu zkušený univerzál Masopust a vlevo další zkušený hecíř Bořil, který dostal přednost před Dioufem i Zmrzlým. Útok Slavie velkým překvapením nebyl. Chytil je nyní jasná jednička, návrat Jurečky se asi tak nějak dal předpokládat a Schranz hrál ve středu dobře.

Sparta šla do utkání v nejsilnější možné sestavě. Jako favorit. Vedoucí tým ligy, v domácím prostředí. Navíc nemusela za každou cenu vyhrát. Před utkáním měla čtyřbodový náskok. Slavia naopak nastoupila bez několika opor a vsadila na nový impuls týmu. Nasadila nového gólmana Staňka, mladého Vlčka a starého válečníka Bořila. Kolem Slavie bylo však plno otazníků. Jak zvládne Staněk premiéru, jak si poradí Vlček s Haraslínem či Kuchtou, jak zvládne Bořil rychlého Preciada a své nervy? Jak bude vypadat hra Slavie bez tvořivých záložníků?

Už brzy bylo znát, že oba týmy šly do utkání s cílem hlavně neprohrát. Slavia věděla, že prohra znamená už sedmibodový náskok Sparty. Ta zase, že její prohra by jí ztenčila náskok v čele na jediný bod. Remíza tak byla přijatelná pro oba týmy, i když více by hrála pochopitelně do karet Spartě.

Taktická bitva se předem očekávala. A předpoklad se také naplnil. Slavia hrála oproti předchozím derby více zezadu. Mnohem více ze zajištěné obrany, z hlubokého bloku, než je jejím zvykem. Takovou Slavii pod jeho vedením neznáme. Jeho záměr vyplynul zřejmě ze stavu kádru i průběhu středečního utkání. Jindřich Trpišovský prostě naordinoval svému týmu „italskou“ defenzívu. Tedy to, čím překvapil Brian Priske v jarním derby utkání na Letné. Slavia nechtěla evidentně příliš otevírat hru a pouštět Spartu do brejků, které umí. Stopeři hráli osobně na útočníky Sparty.

Sparta měla první půli více ze hry. Tomu odpovídalo i držení míče 61 % v její prospěch. Ostatní statistiky prvního poločasu byly jinak vyrovnané. Sparta si z této územní převahy vyložené šance nevytvořila. Dokonce neměla ani přímou střelu na branku. Do šance se sice už skoro dostával hned v 2. minutě Haraslín, ale Vlček mu míč skvělým skluzem ukopl. Rychlý gól tedy nepřišel a zápas se „neodšpuntoval“. Dál to byl hlavně takticky vedený boj. Stejně dopadl později Kuchta, kterému v rodící se šanci na poslední chvíli ukopl míč v pokutovém území Zima. Třetí příležitost měl Preciado, který unikl a zprava posílal míč před branku, ale slávista Schranz ho odvrátil před Kuchtou.

Slavia toho v první půli dopředu moc nepředvedla. Soustředila se hlavně na defenzivu. Bez kreativních záložníků Ševčíka a Zafeirise se snažila hrát jednoduše. O brejky se sice sem tam pokoušela, ale nedokázala je dotáhnout. Nejslibnější rozběhl Masoupust, ale místo střely pozdě přihrál Jurečkovi, který akci pohřbil.

Do druhé půle přišel domácí Sorensen za Panáka, který měl zdravotní problémy. Ze stejného důvodu nastoupil na straně Slavie Diouf místo Schranze. Diouf šel hrát levého záložníka na Preciada místo Bořila, který ho běžecky nestíhal. Bořil se posunul více dozadu na klasického levého beka. Slavia hrála na čtyři vzadu. Vlček se přesunul na pravého obránce. Střídal také domácí útočník Kuchta. Přišel středeční střelec dvou gólů Olatunji. V tomto případě to vypadalo spíše o snahu zlepšit hru. Kuchta moc první půli vidět nebyl.

V 59.minutě měl první opravdovou šanci utkáni domácí útočník Haraslín, ale Holeš míč z prázdné brány odkopl. 68. minutě nastoupil slávista Provod místo Douděry a v 70.minutě sparťan Solbakken za Laciho a Wiesner za Ryneše. V 75.minutě odešel Vlček, hrající od první půle pod žlutou kartou. Přišel Tomič na pravého obránce. Místo Jurečky pak van Buren.

V 78.minutě měl opět šanci Haraslín, mohl zápas rozhodnout, ale ze slibné pozice, z které to obvykle umí trefit, mířil tentokrát vedle. Krátce potom ho vystřídal Tuci.

Vzruch přinesla 85.minuta, kdy Bořil běžně fauloval Preciada. Zákrok byl odpískán. Preciado však neudržel nervy a ležící na zemi úmyslně kopl bez míče stojícího Bořila. Rozhodčí Pechanec to neviděl, ale VAR ano. Preciado byl po jeho intervenci jednoznačně správně vyloučen. V závěru nastoupil ještě uzdravený Jurásek místo Masopusta.

Trenér Slavie Trpišovský si asi před utkáním řekl, že v současném rozpoložení týmu je lepší z Letné bod, než nic. Bod zachovává současný stav a …naději. Tedy čtyřbodový náskok Sparty. Slavia tak ztrácí, ale nevypadla zcela úplně ze hry o titul, jako kdyby prohrála a ztrácela bodů už sedm. Zápas opět ukázal, že Sparta je momentálně herně lepším týmem. Zvláště v ofenzivě. V kreativitě, kterou záloze dodávají Preciado, Laci a Kairinen. Má také lepší křídla. Tentokrát to ale nedokázala gólově vyjádřit.

Haraslín neměl svůj den. V derby mu to dosud vycházelo. Tentokrát ve dvou šancích selhal. Proto Sparta v neděli nevyhrála.

Slavia odvedla poctivý defenzivní výkon, kterému chyběla výraznější ofenzivní nadstavba a tvořivost. S touto taktikou se dá vyhrát opravdu jen se štěstím. Z náhodného brejku či standardky. Slavia si ale žádnou velkou šanci za celé utkání ani nevytvořila. Na tým, který chce hrát o titul, je to málo. Mužstvu chybí větší tvořivost. Chybí-li Ševčík se Zafeirisem, nikdo jiný ji nedodá. Slavia má také výrazně slabší křídelní hráče, než Sparta v Haraslínovi a Birmančevičovi, kterým míč v rychlosti nepřekáží. Chytil je sice lepší hroťák než Kuchta (navíc se ještě může zlepšovat), ale potřebuje od spoluhráčů kvalitní přihrávku a větší podporu.

Brankář Staněk v premiéře obstál. Působil jako osobnost. Byl v bráně více znát, než poněkud nevýrazný Mandous. Staněk, opět bez přilby, nebojácně vybíhal. Zdá se, že zranění na něm nezanechala žádný negativní dopad. Soubojů se nebál. Dodal asi týmu větší sebevědomí, i když žádný velký zákrok vytáhnout ani nemusel. Riskoval v rozehrávce, ale vycházelo mu to.

Rozhodčí Pechanec utkání zvládl. Pomohl mu hodně jeho poklidný vývoj. Taktika obou týmů. Sporné situace tentokrát prakticky nebyly. Pouze Preciadův faul hlavní rozhodčí hned neviděl, ale to se dá pochopit. Bylo to u lajny, přes hráče, asi to ani nemohl vidět. Tentokrát správná práce VARu.

Sparta to má nadále „ve svých rukou“. Vede ligu o čtyři body. Program má extrémně náročný. Ve čtvrtek ji čeká doma v Evropské lize slavný Liverpool, v neděli ve Štruncových sadech Viktoria Plzeň a další čtvrtek odveta v Liverpoolu.

Zdroj: přenos O2TV

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz