Hlavní obsah
Sport

Hříšníci chybějí. To ale neznamená, že nepojedou na EURO. Jaká jsou v nominaci překvapení?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ivan Hašek učinil první reprezentační nominaci. Jak to tak bývá, překvapil fotbalovou veřejnost pozitivně i negativně. V nominaci nejsou „olomoučtí hříšníci“, naopak je v ní několik hráčů, kteří v klubech takřka nehrají.

Článek

Brankáři

Hašek nominoval dle očekávání uzdraveného Jindřicha Staňka ze Slavie. To se čekalo. Staněk se po návratu jeví dobře. Chytá za Slavii pravidelně. Je na očích trenérů. Pokud se nic zásadního v příštích měsících nezmění, bude nejspíš reprezentační jedničkou. K němu dva perspektivní ambiciózní mladící: Vítězslav Jaroš z rakouského Grazu a Matěj Kovář z Leverkusenu. Jaroš chytá v rakouské Bundeslize i Konferenční lize pravidelně. Matěj Kovář dostává šanci v Leverkusenu opět jen v Evropské lize. V německé Bundeslize dostává přednost zkušený veterán Hradecký.

Nedostalo se opět na 33letého Václava Hladkého z Ipwich Town, který chytá druhou nejvyšší anglickou soutěž pravidelně a s klubem bojuje o postup do Premier League. Dle nedávných vyjádření v médií se netají tím, že má zájem reprezentovat a cítí se logicky trochu odstrčen, že příležitost zatím nedostal. Za současné konstelace má ale Haškova volba logiku. Jeden zkušený 27letý gólman (nejspíš jako jednička) a k němu dva mladící s perspektivou. Navíc Hladký je sice ostřílený brankář z anglického fotbalu, ale v české reprezentaci naposledy působil v juniorech. Jiná situace by nastala, kdyby se Staněk opět zranil. Pak by se někdo jako Hladký ke dvěma mladíkům hodil. V záloze je ještě další zkušený veterán, 34letý Tomáš Vaclík, který začal v posledních týdnech chytal v druholigovém španělském Albacete, s kterým bojuje o záchranu.

Obrana

Největším překvapením je nominace 22letého Adama Gabriela, sparťanského odchovance, který se nehodil do koncepce Brianu Priskemu, ale kupodivu se hodil bývalému klubu dánského kouče, Midtjyllandu. Gabriel toho ale zatím za dánský klub moc neodehrál. V posledních měsících vysedává na lavičce. Občas střídá. Hodně podivná reprezentační nominace! Naopak nepřekvapuje nominace dobře hrajícího plzeňského Robina Hranáče či slávisty Tomáše Vlčka. Oba spolu hráli v minulé sezoně v Pardubicích. Mají perspektivu. Možná i společnou. V nominaci je také David Jurásek z Hoffenheimu. S herní praxí je na tom ale podobně jako Gabriel. Také hraje minimálně!

Konkurence v obraně je bídná. Proto se dostává i na hráče, kteří nastupují málo, nebo na ty, kteří v posledních týdnech zrovna nezáří, jako sparťanský kapitán Ladislav Krejčí. Ten ale současnou krizi nejspíš překoná. Z dlouhodobého hlediska do nominace rozhodně patří. V nominaci je i jeho kolega z Letné Jaroslav Zelený, který přitom nemá jisté místo ani ve sparťanské sestavě, kde dostával v poslední době přednost Ryneš. Hašek ale počítá se Zeleným spíše na stopera než na half beka. Tam zaskakuje Zelený i ve Spartě, když nejsou stopeři k dispozici. Nechybí slávista David Douděra, o jehož nominaci asi aktuálně není pochyb. Hraje pravidelně a poměrně dobře.

Při personální mizérii je takřka jistý návrat Vladimíra Coufala, který hraje za WHU stabilně Premier League. Také Jakub Brabec v řeckém Arisu nastupuje pravidelně. Oba hříšníci z olomouckého klubu Belmondo nyní v březnové nominaci chybějí. Dá se to ale chápat spíše jako Haškovo gesto pro veřejnost, že to úplně nepřešel a nebude nic podobného trpět. S oběma hráči (minimálně s Coufalem určitě) nejspíš pro EURO počítá. Zkoušet je nepotřebuje. Proto dává nyní příležitost mladým.

Záloha

V záloze je nováčkem Pavel Šulc z Plzně. Nominaci si zasloužil velmi dobrými výkony v poslední době. Je to hráč, který je použitelný na více postech. To je jeho výhoda a šance i směrem pro EURO. Stejně univerzální je i Ondřej Lingr z Feyenoordu, který však hraje v klubu stále velmi málo. Další problematická nominace! V nominaci je dle očekávání navrátilec Antonín Barák. V reprezentaci nějaký čas chyběl kvůli sporům s bývalým koučem Jaroslavem Šilhavým. Barák začíná v klubu opět více hrát. Navíc kvalitních kreativních záložníků má český výběr nedostatek. Důležitý návrat!

Proto se také dostalo na mladého slávistu Matěje Juráska, přestože po delším zranění odehrál jen dva necelé zápasy. Upozornil v nich však pěknými akcemi a dvěma parádními góly. V nominaci je také Michal Sadílek z Twente, kde hraje pravidelně nizozemskou ligu. To se nedá říct o jeho bratrovi ze Sparty, který v Haškově výběru chybí. V nominaci je slávista Lukáš Provod, který sice hraje poměrně dost, ale jeho forma má do té před zraněním stále hodně daleko. V první nominaci Ivana Haška chybí naopak Václav Černý z Wolfsburgu, v poslední době stabilní člen Šilhavého reprezentace. Nehraje sice v klubu úplně stabilně vždy v základu, ale zápasovou praxi má.

V nominaci je slávistický kapitán Tomáš Holeš. To jistě není překvapením. Je jím spíše fakt, že je nominován jako záložník, nikoliv stoper! Nejspíš tedy defenzivní záložník. Přitom hráč sám i jeho klubový trenér Trpišovský se vyjádřili v tom smyslu, že už je pro Slavii stoperem. Jeho krátké působení v záloze proti AC Milán bylo vyvolané pouze zraněním několika hráčů pražského týmu. Je otázkou, jestli Holeš, v poslední době zvyklý hrát v obraně, může být schopen hrát na mezinárodní úrovni, kde je hra rychlejší, v záložní řadě.

Nelze zapomenout na Tomáše Součka z WHU. Pravděpodobně opět kapitána týmu. Ten má místo v základu jisté. I proto nominace defenzivního Holeše do zálohy nedává na první dobrou velký smysl.

Útok

Nikoho určitě nepřekvapuje nominace Patrika Schicka. Pokud bude zdravý, je to jednoznačně český útočník číslo jedna. Nominaci si svými výkony v poslední době zasloužili také Tomáš Chorý z Plzně a Mojmír Chytil ze Slavie. O tom není sporu.

Problematická je opět nominace Adama Hložka, který v Leverkusenu dlouhé měsíce vysedává na střídačce. Na hřiště se dostane obvykle na závěrečné jednotky minut. Zápasová praxe z klubu tedy nulová. Ivan Hašek přesto pokračuje v praxi svého předchůdce a Hložka nominoval. Zřejmě chce vidět, co předvede v utkání reprezentace hráč, který dlouhé měsíce v klubu nehraje, aby věděl, zda má smysl ho brát na EURO. I kdyby však Hložek v březnových přátelácích zahrál a pak v klubu opět další dva měsíce nebude hrát, kdo ví, jakou bude mít asi formu v červnu? Každý hráč ví, jak je důležitá zápasová praxe a zápasová kondice. Žádný trénink ji nikdy nenahradí. To ví určitě velmi dobře i Ivan Hašek.

Nominace na březnová utkání není konečnou pro EURO

Ta zcela jistě dozná několika změn. V březnové nominaci je několik hráčů, jejich účast na mistrovství Evropy by byla velkým překvapením. Za všechny lze jmenovat Adama Gabriela.

Hříšníci

Naopak lze takřka s jistotou očekávat návrat zkušeného Vladimíra Coufala, a nejspíš také dalšího obránce Jakuba Brabce a útočníka Jana Kuchty.

Náhradníci

Na příležitost čekají zkušení brankáři Václav Hladký nebo Tomáš Vaclík, pro případ zranění či ztráty formy někoho ze současné trojice. Připraven je i plzeňský Martin Jedlička, hrdina posledních dní. Ale u něj se ještě nedávno řešilo, jestli je to vůbec brankář pro Viktorii Plzeň.

V obraně jsou to vedle hříšníků Vladimíra CoufalaJakuba Brabce také sparťané Martin Vitík Filip Panák, které by v současné nominaci asi ještě před dvěma týdny leckdo čekal. Ale po debaklech s Liverpoolem a v Plzni jejich „akcie“ poklesly.

V záloze je to hlavně Václav Černý, který v současné nominaci trochu překvapivě není. Jeho kreativita i schopnost zakončení by se měla hodit. Chybí i dlouhodobý člen reprezentace Alex Král, který v Unionu Berlín sice nehraje úplně všechno v základu, ale nastupuje v Bundeslize takřka do každého zápasu.

Do útoku se nabízí vedle Jana Kuchty také slávista Václav Jurečka, který ale v současné situaci mnoho šancí nemá. Stejně, či ještě hůře je na tom mladoboleslavský Vasil Kušej. Jeho nominace na EURO je v oblasti teorie.

Zdroj: fotbal.cz + statistiky Livesport.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz