Hlavní obsah
Sport

Slavia s Olomoucí vyrovnala gólem po sporné situaci. Takové utkání nevyhrát je však „umění“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Slavia předvedla v úvodu utkání festival neproměněných šanci. V druhé půli pak hrubé chyby v defenzivě, nervozitu a bezradnost, když se těžko vyrovnávala s nečekaným vývojem utkání.

Článek

V sobotním utkání na Letné začal hostující Baník velmi aktivně. Využíval každou možnost k útoku. Sparta působila zpočátku hodně zakřiknutě, ale když se v 41.minutě dostal po chybě ostravského stopera k míči Birmančevič, hned trestal - 1:0. Po změně stran pak přišly další tři branky, když se prosadil dvakrát Kuchta a jednou Haraslín. Sparta si pak závěr utkání zkomplikovala, když dvakrát inkasovala, ale její útočníci ukázali na českou ligu nadstandardní kvalitu.

To v nedělním utkání v Edenu Slavia na soupeře vletěla od první minuty. Sigma, která nechala střelce Juliše na střídačce, „zaparkovala autobus“. Nutno říct, že navíc špatně. Slavia mohla vést po patnácti minutách 3:0, ale nevedla. Šance neproměnili Jurečka, Jurásek a Chytil. Sigma vůbec nestíhala. Vysoké tempo hry pak opadlo, Olomouc trošku přeskupila sestavu a z nejhoršího se dostala. I tak Slavia měla další příležitosti a měla vést. Ale opět je nevyužila. Jednu velkou znovu Jurečka, který se dostal zcela sám před brankářem k odraženému míči od obránce Sigmy, ale nezorientoval se dobře a z otočky bránu vysoko překopl. Nebyla to snadná situace, ale hroťák ve Slavii by si s ní měl poradit lépe. Trenér Trpišovský ponechal do druhé půle na hřišti stejnou sestavu, překvapivě včetně nešťastníka Jurečky, který první půli spálil co se dalo. Kazil přihrávky. Vůbec se mu nevedlo.

Sprcha přišla v 53. minutě, kdy Sigma ze své první ofenzivní akce v utkání nečekaně po centru skórovala Pokorným - 0:1. Trpišovský reagoval, stáhl Zafeirise, Wallema a Juráska. Přišli Ševčík, Provod a Schranz. Jurečka na hřišti kupodivu zase zůstal. Další šok pro slávisty přišel v 66.minutě, kdy naprosto fatálně chyboval zcela sám domácí Zima a Zifčák trestal - 0:2. Trenér Trpišovský opět hned reagoval. Ze hřiště šel už konečně velmi špatně hrající Jurečka a chybující Zima. Přišli Holeš a van Buren.

Slavia se trápila, obléhala branku Sigmy, ale tlak to byl jalový. Šanci vykřesal po nenápadné akci v 77.minutě kapitán Bořil, který skóroval hlavou po centru van Burena. V 84.minutě Slavia vyrovnala, když se Chytil prosadil v pokutovém území a tečoval centr do sítě. Gólu ale předcházela hodně sporná ofsajdová pozice. Bez kalibrované čáry nejednoznačná. Spíše to však na ofsajd vypadalo. Dále se hrálo na půlce Sigmy. Slavia tlačila Sigmu, ostatně jako celé utkání. Nastavovalo se šest minut. V 95.minutě mohl skórovat hlavou Ševčík, ale byl z toho jen roh.

Slavii se podařilo „nemožné“. Remizovala v utkání se soupeřem, který vypadal po 15 minutách „na ručník“. Misto debaklu remíza.

Slavia naprosto selhala v koncovce. Měla vysoké držení míče 79 %. Celkem 26 střel, z toho osm na branku. Ale hraje se na góly. Sigma celý zápas bránila ve velmi hlubokém bloku. Měla za celé utkání jen dvě střely, obě trefily branku, obě znamenaly gól.

Pokud mám srovnat sobotní utkání na Letné a nedělní v Edenu, tak Baník chtěl hrát fotbal, předvedl v ofenzivě fotbalovější výkon, ale dělal obrovské hrubky v obraně. Dal tři góly, ale čtyři dostal a odjel bez bodu. Sigma celý zápas v Edenu skoro „jen“ bránila, ale dala dva góly a veze si z Prahy bod. Slavia předvedla nátlakovou hru. Větší nasazení než Sparta, ale chyběla jí efektivita, kvalita v zakončení, rozdíloví hráči. Birmančevič či Haraslín, někdy i Kuchta, umějí dát gól „z ničeho“.

Slavia v útoku takovou kvalitu nemá. Jurečka sice patří mezi nejlepší ligové střelce, ale je to prostě nižší level než zmínění útočníci Sparty. Poctivý hráč. Bojuje, moc chce. Není „líný na krok“. Odmaká to, ale pro Slavii je to málo. Je ve všem jen průměrný. Má technické nedostatky. Tak trochu „Standa Tecl č.2“. Když má den, gól(y) dá, ale je to občas a není to vždy, když je potřeba. Není to jen o počtu gólů, ale také za jakého stavu utkaní je dáte a komu je dáte.

Chytil je na tom určitě lépe, patřil k nejlepším hráčům Slavie. Navíc je ve věku, kdy se ještě může lepšit. Potřebuje k sobě ale lepší parťáky. Mezi nejlepší hráče Slavie patřili určitě oba wing beci Douděra a Bořil. Oba neúnavně „pilovali“ lajnu nahoru-dolů a posílali přihrávky do vápna. Slavia je však tentokrát nedokázala zužitkovat.

Dlouhodobě se mluví o tom, že Slavii chybí kreativita. Tentokrát ji nelze vytknout špatný přístup utkání jako v Plzni. Slavia do toho „šlapala“, ale chybí jí, kromě proměňování šancí, také střelba ze střední a větší vzdálenosti. Tu nepřinesl ani Jurásek, který hrál od začátku. Začal výborně. Po pěkné akci v úvodu nastřelil zblízka tyč. Pak se však vytrácel. Čekalo se od něj rozhodně víc. Stejně tak od Zafeirise, kterému chybějí „čísla“, tedy průnikové přihrávky na góly a góly samotné. Byl sice zraněný, ale i tak je za očekáváním. Druhý Stanciu to není.

„Minela“ Davida Zimy byla obrovská. Od reprezentačního obránce, kterého Slavia koupila zpět z AC Turin za zhruba 100 mil. korun, a měl být oporou obrany, hodně překvapivá. Na této úrovni těžko pochopitelná. Taková žákovská nebo možná „baníkovská“.

Golmana Staňka je těžké hodnotit. Dvě střely dva góly. Nic nechytil, nepodržel, ale ani nebyl hlavním viníkem. V úvodu zápasu předvedl skvělou hru nohou, krásný křižný dlouhý pas na nabíhajícího Bořila, který předložil šanci Jurečkovi. Ten ji však „zavraždil“.

Slavia tak svým výsledkem překvapivě Spartě upevnila pozici na čele ligové tabulky. Ta půjde zřejmě do nadstavby s 4 bodovým náskokem. Tedy pokud zvítězí v Olomouci a Slavia v Hradci Králové. Slavii tak už nebude v nadstavbě stačit ani případná výhra na Letné. Může se stát, že náskok Sparty před nadstavbou bude dokonce ještě větší, a ta pak o ničem. Tedy pokud by Slavia v Hradci Králové ztratila. V současném rozpoložení k tomu má určitě blíže než Sparta, která pojede do Olomouce v pohodě.

Zdroj: O2TV + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz