Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kauza Sadílkova tříkolka: Pochybné reakce mluvčího reprezentace pokračují. Týmu chybí jasná pravidla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kauza nehody reprezentanta Michala Sadílka má pokračování. Poté, co se ukázalo, že vše bylo jinak, než bylo prezentováno, přispěchal tiskový mluvčí s prohlášením, že se událost stala v hráčově volném čase. Vše je prý v pořádku. Skutečně?

Článek

Jak už je všeobecně známo, tři hráči týmu v rámci sobotního volna využili lanovku. Dolů ze svahu se spustili na elektrických tříkolkách. Michal Sadílek na to ošklivě doplatil. Vlétl do díry a havaroval. EURA se tak pro zranění nezúčastní.

Tiskový mluvčí svazu nejdříve tvrdil, že hráči měli individuální program a Sadílek spadl z kola. Posléze se ale ukázala pravda a tiskový mluvčí Petr Šedivý přispěchal s novým prohlášením:

„Bylo chybou, že národní tým neposkytl úplně informace a tímto se médiím a potažmo sportovním fanouškům omlouvá. Nehoda se stala v hráčově volném čase, který mohl využít dle svého uvážení. Neporušil tím týmová pravidla ani jakékoliv jiné interní dohody.“

Opravdu je to takto v pořádku?

Hráči jsou na reprezentačním soustředění, mají volno, a tak mohou dělat cokoliv?

Dle tiskového mluvčího mohou reprezentanti využít volný čas v rámci soustředění dle vlastního uvážení. Takže, když to přeženu, mohou jít zase do nějakého „Belmonda“ nebo jiného, třeba i odvážnějšího podniku? Nebo, když zůstaneme čistě u sportovních aktivit, mohou jít lézt na skály či si skočit s padákem z letadla nebo vyzkoušet jakoukoliv jinou rizikovou sportovní aktivitu? A to vše pár dní před startem evropského šampionátu?

Očekával bych, že v reprezentačním týmu profesionálních sportovců vládnou jasná pravidla, a když je hráč na soustředění, tak by je měl ctít od začátku až do jeho konce. A to včetně osobního volna. Také bych se domníval, že tato pravidla budou nějak definována v reprezentační smlouvě, kterou by měl mít sportovec se svazem uzavřenou. Zdá se, že fotbalová asociace s reprezentanty nic takového nemá. A tak si hráči mohou využívat volný čas dle svého uvážení. Alespoň z vyjádření tiskového mluvčího to tak vyplývá.

Co na tom, že EURO je za dveřmi, že je to mistrovství, které se koná jednou za čtyři roky, že ve hře je národní prestiž i stamilióny, že mnoho fanoušků investuje nemalé peníze, aby jelo „naše kluky“ do Německa povzbudit. Ti lidé často nejsou bohatí, přesto ty peníze dají a oželí něco jiného. Leccos tomu obětují. Člověk by čekal, že stejně budou přemýšlet i reprezentanti. Je to přece pro ně také vrchol sezony, několikaletého snažení, možná i vrchol celé kariéry.

Nechci házet všechny do „jednoho pytle“. Většina tak asi také skutečně uvažuje. Do „Belmonda“ ani na „Tříkolky“ při soustředění nechodí. Poctivě se na EURO připravují. Ladí formu a v osobním volnu přiměřeně relaxují. Pak jsou tu ale ti druzí, kteří si s tím „hlavu nelámou“. Předvídavost a opatrnost jim nic neříká. Stejně tak zodpovědnost k týmu, ale i k fanouškům. Nějaká rizika a možné dopady evidentně moc neřeší. Je volno, tak si jdou jako „puberťáci“ zablbnout na svah na tříkolky.

Je na čase, aby vedení asociace a trenér přijali opatření. Reprezentanti by měli mít jasně smluvně definována práva a povinnosti, která spadají do období reprezentačního srazu. Tedy včetně osobního volna. Smlouva by také měla obsahovat zákazy, včetně rizikových volnočasový činností, i sankce. Je s podivem, že tomu tak zřejmě není.

Je nepřijatelné, aby tiskový mluvčí hájil obdobné excesy slovy, že „nehoda se stala v hráčově volném čase, který mohl využít dle svého uvážení. Neporušil tím týmová pravidla ani jakékoliv jiné interní dohody“.

Všichni kolem reprezentačního týmu se teď ustaraně tváří, jak jim je Michala Sadílka líto. Byla to smůla, prý… Nebyla. Je to důsledek absence zodpovědnosti některých hráčů a absence jasně stanovených pravidel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz