Hlavní obsah
Sport

Možná nejlepší hráč podzimu. Posila pro Spartu, Slavii, nebo zamíří do zahraničí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Na to, kdo byl v českých klubech nejlepším hráčem podzimu, existuje více úhlů pohledu. Záleží, zda hodnotíme pouze zápasy Fortuna ligy, či zahrneme evropské poháry a reprezentaci. Zda se díváme jen na herní schopnosti, či hodnotíme také vliv na tým.

Článek

Vybrat nejlepšího hráče je tedy složité. Osobnost, která by ve všech směrech převyšovala ostatní, tu není. Každý z hráčů má své plusy a mínusy. Podívejme se na některé výrazné osobnosti podzimní části.

Prvním kandidátem je sparťanský kapitán a levý stoper, střelec důležitých gólů a lídr týmu Ladislav Krejčí. O něm jsem psal obšírněji už dříve.

Druhým aspirantem na titul „nejlepší hráč podzimu“ je mladoboleslavský útočník Vasil Kušej.

Vasil Kušej

23 letý mladoboleslavský ofenzivní hráč má za sebou skvělý kalendářní rok i vydařenou podzimní část sezony, jejíž součástí byl také debut v české seniorské reprezentaci.

Kariéra Vasila Kušeje se vymyká obvyklé cestě českých hráčů. Rodák z Ústí nad Labem odešel už v 15 letech do 60 km vzdálených Drážďan. Fotbal je v Drážďanech velmi populární. Místní Dynamo se pohybuje většinou v druhé Bundeslize. V saském městě a jeho okolí má velkou fanouškovskou základnu. Na druholigové mače chodí třicetitisícové návštěvy. Mládežnická akademie Dynama má dobrou pověst. Vasil Kušej postupoval jejími věkovými kategoriemi. Za juniorský tým do 19 let nastřílel v 48 zápasech 29 gólů. V roce 2017 podepsal Kušej Dynamu první profesionální kontrakt.Bylo mu teprve 17 let.

O Kušejově velkém talentu se vědělo i v Česku. Psalo se o něm. Byl mládežnickým reprezentantem. Jeho výkony neunikly ani expertům serveru Transfermarkt, který v roce 2017 vybral českého střelce jako číslo deset svého Adventního kalendáře talentů. Sedmnáctiletý forvard se dostal mezi 24 nejnadějnějších hráčů světa.

Kušejova kariéra se pak ale „zadrhla“. V Dražďanech trochu „zlobil“, v roce 2019 byl zapůjčen do rakouského druholigového klubu Wacker Innsbruck, ale příliš se mu nevedlo ani tam. V rakouské 2. lize odehrál ve čtyřech utkáních jen 133 minut a po konci sezóny se vrátil zpět do Drážďan. Ani po návratu se v saském klubu neprosadil. Proto v roce 2020 zamířil na roční hostování do rodného Ústí nad Labem, hrajícího v té době druhou nejvyšší českou soutěž.

V rodném městě a mateřském klubu to už bylo lepší, ale pořád to nevypadalo na kdovíjaký restart kariéry. Kušej sice odehrál v druhé lize sezony 2020/21 v dresu FK Ústí nad Labem 25 utkání, ale vstřelil jen 2 branky a připsal si na své konto 1 asistenci.

Po předčasném ukončení smlouvy s Dynamem Drážďany přestoupil jako volný hráč do druholigového Prostějova. V Prostějově se mu dařilo více, odehrál v první sezoně 26 ligových utkání, ve kterých dal 5 gólů a na dalších 5 přihrál. V podzimní části další sezony vstřelil v druhé lize za Prostějov dalších pět gólů. Stále více se o něm mluvilo. Zájem mělo několik ligových klubů. V lednu 2023 se stěhoval do Mladé Boleslavi.

Vasil Kušej podepsal v lednu 2023 se středočeským prvoligovým klubem smlouvu na dva a půl roku. V 17.ligovém kole sezony 2022/23, přesně 29.ledna 2023 debutoval v 1.lize v 22 letech a 8 měsících v bezbrankovém utkání na domácím stadionu proti Zbrojovce Brno. Přišel do hry jako střídající hráč v 57.minutě. V jarní části sezony stihl dle statistik 16 ligových utkání, v kterých vstřelil 4 góly.

V jarní části sezony 2022/23 velmi zaujal fotbalové fanoušky i experty. Stal se „skokanem jara“ Fortuna ligy. Jeho výkony nemohly uniknout ani zájemcům z řad domácí elity i zahraničních klubů. Vasil Kušej je hráčem, jakých na českých trávnících moc neběhá. Je jiný než ostatní. Dává svým způsobem hry vzpomenout na takové legendy, kterými v minulosti byli kupříkladu Laco Petráš, Ladislav Vízek či František Veselý.

Vasil Kušej dovede být fotbalově zdravě drzý a kreativní. Umí nabídnout překvapivé, nečekané řešení situace. Je rychlý s míčem. Má výborný dribling. Uplatňuje při něm výbornou kopací techniku. Je menšího vzrůstu, měří jen 167 centimetrů. Tedy méně než Lionel Messi, kterého prý od mladí obdivuje. I v jeho případě platí obecné, že hráč může být menšího vzrůstu, ale musí být vynikající.

Sám Vasil Kušej ke své hře v jednom z rozhovorů před časem řekl:

„Moje přednosti jsou samozřejmě rychlost a dribling a taková ta vyčůranost, to je i spojené s těma kličkama a je hezký, když se třeba povede dát housle. Nechci být jenom takový ten obyčejný hráč, který si akorát kopne balon a běží, rád bych se v něčem odlišoval, vynikal, ale samozřejmě to má své hranice, je potřeba poznat, co si můžu dovolit.“

Vasil Kušej se stal objevem jarní Fortuna ligy. Rázem byl o něj velký zájem. Nejdříve to letos v létě vypadalo, že zamíří do nizozemského Utrechtu. S přestupem tam už se víceméně počítalo, Kušej za mladoboleslavský tým v lize na Slovácku raději už ani nenastoupil, ale nakonec z toho nic nebylo. Přestup ztroskotal na změně trenéra v Utrechtu. Původní, který si Vasila jako posilu vyhlédl, byl odvolán. Situace v Utrechtu byla nejasná a mezitím se zavřelo přestupové okno do Nizozemska.

Poté byl ve hře přestup do pražské Slavie. Na tom by nebylo samo o sobě nic moc překvapivého. Mladoboleslavský majitel Josef Dufek obchoduje s pražským klubem rád. Přestupů na trase Mladá Boleslav - Slavia Praha bylo v posledních letech několik. Kušej ligu za Mladou Boleslav tři týdny nehrál, řešil se jeho transfer do Utrechtu, pak do Slavie. Nakonec však nedošlo k dohodě ani se Slavií.

Tyto nejasnosti Kušejovi určitě příliš neprospěly. Hráč musel mít z toho všeho „zamotanou“ hlavu. Sice dál trénoval, ale soutěžní zápas kvůli zmatené situaci od 13.srpna nehrál. Poprvé nastoupil ve Fortuna lize až 16.září, kdy už bylo jasné že v Bolce pro podzimní část zůstává. Dokázal však všechno hodit za hlavu. Návrat to byl vydařený. Ve vítězném duelu (5:1) s Hradcem Králové dal gól a na hřišti vydržel 82.minut. Od té doby hraje pravidelně. Jeho výkony šly na podzim postupně nahoru.

V podzimní části Fortuna ligy si v 17 zápasech připsal na své konto dalších 6 gólů a také sedm asistencí. Velký počet asistencí na góly, to je oproti minulosti výrazná změna. V jarním části dal čtyři branky a asistenci neměl žádnou. Jeden z podzimních gólů vstřelil i pražské Spartě při vítězném duelu 3:1.

Debutoval také v seniorské reprezentaci. V postupovém utkání s Moldavskem na EURO 2024, které bylo také derniérou trenéra Šilhavého, se Vasil Kušej dostal na hřiště v 58.minutě a byl tak u výhry českého týmu 3:0.

Podzimní část skončila. Nastala doba hodnocení a také možných změn. Nechám na každém, ať si sám vyhodnotí, jestli byl pro něj Vasil Kušej nejlepším hráčem podzimu. Z ligového pohledu k tomu má asi dost blízko. Pro jiné hovoří zase zápasy v evropských pohárech, které Kušej neměl příležitost hrát.

Příští týdny ukážou, zda Kušejova cesta povede do jednoho z pražských „S“ či do zahraničí. Možností také je, že v Mladé Boleslavi ještě do léta zůstane. Smlouvu má do 30.června 2025. 

Míval jeden čas problémy s váhou, ale to je už minulost. Akoholu také prý neholduje. Divočejší roky, kdy se mu trochu v Drážďanech „zamotala“ hlava z podmínek, které jako mimořádný talent od tamního klubu tehdy dostal, má prý už za sebou. Teď už ví, co chce ve fotbalu dokázat. V poslední době se mu na této cestě náramně daří. V Mladé Boleslavi šly jeho výkony v tomto kalendářním roce velmi nahoru. Projevila se „pevná ruka“ Pavla Hoftycha a individuální tréninky Marka Kuliče, který byl jako hráč sám podobného ražení. Kušej se pod jeho vedením výrazně zlepšil ve finální fázi akcí, tedy zakončení. Má také hodně asistencí. Jeho hra je nyní mnohem více produktivnější než dříve. A to je nesmírně důležité. Úspěšnost útočníka nakonec vždy dělají čísla.

Jeho tržní hodnota se v současné době odhaduje na 2 mil. euro, což je na jednu stranu hodně, na druhou málo. Na 23 letého hráče, který hraje pouze českou ligu, to je dost, avšak ve srovnání s některými hráči Slavie a Sparty je to málo. Je to však dané zejména faktem, že Vasil Kušej není zatím prověřený Evropou. Nemá za sebou konfrontaci v evropských pohárech, kde se potká s kvalitnějšími a rychlejšími soupeři. Čas ukáže, jak si s nimi Vasil Kušej poradí. Pro český fotbal by bylo skvělé, kdyby mu to vyšlo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz