Hlavní obsah
Sport

Může Slavia ještě vyhrát ligu? Aneb Fotbalové dění pohledem poučeného laika

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Slavia zase ligu nevyhrála. V Edenu se to v klidu přešlo. Je za tím něco víc? Vrátí se Spartě „bumerang“ Kovář? Zvládne Sparta novou sezónu v Evropě? Slavia prodala Juráska! Bude Plzeň hrát o titul?

Článek

Komentářů fotbalových expertů je v médiích dost. Expertem se být rozhodně necítím. Jsem obyčejný příznivec, který má fotbal hodně rád, často se o něm baví s přáteli, nejsem na něm nijak zainteresován a sleduji fotbalové dění s výrazným odstupem. Snad i trochu s nadhledem. Pokud vás moje názory zajímají, pojďme na to!

„Okurková“ fotbalová sezóna se pomaličku chýlí ke konci. Do startu ligy je necelých čtrnáct dní. České ligové kluby jsou v plné přípravě, ladí se kádry pro novou sezónu. Jistě ještě nastane celá řada změn. Slavia a Sparta jsou závislé na tom, jak dopadnou případné odchody klíčových hráčů. Na vývoj v obou „S“ zase čekají ostatní ligové kluby. Podle toho se zase bude odvíjet pohyb v jejich kádrech.

Spadne Rosickému a Priskemu kámen ze srdce?

Spartě určitě přidělává starosti nejasná situace kolem gólmana Kováře. Původní zprávy z Manchesteru hovořily o tom, že ve Spartě ještě minimálně rok zůstane. Nyní se vše nečekaně zamotalo. Čeká se, jaké padne v Anglii rozhodnutí. Pokud Kovář nezůstane, bude mít Sparta velký problém! Jako bumerang se jí tak může vrátit sázka na brankářskou jedničku, která je ve Spartě jen na hostování. Měla přitom čtyři vlastní zkušené brankáře (Holec, Nita, Vorel, Heča). Překvapivý tah s Kovářem se Spartě z krátkodobého pohledu jednoznačně vyplatil. Kovář se po nejistém začátku zlepšoval. Nakonec byl jedním z klíčových strůjců titulu.

Ostatní brankáři jsou dnes už ze Sparty pryč. S výjimkou Vorla. Sparta teď přivedla 20letého Surovčíka z Jablonce. Pokud Kovář nebude, bude Sparta muset najít rychlé řešení. Nepochybuji o tom, že na tom pracuje. Postaví to trenér Priske na nezkušeném Surovčíkovi? Anebo snad Vorlovi, kterému už dřív nevěřil a vzal raději hostujícího Kováře? Nebo přijde zase někdo zcela nový? Liga i předkola evropských pohárů jsou za dveřmi. Když Kovář zůstane, Rosickému a Priskemu určitě spadne kámen ze srdce! Dovedu si představit, že je to ve Spartě teď klíčové téma.

Lídr Krejčí by moc chyběl

Spekuluje se o možném odchodu Ladislava Krejčího. Hráč sám by, dle dřívějších vyjádření v médiích, do lepšího klubu v západní Evropě asi chtěl. Zvláště když vidí, jak se tam daří kamarádovi Hanckovi. Krejčí byl v jarní části pro Spartu klíčovým hráčem. Vyrostl v osobnost, která je schopná strhnout ostatní. Je dost sebevědomý, zdravě drzý. Nebojí se kopat penalty v klíčových okamžicích. Proměňuje je neomylně. Hráče takového naturelu Sparta dlouho neměla. Kdyby Krejčí teď odešel, Spartě by jeho lídrovství moc chybělo. Fotbalově je Krejčí nahraditelný, ale jako vůdce týmu nyní těžko. Když byl zraněný, bylo to moc znát! Myslím, že si to Sparta velmi dobře uvědomuje. Troufám si také říct, že nabídky na Krejčího zatím nejsou až tak atraktivní. Má výborné útočné standardky, umí se prosadit hlavou, těžko se hlídá, ale také má ještě pořád hodně herních nedostatků, na kterých musí zapracovat. Odmítat průměrné nabídky asi není pro Spartu při jejím finančním zázemí zase tak těžké.

V evropských klubech ale k přesunům ještě bude docházet. Může se stát, že nějaký nadprůměrný klub prodá svého hráče do jednoho z velkých klubů a bude za něj hledat náhradu. Pak může být v hledáčku třeba i český reprezentant Krejčí. Když Sparta rozhodne, že přes zajímavou nabídku zůstane, bude určitě zklamaný. Může se to krátkodobě negativně projevit na jeho hře i chování, I když Krejčí je sparťanský srdcař. Spíš bych si ale tipnul, že větší nabídka na Krejčího nebude a on dál potáhne Spartu.

Sparta obhajuje titul a musí uspět v Evropě

Spartu čeká hodně těžká sezona. Obhajuje titul. To je vždy těžší. Navíc se nutně potřebuje konečně zase pozitivně ukázat v Evropě. V ideálním případě v Lize mistrů. To může vypadat jako bláhový sen, ale i ty se občas stávají. Kdo z nás by řekl vloni, že uspěje Plzeň? Každopádně Sparta potřebuje aspoň základní skupinu Evropské ligy. To už je dnes také hodně prestižní soutěž. Pokud se to podaří, přibudou jí těžké zápasy. Program bude mnohem náročnější. V minulé sezoně hrála jen českou ligu a ke konci už tým moc nestíhal. Když se klíčoví hráči v utkání unavili a museli střídat, měla Sparta problém. Kvalita šla dolů. Bylo to jasně patrné při utkáních se Slavií, i když výsledkově to nakonec se štěstím dopadlo. Na podzim bude muset trenér Priske při očekávaném větším počtu zápasů rotovat sestavou více. Určitě si toho je vědom a připravuje se na to. Uvidíme, jak se Spartě podaří vyrovnat s náročnějším programem. Sparta se snažila tým doplnit. Kromě brankáře Surovčíka přišel mladý talent Ševčík z Brna a srbský záložník Birmančevič z Tolouse. Uzdravil se dlouhodobě zraněný Pešek. Podstatné je, že nikdo z klíčových hráčů zatím neodchází. Vitík, Čvančara i ostatní zůstávají. Sparta by měla být silnější a zkušenější.

Slavia podruhé druhá a … Nic se neděje!

Slavia podruhé za sebou ligu nevyhrála. Skončila opět druhá. Vloni za Plzní, které titul skoro darovala. Letos za Spartou, která to po podzimu také rozhodně nečekala. Jasně, vždy ji o titul obral tým, který nehrál evropské poháry a měl celou sezonu lehčí program. Avšak v obou případech se tomu dalo zabránit. Navíc letos na jaře Slavia také Evropu nehrála a šla do jarní ligy s velkým náskokem před Spartou. Přesto to nestačilo. V této souvislosti se vkrádá otázka: Může vůbec Slavia ještě vyhrát ligu?

Být dvakrát za sebou druhý jistě není na první pohled špatný výsledek. Co by za to jinde dali, že? Druhé místo a vítězství v MOL Cup je ale pro dříve velmi ambiciózního šéfa Tvrdíka i celou Slavii patrný ústup ze slávy. MOL Cup je, při vší úctě, jen „pohár útěchy“. Hezká trofej do síně slávy a statistik klubu, ale jinak? Výhra v národním poháru má obrovský význam pro menší kluby. Je to skvělý úspěch a otvírá jim cestu do pohárové Evropy. Pro velké kluby je výhra v národním poháru atraktivní hlavně v případě, že násobí výhru v lize. Pak se klub pyšní tím, že má „double“. To ale není případ Slavie. Ligu nevyhrála, skončila za Spartou na 2. místě, přestože před ní měla po podzimu náskok „o parník“. MOL Cup byl tak jen slabou náplastí.

Ztráty ve venkovních zápasech připravily Slavii o titul

Slavia poztrácela mnoho bodů s papírově slabšími soupeři. Po 30 kolech základní části byla v tabulce „venku“ až na 4. místě se ztrátou 9 bodů na Spartu! Slavia ztratila ve venkovních zápasech základní části soutěže celkem 22 bodů! Jistě, nejde vše vyhrát. Tohle je ale na první pohled jasný problém! Slavia se v utkáních venku s „outsidery“ často trápila. Nedokázala soupeři vnutit svůj styl hry. Pokud hrál soupeř agresivně, nebyl „líný na krok“ a povedlo se mu vstřelit branku, Slavia na to často nedokázala odpovědět. Přesto jsme se po skončení ligy dozvěděli od trenéra Trpišovského, že za ztrátou titulu vidí hlavně oba derby zápasy na Letné. Určitě se v nich nakonec rozhodovalo, ale kdyby Slavia neztratila mnoho bodů ve venkovních zápasech základní části, a domácí utkání s Hradcem Králové v posledním kole, nemusely by jí ztráty z Letné trápit. A hlavně by ani na Letné v nadstavbě vůbec nehrála. Svého rivala by přivítala v Edenu, kde je mnohem silnější.

Nejvíc překvapivé je, že Slavia dvakrát za sebou ztratila už skoro „vyhraný“ titul a v Edenu je nyní alespoň navenek absolutní klídek. Dříve by takové ztráty titulů určitě tak potichu neprošly. Třeba trenér Šilhavý se ze Slavie „pakoval“ pár měsíců po zisku titulu. Nyní jsou, zdá se, šéf Tvrdík i trenér Trpišovský v pohodě. Minulá sezona je managementem Slavie vydávána za úspěch. Přestože v ní Slavia vypadla předčasně a dost nečekaně ze slabé skupiny Evropské konferenční ligy. Přestože skončila za svým odvěkým rivalem z Letné v české lize až druhá a vyhrála pouze MOL Cup.

Nepříliš jasná finanční kondice Slavie

Nečekal jsem samozřejmě, že po druhém místě Slavia vyhodí trenéra Trpišovského. Trenéra, který je v novodobé historii nejúspěšnějším koučem Slavie! Není sporu o tom, že má se svým realizačním týmem na úspěších Slavie posledních let obrovský podíl. Čekal bych ale, že management Slavie ze ztráty titulu vyvodí závěry, poučení pro budoucnost, a alespoň s některými z nich, které lze zveřejnit, nás seznámí. Nic takového se, alespoň navenek, nestalo. Pan Tvrdík poblahopřál Spartě a doktorovi Křetínskému k titulu. Porážku od rivala bral s překvapivým nadhledem, jako by 2.místo bylo aktuálním možným maximem Slavie. Co si o tom má fanoušek Slavie myslet?

Doba se změnila. Slavia už zřejmě příliš netěží z přízně a finančních možností čínských majitelů. Nabízí se otázky. Jak se v současné době čínští majitelé na jejím fungování podílejí? Jaká je skutečná finanční kondice Slavie? Co si Slavia opravdu může dovolit? Jak se jí daří plnit rozpočet klubu na další období? Bude Slavia snad v blízké době měnit majitele? To ví zřejmě jen pan Tvrdík a jeho nejbližší okolí. Uvidíme, co se o plánech Slavie dozvíme na předsezonní tiskovce. V dobách, kdy Slavia ligu vyhrávala, byly dost obsáhlé a pan Tvrdík hodně výřečný.

Foto: Jan Mareš

Šlápne Slavia v nové sezóně opět na plyn?

„Zaručené právy“ a změna kursu rozhodčích

Prahou šly po skončení ligy dokonce „zaručené zprávy“, že Slavia měla mít údajně jistý finanční nedoplatek v řádů vyšších milionů korun u Sparty či dokonce snad přímo u doktora Křetínského. A proto také prý nebere ztrátu titulu až tak fatálně a management se s ní snadno smířil. Faktem je, že pro celou ligu je evidentně výhodné, že se Sparta po letech tápání zvedla. Ligu po devíti letech opět konečně vyhrála a finance jejího spokojeného majitele do ní potečou dál! Kdyby se totiž český miliardář, doktor Křetínský, nespokojený s tím, co se odehrává v české lize, nedej bože, rozhodl neúspěšnou Spartu opustit, byl by to velký odliv finančních prostředků a obrovská rána nejen pro Spartu, ale pro celý český fotbal! Na to by doplatili všichni.

Koneckonců od jisté poločasové návštěvy doktora Křetínského v šatně rozhodčích ligového zápasu na Letné si také ligoví arbitři zřejmě naplno uvědomili, kdo je pan Křetínský a co znamená jméno Sparta! Zdá se vám to přitažené za vlasy? Možná, ale ono se opravdu v průběhu jara leccos změnilo. Rozhodně bych si nedovolil ani náznakem uvažovat o nějaké korupci, ale svoji psychologickou roli tato návštěva rozhodně sehrála. Dříve byli sparťanští fandové, občas i oprávněně, s řízením ligových utkání Sparty nespokojeni. Po zmíněné, a médii široce propírané, návštěvě majitele Sparty, se kurs rozhodčích nápadně změnil. Kormidlo se otočilo! Nechci tím rozhodně nijak snižovat jarní výkony hráčů Sparty. Hodně lidí kolem fotbalu se však shodne na tom, že od jisté doby byly rozhodující situace v utkáních prakticky ve všech případech vyřešeny ve prospěch týmu z Letné. Na hřišti i u VARu. Možná se pan doktor Křetínský skutečně jen slušně zeptal na situace v prvním poločase utkání. I tak to ale přineslo zásadní změnu.

Neúčast Slavie v Evropě by byl obrovský problém

Slavia už necílí na Ligu mistrů, která bývala ještě nedávno cílem a snem pana Tvrdíka. Jakoby se smířila s tím, že to je už na ni moc. Bude hrát kvalifikaci o Evropskou ligu, z které je však také velmi těžké dostat se do hlavní soutěže. Někdy to může být paradoxně i těžší než do samotné Ligy mistrů, jak jsme viděli vloni na příkladu Plzně a Slavie. Hodně totiž záleží na momentálním losu a soupeřích. V osudí Evropské ligy jsou velmi těžcí soupeři. Pokud Slavia letos neuspěje v prvním kole kvalifikace EL, spadne zase do kvalifikace o EKL, kde to také nebude žádná procházka. Už vloni byla Slavia v kvalifikaci EKL jen krůček od celé sezony bez evropského poháru! Dostat se přes těžké soupeře z kvalifikace do konferenční ligy bylo těžší, než následní soupeři v základní skupině EKL.

Slavia v posledních letech hodně hráče nakupovala i prodávala. Udělala velké přestupy do zahraničí. Díky tomu získává velké finance na další provoz. Prodeje jsou nutné a pochopitelné. Docházelo a dochází však také logicky k velké obměně kádru a (snad vždy dočasnému) poklesu jeho kvality. Trenér Trpišovský se svými kolegy je nucen stále něco nového budovat. Pevné české jádro týmu, tvořené Součkem, Bořilem, Coufalem a dalšími, postupně odešlo. Nové se tvořilo a stále tvoří dost obtížně. Někteří čeští hráči, kteří nové jádro snad časem mohli tvořit, brzy odcházejí. Jiní zase bývali a bývají často zraněni. Absence českých lídrů a stabilní české kostry základní sestavy je pak znát zejména ve venkovních utkáních. V situacích, kdy se týmu zrovna nedaří.

Provoz celé Slavie je jistě finančně hodně nákladný. Nejen tým, ale celý klub rozhodně není stavěný jen na českou ligu. Slavia musí do evropských pohárů! Nejlépe do základní skupiny Evropské ligy. Přinejhorším opět do Evropské konferenční ligy. Jinak bude mít nejspíš velký problém! Slavia potřebuje své hráče v Evropě ukázat, „ohrát“ a někoho z nich opět výhodně prodat. Kádr byl a je pořád hodně široký. V poslední době v něm bylo také dost dlouhodobě zraněných hráčů. Tato marodka se už snad konečně vyprázdnila. Nutné je také přičíst celou řadu hráčů na hostování, u nichž se Slavia dál podílí na jejich platu.

Ostudný sestup „B“ týmu Slavie z druhé ligy

Zvláštní byl v minulé sezoně přístup Slavie k soutěži „o patro níž“. Nejasná koncepce podpory vlastního „B“ týmu a zároveň partnerské Vlašimi ve stejné soutěži. „B“ tým Slavie z druhé ligy spadl! To rozhodně není dobrá vizitka. Sparťanská rezerva to naopak po špatném podzimu na jaře v 2.lize uhrála s naprostým přehledem. Vlašimské „céčko“, podporované Slavií, se také zachránilo. Je s podivem, že takový klub, jakým je Slavia, s obrovským počtem hráčů, nedokáže zachránit rezervu v 2. lize. Svědčí to o tom, že spolupráce mezi „A“ a „B“ týmem příliš dobře nefungovala. Někteří hráči seděli v áčku na lavičce nebo tribuně, přitom za béčko nehráli. Větší zájem byl znát až ke konci soutěže. Záchranná mise Bořila, Ševčíka a spol. v posledním kole v Prostějově už ale přišla pozdě a nevyšla. Naopak Vlašim v Jihlavě to „odevzdala“ a prohrála 0:5. V letní pauze došlo k výměně realizačního týmu béčka. Slavia celkem zbytečně ztratí rok a béčko bude muset znovu bojovat o návrat do 2. ligy. Mezi 1. ligou a ČFL je obrovský rozdíl. „B“ tým v 2. lize bude Slavii chybět.

Nové slávistické příchody

Některé příchody hráčů už Slavia představila. Opět se poohlížela hlavně na severu Evropy s vírou, že se jí podaří další Bah, Ogbu či Zafeiris. Asi to má logiku. Jak se prosadí noví hráči, je ale nyní ve hvězdách. Málokdy se uplatní všichni. Vždy je nějaká „úmrtnost“. Přicházejí dva hráči z Norska, 23letý záložník Wallem z Odds BK a gambijský stoper Sinyan z Molde. Slavia už o něj měla zájem dříve. Nyní ho získala jako volného hráče. Je však po dlouhodobém zranění, bude mu už 27 let a nad jeho zdravotním stavem je otazník. Jeho plné zapojení asi nebude otázkou dní či týdnů, ale spíš měsíců. Z Baníku přišel vysoký útočník Tijani a z Olomouce další talentovaný útočník Chytil, český reprezentant, jehož příchod se očekával už od zimy.

Očekávaný odchod Davida Juráska

Hodně důležité bude, kdo ze Slavie odejde. Z klíčových hráčů minulé sezony byl dopředu jasný odchod Petera Olayinky do srbské CZ Bělehrad. Čekalo se také ukončení kariéry Ibrahima Traoreho a jeho zapojení do struktur Slavie v rámci vyhledávání afrických talentů. Poslední dobu už moc nehrál, byl často zraněný. Traore si ale nakonec kariéru prodloužil odchodem do Plzně.

Jedna věc je, koho by Slavia chtěla prodat. Jiná, na koho jsou nabídky. To nemusí být vždy totéž. Trenér Trpišovský by určitě oželel raději jiné hráče, než třeba Davida Juráska. Ale ona velká nabídka je právě třeba zrovna jen na Juráska. Slavia finance z přestupů jistě nutně potřebuje. Je jasné, že musí prodávat, aby měla na další chod klubu. Slavia nejspíš celou dobu počítá s tím, že 1-2 hráči za „velký peníz“ odejdou. Nejvíc to od začátku vypadalo na Davida Juráska. Měl vynikající sezonu, je v ideálním věku, je mu teprve 22 let, ale už má zkušenosti z evropských pohárů i reprezentace. Má výborné parametry a výhodu postu, na kterém hraje. Perspektivních, mladých, rychlých, krajních ofenzivních obránců s velmi dobrou levačkou neběhá po evropských trávnících až tak moc. Poslední vývoj to potvrzuje. Jurásek jde do Benfiky Lisabon. Údajně za 334 milionů Kč. Pro slávistickou veřejnost a trenéra Trpišovského špatná zpráva. Pro finančního ředitele Slavie zpráva skvělá. Nejspíš velká úleva pro management Slavie.

Kdo ještě ze Slavie odejde?

Dlouhodobě se spekuluje také o zájmu a možném odchodu druhého Juráska, Matěje. U něho se mi zdá, že má ještě čas. Odehrál toho podstatně méně než David. Často jen střídal. Musí svoji kvalitu potvrdit v těžkých zápasech. Nyní by odcházel jen jako talent s velkým potenciálem, nikoliv jako posila pro nadprůměrný západoevropský tým. Jeho odchod by byl z mého pohledu dost riskantní. Zejména pro něj. Mohlo by se snadno stát, že bude někde dlouhé měsíce „leštit lavičku“ či hrát jen za juniorku. Měl by ještě minimálně rok počkat, nabrat větší zápasové zkušenosti a odejít ze Slavie až jako hráč, který bude připravený na velkou konkurenci a náročný fotbal v těžší lize.

Samozřejmě má to svá rizika. Třeba Lukáš Provod by nejspíš mohl vyprávět. Byl v životní formě, skvělý přestup by ho asi dříve či později neminul, těžce se zranil, složitě se vrací. Snad se mu podaří dostat do bývalé formy. Může mít před sebou pořád ještě skvělou kariéru. Jako třeba Václav Černý, který si podobným prošel dokonce dvakrát a dnes jeho hvězda opět míří vzhůru.

Samostatnou kapitolou je Jan Bořil. Velký dříč, důležitý člen slavné éry posledních let. Také byl dlouhodobě zraněný. Dnes už 32letý. Pokud by ještě byl schopen alespoň částečně navázat na své dřívější výkony, byl by pro tým pořád asi svým způsobem platný. I kdyby třeba odehrál jen menší porci zápasů. Jeho přínos je také, stejně jako třeba u sparťana Krejčího, v jeho pozici týmového bojovníka, který neuhne a nikdy se nevzdává. Burcuje ostatní, strhne hráče, když se nedaří. Na hřišti i v kabině. Je to typ hráče, kterého vlastní fandové milují a cizí nenávidí. Navíc při odchodu Juráska není pozice levého obránce pevně obsazená. Otázkou je, co dovoluje Bořilův zdravotní stav. Slavia bude ale možná spíš víc používat systém s třemi stopery. Rýsuje se možná trojice Holeš - Ogbu - Vlček.

Je otázka, na kolik Slavia musí, či chce, po přestupu Juráska prodávat další hráče ze základního kádru. Dříve se spekulovalo o zájmu o Lingra. Sám hráč by asi rád, ale řecká nabídka pro Slavii prý nebyla atraktivní. Poslední dobou je ticho. Ondřej Lingr má údajně ve Slavii smlouvě ještě na rok. Novou nepodepsal. Je mu 24 let. Za rok by mohl odejít jako volný hráč. To by asi Slavii nepotěšilo. V přípravě za Slavii zatím nastupuje. Dovedu si představit, že kdyby přišla zajímavá nabídka na Václava Jurečku, hráč i Slavia by nebyli proti. Jurečkovi je 29 let. Byla to jeho první velká opravdu gólová sezona. Je otázka, jaká bude další. Jestli ji dokáže Jurečka zopakovat. Jistě by to byla nabídka v jiné cenové kategorii a od jiné úrovně klubu, než na Davida Juráska, ale i tak by mohla být pro hráče i Slavii hodně zajímavá a neopakovatelná. Ale je také možné, že nakonec odejde někdo úplně jiný. Kádr Slavie je stále dost široký. Někteří hráči z širšího kádru už odešli, na přestup či hostování, ale mělo by určitě ještě dojít k jeho zeštíhlení a odchodům přebytečných hráčů. Zvláště, když už Slavia nemá béčko v 2. lize.

Viktoria Plzeň s novými majiteli

„Boss“ Šádek po mnoha měsících konečně našel nové majitele pro Viktorii Plzeň. V klubu však sám dál zatím zůstává. Uvidíme, jestli je to dobrá zpráva pro český fotbal. Doufejme, že ano. Každopádně čas ukáže. Otázek je celá řada. Jaké budou konkrétní úmysly nových majitelů? Jaká bude jejich filozofie? Co si pod nimi bude moci Viktoria finančně dovolit? Bude dlouhodobě fungovat spolupráce Adolfa Šádka s novými majiteli? Poslední půlrok byl pro Viktorku fotbalovým trápením. Měla by provést pod trenérem Koubkem restart. Uvidíme, jak se jí to podaří, jestli tým posílí a bude znovu konkurencí pro pražská „S“.

Předkola evropských pohárů se blíží

Špičkové evropské kluby mají zajištěnou účast v Lize mistrů či alespoň Evropské lize. Rozjíždějí se vždy pomalu, protože vrchol sezóny je hodně daleko. Pro české kluby se už na startu sezony rozhoduje v evropských kvalifikacích pohárů o mnohém. Sezona bez poháru by byl pro Slavii a Spartu průšvih! Pro Slavii finanční i reputační. Sparta by finanční ztrátu se silným majitelem v zádech určitě zvládla lépe. Má s tím v posledních letech nemalé zkušenosti. Určitě to ale nechce znovu připustit. Sparťanská obec touží po úspěchu v Evropě.

První vstupují do předkol Viktoria Plzeň a pražští Bohemians. Už 27. července. Viktorka bude chtít urvat základní skupinu EKL. Bohemians se podívají do předkola Evropy po dlouhých letech. V jejím případě se nedá hovořit o tom, že by byl rozpočet klubu stavěn na Evropu. Bohemka ale vlastně asi nemá co ztratit, může jen překvapit.

Slavia a Sparta začínají svá předkola až v srpnu. Sparta 3.předkole LM 8.-9. 8. Slavia v 3.předkole EL 10. 8. Své soupeře se oba kluby dozvědí 24. 7. Sparta to má pestré. Záleží, jak se jí bude dařit. Může se z předkol dostat do základní skupiny LM. V případě nezdaru může vybojovat účast v základní skupině EL, ale může se také popadnout až do základní skupiny EKL, jako se to stalo před dvěma lety Slavii. Alespoň základní skupinu EKL má Sparta každopádně jistou. Slavia to má horší. Pokud neuspěje v předkole EL, bude bojovat o EKL a může být také bez podzimní účasti v Evropě. Žádnou jistotu jako Sparta nemá.

Momentálně je ve hře plno neznámých. Ale máme se na co těšit!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz