Hlavní obsah
Sport

Odchovanec Sejk odchází. Sparta je opět plná cizinců. Fandům to už nevadí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Proklamace Tomáše Rosického, jak bude Sparta sázet na vlastní odchovance, jsou pryč. S Brianem Priskem přišly nejen výsledky, ale také silná internacionalizace Sparty.

Článek

Na Letnou v poslední době přicházejí do „A“ týmu takřka výhradně zahraniční hráči. Spartě to přineslo výsledky. Získala ligový mistrovský titul. Spolu se Slavii a Plzní opět „prohání“ Evropu. Už v únoru ji čeká 16-finále Evropské ligy v Istanbulu. Spartě se doplňování týmu zahraničními hráči daří. Prakticky všichni jsou přínosem.

Před příchodem Briana Priskeho tomu tak nebylo. Spartě se nákup zahraničních hráčů moc nevedl. Otázkou tedy je, co se stane, až dánský kouč z Letné odejde. Bude Sparta schopná bez něj v tomto trendu úspěšně pokračovat?

Změna nastala také v myšlení fanoušků letenského klubu. Není to tak dlouho, co se někteří z nich vysmívali slávistům a hojně kritizovali klub z Edenu, že sází ve velkém na cizince. Dnes je situace ve Spartě té slávistické co do počtu cizinců v sestavě hodně podobná. Sparťanští fanoušci jsou však spokojeni. Jejich milovanému klubu to totiž přineslo výsledky a úspěchy. Velký počet cizinců v sestavě už většině nevadí.

Ukázalo se totiž, že Sparta s malým podílem cizinců, a převážně s hráči z vlastní líhně a ostatních českých týmů, nedokáže být konkurenceschopná. Přišel Brian Priske a dnes je vše jinak.

Vindahl, Sorensen, Kairinen, Laci, Birmančevič, Olatunji, Preciado a další. To jsou hráči, kteří přišli na Letnou v posledním roce a půl. Sparta má v kádru nadále také české hráče a odchovance. Někteří mladí dostali šanci i v přípravném utkání s Kodaní. Při pohledu na soupisku Sparty je však jasné, že klíčovou roli v sestavě budou hrát na jaře znovu cizinci. Možná ještě ve větší míře než dosud. Brian Priske na ně sází čím dál víc. V zimní přestávce přivedl další dva, 23letého Nora Markuse Solbakkena. Záložníka, který, jak to vypadá, má na to, aby byl členem základní sestavy, a Albánce Indrita Tuciho. Útočníka, který bude o „místo na slunci“ muset bojovat. Přichází spíše jako hráč pro zvýšení konkurence v útoku.

Příchod dalšího zahraničního útočníka odnesl sparťanský odchovanec.

Letné odchází útočník Václav Sejk. Není to přitom tak dlouho, co se Sejkovi předpovídala ve Spartě velká budoucnost. Vloni v červenci dokonce Brian Priske vyslal do generálky před ligou s Anderlechtem na hrot útoku Sejka místo Jana Kuchty.

Brian Priske zpočátku sezony využil Sejka jako tlak na Kuchtu, s jehož přístupem byl v té době nespokojený. Postupně šly ale výkony Kuchty nahoru a Sejk se vytrácel. Nakonec naskočil na podzim do 12 ligových utkání, ve většině ale pouze na malou část. Především pak bez vstřeleného gólu. A to je pro „hroťáka“ zlá bilance. V Evropské lize jen dva starty, také bez gólu. V MOL Cupu dvakrát a jeden gól. Od listopadu pak až na výjimky utkání proseděl na střídačce.

Václav Sejk po loňském návratu z hostování v Jablonci pro deník Sport pronesl, že „hrát ve Spartě 20 minut není nic pro něj a na další hostování už se mu nechce“. Sejk byl sebevědomý a dal to najevo. Nedokázal to ale přenést na hřiště. Ze slibného startu podzimní sezony přišlo vystřízlivění.

Václav Sejk opět odchází ze Sparty na hostování, tentokrát do druholigového nizozemského klubu Roda Kerkrade, který je na druhém místě tabulky a hraje o postup do nejvyšší soutěže. V 21 letech má Václav Sejk kariéru pořád ještě před sebou. Hostování mu může pomoct, bude-li pravidelně dobře hrát. Jako se to povedlo v minulé sezoně Rynešovi, který se vrátil z Hradce Králové jako o poznání lepší hráč. Také však může mít opačný efekt, pokud se nevydaří. Je bez opce. Václav Sejk by se měl tedy v létě na Letnou opět vrátit už ze svého třetího hostování (po Teplicích a Jablonci).

Je otázka, jestli pak ještě dostane jednu šanci zabojovat o místo ve sparťanské sestavě. Nebo to bude na Letné jeho konečná a bude následovat jiné letenské útočníky, odchovance Drchala, Juliše či Pulkraba, kteří také putovali po hostováních, až ze Sparty nakonec zcela odešli.

Z Letné odcházejí na hostování i další odchovanci, kteří se však v „A“ týmu na podzim nevyskytovali. Tomáš Schánělec stráví jaro v dresu Zlína. Ondřej Novotný jde do druholigové Příbrami. 21letý Schánělec sehrál na podzim 15 utkání za druholigové béčko Sparty a dal v nich 7 gólů. Pro Zlín by mohl být výraznou posilou v bojích o ligovou záchranu. 25letý Novotný nastoupil na podzim v druhé lize za Spartu jen čtyřikrát a vstřelil jeden gól.

Dalším sparťanským odchovancem, který se stále neprosazuje dle očekávání, je Adam Karabec. Na podzim 12 startů v lize a 3 góly. Většinou však střídal. V Evropě pět zápasů, bez gólu. V MOL Cupu jedno utkání. Zpočátku podzimu moc šancí nedostával. Brian Priske mu evidentně nevěřil. Když šanci dostal, měl „blikanec“ ve formě zbytečného vyloučení za úder loktem v utkání s Karvinou. To ho přibrzdilo. Později hrál více. Měl světlé okamžiky, nejvíc se mu vydařilo asi utkání v Hradci Králové, kde dvakrát skóroval. Dobře hrál i s Českými Budějovicemi.

Na jaře nebude konkurence ve Spartě menší. Spíše naopak. Karabec je sice pořád ještě hodně mladý, ale měl být dle dřívějších prognóz v kariéře už rozhodně mnohem dál. V poslední době však trochu „přešlapuje“ na místě. Talent má nesporný. Otázka je, zda ho někdy ve Spartě naplno uplatní. Nebo, zda bude muset jinam.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz