Hlavní obsah
Sport

Olomouc na Letné zvítězila, i když to v závěru vypadalo, že se bude hrát, dokud Sparta nevyrovná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Sparta byla před utkáním jasným favoritem. Olomoucké Sigmě se na Letné dlouhodobě příliš nedaří. Tentokrát se navíc musela obejít bez nejlepšího ligového střelce Jana Klimenta. Čekal se jasný průběh, avšak fotbal někdy opravdu nemá logiku.

Článek

Do zhruba 60.minuty to vypadalo, že se na Letné nic moc zvláštního dít nebude. Sparta vedla 1:0 gólem Victora Olatunjiho z 12.minuty a směřovala k poklidné výhře. Druhou branku mohl přidat Matěj Ryneš v 56.minutě, ale jeho krásnou střelu zpoza hranic vápna zastavilo břevno. Vypadalo to jako nepodstatná záležitost. Opak byl pravdou. Byl to klíčový moment utkání.

Sparta o pohodové vedeni překvapivě přišla.Porazila se tak trochu sama. Vyrobila obrovské chyby. Na první a druhé brance nesl značný podíl jindy velmi spolehlivý stoper Martin Vitík. Nejdříve podběhl ve vlastním pokutovém území centr. Poté ztratil míč a umožnil Olomouci protiútok. Hosté šli nečekaně poměrně snadno do vedení, když během deseti minut otočili stav utkání z 1:0 na 1:2 góly Muritaly a Fialy.

A nebylo to všechno. Sparta chtěla vývoj zápasu zvrátit na svoji stranu. Když člověk moc spěchá, dělá někdy ukvapená a špatná rozhodnutí. Střídající Sadílek vhodil míč dozadu na posledního obránce Jaroslava Zeleného. Sparťané si však nevšimli presujícího Filipa Zorvana, který nebyl líný na krok ani v pokročilé fázi utkání a využil špatného posunutí míče Zeleným. Balón mu vypíchl a snadno skóroval v 86. minutě do prázdné branky - 1:3.

To však pořád nebylo všechno. V 89.minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen olomoucký Jáchym Šíp, který nasbíral oba tresty za pouhých třináct minut. Sparta v přesilovce vsadila vše na jednu kartu. Povzbuzována zaplněným stadionem mohutně tlačila. Rozhodčí avizoval sedmi minutové nastavení. Tlak přinesl ovoce. V 91.minutě snížil na rozdíl jedné branky střídající Kosovan Ermal Krasniqi - 2:3.

Olomouc se klepala o výsledek. Rozhodčí Berka přidával další minuty nad rámec původně avizovaného nastavení. Skoro to vypadalo, že se bude hrát, dokud Sparta nevyrovná. Stát se to, nedovedu si představit reakci olomouckých fotbalistů a realizačního týmu bezprostředně po takovém utkání.

A stát se to skutečně mohlo. Už v 98.minutě, tedy již po původně avizovaném nastavení, střílel výborně opět Matěj Ryneš, ale olomoucký brankář Tadeáš Stoppen míč vyrazil. Divák si myslel, že to byla poslední akce utkání, ale ani to nebyl překvapivě stále konec. Sparta se dál tlačila do pokutového území, kde byly další závary před olomouckou brankou.

Nastavovalo se nakonec celých deset minut. Rozhodčí Berka si až nezvykle dával na čas. Zohlednil, co se zohlednit dalo. Za zdržování brankáře Stoppena správně udělil žlutou kartu a přidal čas navíc. Rovnou další tři minuty! I tak to Spartě k aspoň vyrovnání nestačilo. Lze jen (možná trochu naivně) věřit, že by tak sudí učinil, i kdyby to bylo obráceně. Tedy, kdyby byla v závěru v úzkých Sparta a Olomouc se snažila mocně vyrovnat.

Přesto byli někteří sparťané nespokojeni a po závěrečném hvizdu se na rozhodčího seběhli s kritikou. Vynikal v tom zejména silně gestikulující a diskutující Lukáš Sadílek, který převzal kapitánskou pásku od vystřídaného Filipa Panáka.

Pro Spartu to byl „den blbec“, v kterém se jí toho opravdu moc nepovedlo. Už ve 4.minutě jí byl neuznán po zásahu VARu gól Lukáše Haraslína po pěkné akci pro ofsajd. Pak sice v utkání vedla, a mohla přidat další gól, ale sundala nohu z plynu, jak řekl po utkání v rozhovoru Lars Friis. O body se nakonec sama připravila obrovskými chybami v defenzivě.

Olomoucký tým bez kanonýra Jana Klimenta, který absentoval kvůli žlutým kartám, předvedl velmi sympatický a pracovitý výkon. Nebyl lepším, ale nevzdal to ani za nepříznivého stavu a bojoval. Měl také kus štěstí. Tak trochu po vzoru Viktorie Plzeň, která podobně změnila ve čtvrtek vývoj zápasu proti jasnému německému favoritu v Evropské lize.

Také Sigma to na Letné nezabalila. „Pospávajícího“ favorita, který v utkání vedl a měl v poklidu vyhrát, zaskočila a stav zápasu otočila. Viktorii to stačilo ve Frankfurtu na bod. Sigma si z Letné odvezla překvapivě hned tři. Mezi nejlepší hráče hostujícího týmu patřili Mikulenka, Zorvan, Muritala a střídající Fiala, který přišel do hry až v 61.minutě, ale byl hodně viditelný. Bojoval ale celý olomoucký tým.

Ze sparťanské sestavy je tentokrát obtížné někoho výrazně chválit. Snad Matěje Ryneše, který měl dvakrát smůlu v koncovce. Sparta měla, jak je na Letné obvyklé, více ze hry, 60 % drženi míče, celkem 14 střel oproti pouhým čtyřem hostujícího týmu, 10 rohových kopů oproti jednomu olomouckému.

Fotbal se ale hraje na góly. Olomouc byla tentokrát, i bez Klimenta, mimořádně produktivním týmem. Ze čtyř střel vstřelila tři branky! Sparta ze 14 střeleckých pokusů pouze dva góly.

Sparťanskému kouči tentokrát nevyšla ani střídání. Na hřišti přišli místo obvyklých opor základní sestavy postupně Tuci, Wiesner, Rrahmani a Sadílek. Personální změny ale hru Sparty v druhé půli příliš neoživily. Spíše naopak. Kvalita výkonu Sparty šla dolů, a navíc přišly už zmíněné chyby v obraně.

Prohra Sparty 2:3 je velkým překvapením. Taková však k fotbalu také patří. V dlouhodobé ligové soutěži se výjimečné zaváhání a nečekaný bodový výpadek nevyhne ani těm nejlepším týmům a lídrům tabulky. Chance liga je teprve v 10.kole. Týmy tedy čeká ještě spousta zápasů a jedna neplánovaná ztráta Spartu a její fanoušky jistě zamrzí, ale nic zásadního ještě neznamená.

Sparta nemá čas se v selhání s Olomoucí„babrat“, což je pro ni určitě dobře. Už v úterý ji čeká ve Stuttgartu v MHPA aréně pro více než 60 tisíc diváků v Lize mistrů tým německé Bundesligy. A v neděli derby pražských „S“ v Edenu. To budou úplně jiné zápasy, v kterých sparťané jistě nic nepodcení. Možná jim „pohlavek“ od olomoucké Sigmy před nimi naopak pomůže, aby se vrátila k tomu, co jí obvykle funguje.

Zdroj: přímý přenos O2 TV a statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz