Hlavní obsah
Sport

Plzeň: Klobouček dolů! Opět to takticky zvládla. Slavia zklamala. Spartě návrat na čelo darovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Spartě pomohl „neslaný nemastný“ výkon Slavie v Plzni. Viktoria nepotvrdila prognózy mnohých. Utkání nevypustila. Odvedla opět, jako proti Fiorentině, velmi dobrý, taktický výkon. Slavii nepouštěla do šancí. Sama nakonec jednu proměnila.

Článek

Slavia měla sice první půli větší držení míče, ale velké šance jí to nepřineslo. Její výkon byl celkově dost nevýrazný. Čekalo se, že předvede rozhodně více. Nespokojený trenér Trpišovský provedl o půli změnu, stáhl ze hry Provoda a poslal na hřiště Zafeirise. Ten však zapadl do slávistické šedi. Výrazněji se neprosadil. Potřebnou kreativitu nepřinesl.

Slavia se v druhé půli nezlepšila, spíše naopak. Viktoria jí do velké šance nepustila. Výborně zahrála celá plzeňská obrana Dweh - Hranáč - Jemelka. Byli rychlí, tvrdí a důrazní. Přitom hráli bez větších faulů. Viktoria udělala za celé utkání pouze 6 faulů, Slavia 16. Viktoria neměla za druhou půli odpískaný jediný faul, přesto nedostala gól. To je určitě její výborná vizitka, zároveň však špatné vysvědčení pro Slavii. Většina statistik utkání je vyrovnaných. Slavia měla vyšší držení míče - 56 %. Více střel na branku, 5 oproti jedné plzeňské. Hraje se to však na góly, a ten dala jen Viktoria.

Slavia to tak trochu nezvládla také „v hlavách“. Mnozí před utkáním hovořili o tom, že tento proložený zápas, mezi duely s Fiorentinou, Viktoria Plzeň proti Slavii vypustí. Kolovalo kolem toho mnoho legend. Tím spíše, že Viktoria v lize o nic nehraje. Třetí místo má jisté a výše nemůže. To se rozhodně nestalo. Viktoria nastoupila v aktuálně nejsilnější možné sestavě. Nehrála na krásu, ale účelně. Poctivě bránila a trpělivě čekala na šance. Dala do utkání všechno. To je pozitivní zpráva. Žádné avizované „výměnné obchody“ mezi Plzní a Slavií evidentně neproběhly. Byly to jen „kachny“.

Slavii nevarovala ani první správně neuznaná branka Šulce v 60. minutě pro ruku. Šulc o ruce věděl. Jeho radost byla hodně „zadržená“. Tušil nejspíš hned, že gól nebude platit. Jeho druhý gól v 87. minutě už zcela oprávněně platil.

Slavia měla velké problémy už v rozehrávce. Plzeň napadala vysoko. Slavia se nedostala ke své hře. Nedokázala překonat kvalitní plzeňskou „celodvorcovou“ obranu. Chyběly jí průnikové přihrávky, lepší pohyb, náběhy krajních hráčů a přesné pasy do vápna. Vpravo chyběl zraněný wing bek Douděra a jeho „pilování“ lajny nahoru-dolů. Neprosadili se ani Chytil s Jurečkou. Do hry se moc nedostal ani Ševčík, který byl při absenci Holeše kapitánem. Viktoria ho přikryla. Hned ho napadala. Nedala mu prostor. Nenechala ho hrát. Jeho tvořivost se neukázala. Díky tomu, že Plzeň hrála čistě, nekonaly se ani Ševčíkem tradičně dobře zahrávané standardní situace.

Nelze ale říct, že by tentokrát Miroslav Koubek nějak Jindřicha Trpišovského snad přelstil. Viktoria hrála to, co slávistický kouč musel čekat. Akorát na to prostě jeho hráči tentokrát nenašli zbraň a nedokázali se vypořádat s tím, že musí vyhrát.

Slavii tentokrát nepomohlo ani střídáni. Na hřiště přišli v průběhu druhé půle postupně Diouf, Masopust, Jurásek a Tijani. Žádné velké oživení hry se však nekonalo. Spásu nepřinesl ani mladý talent Matěj Jurásek.

Viktorii určitě pomohl pozitivní výsledek utkání s Fiorentinou, který jí zachovává naději i do čtvrteční odvety. Do utkání se Slavií šla v psychické pohodě. Odehrála ho chytře. Kvalitně v defenzivě. Když viděla, že výkon Slavie v druhé půli nejde nahoru, žádný tlak se nekoná, postupně se osmělila i dopředu.

Nakonec se jí podařilo vstřelit i gól po spolupráci Chorý - Šulc. Šulc to trefil parádně. Bez zaváhání. Je vidět, že je v pohodě, daří se mu. Post na podhrotu a spolupráce s Chorým mu sedí. Šel psychicky i herně nahoru. Před dvěma roky by to asi nedal. Chorý hrál také velmi dobře. Obraně Slavie činil velké problémy.

Ukázalo se, že lidé, kteří vinili Angela Preciada z toho, že připravil Spartu o titul, nemají pravdu a činili hodně předčasné závěry. Upozorňoval jsem na to už po utkání Sparta-Mladá Boleslav, že zbývá, včetně nadstavby, ještě osm kol, hraje se tedy o 24 bodů a může se ještě hodně změnit.

Utekl týden a situace se opět otočila. Slavia v Plzni nezvládla roli favorita, do které ji pasovala média a experti, kteří očekávali, že to Plzeň trochu vypustí. Sparta je zase v čele. To ale neznamená, že je hotovo. Slavia má doma Sigmu Olomouc a jede do Hradce Králové. Sparta má naopak doma Baník a jede do Olomouce. Tak jako Viktoria Plzeň „zamíchala kartami“, může do toho promluvit Baník, Sigma či Hradec Králové. Baníku se doma pořád nedaří do plné obrany soupeřů, nyní jen remizoval s poslední Karvinou. Venku však pravidelně boduje a díky tomu je na čtvrtém místě tabulky.

Sparta je nyní v lepší pozici. Slavia ji pomohla „sundat deku“ a sama si ji tak trochu nasadila. Uvidíme, co přinesou poslední dvě kola. Pak přijde na řadu nadstavbová část. Jedno je jisté. Fanoušci týmu, který bude po základní části první, budou tvrdit, že je nadstavba zbytečná. Ti, jejichž tým bude druhý, ji naopak uvítají. Před víkendem to vypadalo, že možná bude první po základní části Slavia a druhá Sparta. Teď už je to zase obráceně. Kdo ví, jaké to bude po 30.kole. Každopádně ani to nebude rozhodující, byť bude mít vítěz základní části jisté výhody v nadstavbě. Bude hostit na svém stadionu druhého v pořadí a při případné rovnosti bodů bude mistrem.

Na závěr: za zmínku určitě stojí nádherný gól Brazilce Ewertona, který střelou od půlky hrací plochy bez velké přípravy, takřka z kroku skvěle přeloboval hodně venku stojícího golmana Karviné Holce. To byla fotbalová lahůdka. Krásná záležitost. Gól sezóny.

Zdroj: O2TV + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz