Hlavní obsah
Sport

První zápas reprezentace trenéru Haškovi výsledkově vyšel. Ukázal ale také velké rezervy týmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Český tým v prvním utkání pod novým trenérem Ivanem Haškem zvítězil. To je určitě příjemný fakt. Avšak byl to pouze přátelský zápas. Na EURU to budou jiná utkání. Co zápas v Norsku ukázal?

Článek

Především to byl přátelský zápas. Tomu odpovídalo slabší tempo hry, prostě celkově volnější nastavení hráčů. Takové utkání něco napoví, slouží především ke zkoušení, ale není možné z něj činit velké závěry. Navíc se hrálo na nepříliš kvalitním trávníku. Začátek zápasu, prvních dvacet minut, českému týmu moc nevyšel. Norové byli výrazně aktivnější a Češi v defenzivě. Postupem se však hra vyrovnala.

„Ostré“ kvalifikační či turnajové zápasy vypadají jinak. I tak utkání přineslo svá poznání a některá pozitiva. Tím prvním je Jindřich Staněk. V bráně vypadal opět jistě. Jako ve Slavii. Blýsknul se několika zákroky, zejména tím proti Haalandově hlavičce, který přeskočil Davida Zimu. Potvrdil, že by měl být jedničkou pro EURO. Pokud se nestane něco mimořádného, je v tomto směru rozhodnuto.

Slušně fungovala slávistická souhra v obraně. Vpravo David Douděra sice střídal lepší a horší momenty, ale jinak celkem obstál. Dařilo se Tomáši Holešovi. V nominaci sice překvapivě figuroval jako záložník, ale v utkání se nakonec přece jen objevil jako stoper, což je mu v poslední době už rozhodně bližší. A hrál dobře. Stejné se dá říct o Davidu Zimovi. Až na jedno neuhlídání Haalanda si v defenzivě poradil velmi slušně. Navíc vstřelil svůj premiérový reprezentační gól, když si výborně naběhl do pokutového území soupeře a trefil hlavou Součkův centr.

Naopak moc nepřesvědčil sparťan Jaroslav Zelený. Už jeho nominace byla jistým překvapením. Ve Spartě dostával v poslední době více šancí jako levý wing bek Ryneš. Zelený nemá jisté místo a ve Spartě zaskakuje i jako stoper. Proti Norům nastoupil vlevo v čtyřobráncovém systému a nebyl to úplně jeho zápas. David Jurásek, který Zeleného střídal, působil o něco lépe, ale i od něj to byl jen průměrný výkon.

Pozitivem utkání byl rozhodně návrat Antonína Baráka. Chyběl skoro rok. Potvrdil, že jeho vyřazení z reprezentace trenérem Šilhavým byla velká chyba. Dostal zhruba půlhodinu a ukázal v ní kreativitu, která českému týmu často chybí. Navíc se nádherně trefil z přímého kopu. Tedy disciplíny, kterou Češi v minulosti vždy uměli a uměli si góly z „přímáků“ leckdy pomoci. Stačí vzpomenout Antonína Panenku, Luboše Kubíka či Michala Bílka. Barák potvrdil, že do týmu, a nejspíš i základní sestavy české reprezentace, patří. Bude-li mít ve Fiorentině zápasovou praxi, neměl by v sestavě na EURU chybět.

Tím však výčet pozitiv takřka končí. Ostatní hráči vidět příliš nebyli. Platí to o duu z Leverkusenu, Schickovi s Hložkem, i o slávistech Provodovi či Chytilovi. Souhra týmu hodně vázla. Přihrávky byly často nepřesné.

Pravda, Patrík Schick to měl těžké. Jako forvard je závislý na kvalitní přihrávce a podpoře spoluhráčů. To bylo viditelné i na druhé straně v případě Haalanda. Také on je z Manchesteru City zvyklý od spoluhráčů na výrazně lepší servis. Podpora od českých hráčů Schickovi moc nefungovala. Když čekal přihrávku do nohy, přišla do běhu a pak zase naopak. Mojmír Chytil zase není křídlem. Na tomto postu mu to nesedlo. Výbornou formu ze Slavie tak v utkání neprodal.

Jistým zklamáním bylo vystoupení debutanta, Pavla Šulce. Nebyl viditelný. Výborné výkony z dresu plzeňské Viktorie v Norsku nepotvrdil. Navíc se nechal snadno obejít Bobbem u gólu norského týmu. Ale je to mladý, perspektivní hráč. Šanci by měl znovu dostat.

Tomáš Souček zahrál svůj průměr. Podílel se centrem na gólu Zimy. Ale také on chyboval v rozehrávce. Jednou z toho byla i vážná hrozba pro českou branku. Ladislav Krejčí byl nominován jako obránce-stoper, nakonec se však v utkáni objevil v záložní řadě. Už dříve se spekulovalo o tom, že ho Ivan Hašek vidí více jako záložníka. Nezazářil, ale ani nezklamal. Zapadl do průměru. Je však otázka, jestli může hrát na nejvyšší mezinárodní úrovni v záloze. V taktických „pomalých“ bitvách možná. V zápasech, kde to bude více nahoru-dolů však nejspíš narazí na své limity. A to nejen pohybové, ale i rozhodovací a technické.

Vítězství je pro nového trenéra Ivana Haška a jeho „realizák“ příjemným vykročením a povzbuzením do další práce. Žádné velké závěry z něj však rozhodně činit nelze. Nebo snad jediný přece jen ano: trenérský tým čeká plno práce.

Chce-li mužstvo na EURU aspoň trochu uspět, musí se hodně věcí zlepšit. Uvidíme, co přinese druhé přátelské utkání, v kterém dostanou šanci asi také další hráči z kádru. Každopádně do EURA moc času není. Po krátké přípravě se půjde v červnu rovnou „na to“.

Zdroj: přímý přenos ČT

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz