Hlavní obsah
Sport

Slavia ohlásila tři velké přestupy. Co nového změny Slavii a Plzni přinesou?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Potvrdil se přestup reprezentačního brankáře Staňka z Plzně, který by měl být novou jedničkou. Přichází také olomoucký levák Zmrzlý a Slavia si pojistila také teplického stopera Chaloupka.

Článek

Hráčská výměna s Plzní

Prvním ohlášeným příchodem je brankář Jindřich Staněk. 27letý reprezentant přichází z Viktorie Plzeň. O přestupu se mluvilo delší dobu, ladily se už jen podmínky, finance a hráčská kompenzace.

Do Viktorie Plzeň místo Staňka odchází slávističtí odchovanci Lukáš Červ, dosud působící v Liberci, a Matěj Valenta, který strávil podzim ve Slovácku. Pro Plzeň je to dobrá výměna. Získá za Staňka, který už chtěl odejít tak jako tak, zajímavou finanční kompenzaci a také kvalitní mladé hráče, kteří přinesou větší konkurenci a omlazení plzeňského kádru. Slavia pro tyto hráče uplatnění nemá. Naopak potřebuje „hotového“ brankáře.

Plzeň nahradí Staňka Jedličkou, kterého stáhla z hostování v Bohemians. V záloze má také talentovaného mladíka Baiera.

Valenta jako „předskokan“ Svědíka?

Jedna malá odbočka. Trenér Slovácka Martin Svědík velmi lituje Valentova odchodu. Je to pro moravský klub výrazné oslabení pro jarní sezonu. Už v létě bude ale Martin Svědík možná velmi rád. Pokud v Plzni vystřídá v trenérském křesle Miroslava Koubka, jak se spekuluje. Nebylo by to překvapením. Svědík byl velkým kandidátem na tento post už minulé léto, ale kvůli nedořešené situaci kolem majitelů plzeňského klubu k dohodě tehdy nedošlo. Teď už vyřešena je. Viktoria kádr omlazuje. Trenér Koubek má smlouvu jen do léta. Možná tedy byla dohoda s Martinem Svědíkem jen o rok odložena a trenér se s „předskokanem“ Matějem Valentou opět shledá.

Jindřich Staněk

Jindřich Staněk je v nejlepším věku. Z Plzně se chtěl posunout dál, ale ze zahraničí teď asi výhodná nabídka nebyla. Pak se do hry vložila Slavia. Trochu překvapivě. Staněk má totiž jisté rezervy ve hře nohama, na čemž si dosud Jindřich Trpišovský velmi zakládal. Při jeho příchodu do Slavie si musel balit „fidlátka“ Jan Laštůvka, který měl s touto činností problémy. Na pozici jedničky byl angažován Ondřej Kolář z Liberce, dřívějšího Trpišovského působiště. Kolář se stal brzy oporou Slavie. Její hra byla založena na jeho rozehrávce nohama a hře „vysoko“.

Kolářova kariera se však „zadrhla“. Po vážném zranění na Rangers už to nikdy nebylo ono. Kolářova fyzická i psychická kondice už není jako dřív. Zřejmě má dnes už jiné priority a jeho kariéra se blíží k předčasnému konci. Jedničkou Slavie byl v poslední době ex-olomoucký Aleš Mandous, který nakoukl i do reprezentace. Teď tedy přichází Jindřich Staněk. Slavia bude mít v kádru dva brankáře, kteří byli také posledními parťáky v české reprezentaci.

Dá se očekávat, že jedničkou bude mladší a ambicióznější Staněk, který by chtěl být také jedničkou české reprezentace na EURU. Mandous bude nejspíš dostávat příležitost v méně důležitých utkáních. Pravidelné střídání obou asi není možné. Tým by měl mít jasně definovanou jedničku. Styl chytání obou je rozdílný. Mandous hravá hodně „vysoko“, vypomáhá obraně, hraje odvážně nohama, rozehrává podobně jako sparťan Vindahl. Staněk se do toho v takové míře nejspíš pouštět nebude. Kdyby se oba brankáři často měnili, museli by si ostatní hráči stále zvykat na změny v jejich stylu a rozehrávce. To by mohlo mít negativní vliv na celkovou souhru týmu.

Staněk je velmi kvalitní brankář s vynikajícím reflexem na čáře. Uplatňuje ho hlavně při hlavičkách a střelách zblízka. Působí robustnějším dojmem. Je v brance výrazný. Je více živelný. S týmem navenek dost žije. Výborně vybíhá v situacích jeden na jednoho. Je nebojácný. Do „všeho vletí“. To sebou nese i rizika. V podzimní části měl dva otřesy mozku, proto pak chytal v přilbě. Jednu dostal také od Petra Čecha. Bude zajímavé sledovat, jak se Staněk vyrovná se stylem hry Slavie, která je zvyklá, že Mandous chytá „vysoko“. Je otázka, jak se Staňkovi bude dařit zapojovat do rozehrávky. Jestli nebude chybovat. Jestli Slavia bude muset kvůli jeho horší hře nohama měnit styl hry a zakládání útoků.

Ondřej Zmrzlý

Druhým hráčem je 24letý Ondřej Zmrzlý ze Sigmy Olomouc, který na podzim odehrál 18 ligových utkání, vstřelil 3 góly a připsal si 5 asistencí. Je to tedy hráč s velmi dobrými čísly. Na svůj věk už zkušený ligový borec s potenciálem dalšího růstu. Vhodný pro ofenzivní hru Slavie. Měl by hned zvýšit konkurenci na levé straně obrany či zálohy, kde po odchodu Davida Juráska není jasno. Jan Bořil má už své roky, je po těžkém zranění a nemůže hrát často. Vlevo hraje v poslední době wing beka nejvíce Nor Wallem. Rumun Dumitrescu příliš nepřesvědčil a Lukáš Provod je lepší více v ofenzívě či uprostřed. Zmrzlý je použitelný jako levý obránce či levý záložník v 4 obráncovém systému nebo jako levý wing bek v systému na 3 stopery. Jeho odhadovaná aktuální tržní hodnota se pohybuje těsně pod hranicí 1 mil.euro.

Štěpán Chaloupek

Třetím hráčem, který do Edenu přestupuje, je teplický stoper Štěpán Chaloupek, velká naděje českého fotbalu, který na sebe výrazně upozornil v podzimních duelech Fortuna ligy. Nastoupil k 18 zápasům a vstřelil jeden gól. Dvacetiletý stoper a mládežnický reprezentant stráví jarní část sezony ještě v Teplicích. Do Slavie se přesune nejdříve v létě před sezonou 2024/25. Tržní hodnota hráče se nyní odhaduje na 1,4 mil. euro.

Nákupy dávají smysl

Každý z této trojice je v jiné fázi kariery. Staněk je zkušený reprezentační brankář, který se má stát okamžitě jedničkou a oporou. Zmrzlý je sice už zkušenější ligový hráč, pořád ale ještě mladý. Bude ve Slavii bojovat o místo v základu. Má však reálnou šanci se prosadit. Záleží, jak rychle a dobře se mu povede aklimatizace. Jak chytne možnou šanci za pačesy. Chaloupek bude ještě sbírat zkušenosti v Teplicích. Je to dobře, je mladý, potřebuje co nejvíce hrát. Slavia si ho smlouvou hlavně pojistila před konkurencí.

Nákupy Slavie dávají smysl, byť Staňkovo angažmá je poněkud kontroverzní. Nejen proto, že přichází z Plzně, to by samo o sobě neměl být problém. Proti Slavii nikdy nijak negativně nevystupoval a je určitě schopný si získat fanoušky v Edenu rychle na svoji stranu. Otazníky jsou spíše kvůli jeho stylu chytání, tedy hře nohama, a také dvěma otřesům mozku v nedávné době. Čas ukáže, jestli to bylo ze strany slávistického managmentu správné rozhodnutí. Pokud se potvrdí a Staněk se stane oporou, Slavia může mít v brance na pár let vystaráno.

Spekuluje se o dalších možných příchodech hráčů do Slavie. Vesměs se jedná o mladíky, kteří by neměli být hned posilami pro užší kádr a základní sestavu, ale spíš příslibem pro budoucnost. Jedním z těchto mladíků je devatenáctiletý Senegalec El Hadji Malick Diouf z norského klubu Tromsø IL, který by byl dalším adeptem na „nedostatkový“ post levého wing beka. Tržní hodnota hráče se odhaduje na 1,3 mil. Kč. Slavia norské kluby sleduje v poslední době pravidelně. Přivedla z nich už několik hráčů a vesměs to byly výborné „kaufy“. Příchod dalšího by tedy už nebyl žádným překvapením.

Zdroj:

https://www.slavia.cz

https://www.fcviktoria.cz/index.asp?cover=nezobrazit

https://www.livesport.cz/hrac/stanek-jindrich/xjKD0WQe/

https://www.livesport.cz/hrac/zmrzly-ondrej/zsGgIa2A/

https://www.livesport.cz/hrac/chaloupek-stepan/W4rJpOaK/

https://www.transfermarkt.com/el-hadji-malick-diouf/profil/spieler/1111589

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz