Hlavní obsah
Sport

Slavia: velký přehled stavu týmu. Obrovskou slabinou je útok. Nastal čas na podstatné změny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Pražský stadion Slavie

Slávistický kádr potřebuje změny. Oživení. Nové osobnosti. Pojďme se podívat, kdo by měl v kádru zůstat, kdo naopak skončit. A kdo by mohl přijít. Díl čtvrtý - útok.

Článek

V prvním dílu tohoto mini seriálu jsme probrali brankáře. Druhé pokračování bylo zaměřené na obránce. Ve třetím jsme pak „rozebrali“ situaci v záložní řadě.

Tentokrát se detailně podíváme na útočníky. Právě v ofenzívě Slavii v sezoně 2023/24 nejvíce „tlačila bota“. V útoku hodně ztrácí na mistrovskou Spartu.

Útočníci - Chytil, Jurečka, Schranz, Tecl, Tijani, van Buren a další

Mojmír Chytil je ve slávistickém kádru útočníkem číslo jedna. Místo v sestavě má prakticky jisté. Je kandidátem nominace na EURO. Není to sice sprintér, ale také není ani pomalý. Míč mu nepřekáží, má výbornou orientaci v pokutovém území. Dobře hraje zády k bráně. Umí se odpoutat od obránce a rychle zakončit oběma nohama i hlavou. V sezoně vstřelil zatím 16 ligových branek. To není špatná bilance.

Jeho potenciál je však určitě vyšší. Potřebuje k sobě ale v útoku na křídlech kvalitnější spoluhráče, od nich větší podporu, přihrávky do šancí. V 25 letech se ještě může hodně zlepšovat. U hrotového útočníka a střelce je to vždy o sebevědomí a podpoře spoluhráčů. Je závislý na kvalitě jejich přihrávek.

Václav Jurečka - kolo před koncem ligové soutěže má na kontě zatím 17 gólů, to je na první pohled velmi dobrá bilance. Stejný počet, který vstřelil sparťan Jan Kuchta, včetně čtyř gólů Mladé Boleslavi. O gól více, než mají na kontě Chytil a Birmančevič. Přesto s Jurečkou spokojenost úplně není. Jinou hodnotu totiž mají rozdílové góly v rozhodujících bitvách a momentech, a jinou branky, kterými hráč pouze upravuje skóre za rozhodnutého stavu. Nejde jen o góly, ale celkovou hru útočníka. Jeho souhru s ostatními a přínos pro tým.

Václav Jurečka je rozhodně poctivým typem útočníka, který to „odmaká“. Proto je také v oblibě trenéra Trpišovského. Góly v sezoně dá, ale i tak je to na klub s mezinárodními ambicemi, kterým je Slavia, z mého pohledu bohužel málo. Je to hráč, který je ve všem tak nějak průměrný.

Má své značné technické i rychlostní limity. Vlastně je trochu s podivem, že dokáže dát tolik gólů. Klobouk dolů! Osobně bych ho však za současné situace do reprezentace na EURO nenominoval.

Ve Slavii bych dal příležitost v nové sezoně už také jiným útočníkům. V 29 letech je teď možná pro Jurečku jedna z posledních šancí, s vizitkou 17 ligových gólů, získat ještě nějaké zajímavé zahraniční angažmá. A pro Slavii mít z toho také profit. Smlouvu v Edenu má ještě na rok. V létě 2025 už by odcházel zadarmo. Tak jako ze Slovácka do Slavie.

Bylo by překvapením, kdyby 31 letý Mick van Buren v letě ve Slavii neskončil. Na odchodu z klubu byl ostatně už několikrát. Nakonec vždy dostal nabídku na prodloužení. Opakovaně také ze Slavie hostoval.

Tento sympatický Nizozemec, který se velmi slušně naučil česky, bude fandům chybět, ale život jde prostě dál. Ve Slavii je už od roku 2016. Spolu s Janem Bořilem a Ondřejem Kolářem je posledním z „mohykánů staré éry“.

Příští sezona v Edenu by už ale byla nejspíš trápením pro obě strany. V sezoně 2023/24 vstřelil pouze 5 branek v 26 ligových startech. V devíti zápasech Evropské ligy vyšel zcela naprázdno. Pokud v létě nepřestoupí, je možností opět hostování (s finanční participací Slavie). Také on má smlouvu do léta 2025. Poté už bude k mání jako volný hráč.

Třicetiletý slovenský reprezentant Ivan Schranz je univerzál, který může hrát na více postech v útoku i v záloze, včetně pravého wing beka. Prošel si v poslední době zraněními, i hlavy, ale bude-li zdravotně v pořádku, je to fotbalista, který má pořád Slavii ještě dobré dva tři roky co dát. I když to už třeba nebude vždy v základní sestavě. Smlouvu má do léta 2026.

Stanislav Tecl je už v 33 letech více funkcionářem a mentorem mladých v „A“ týmu i slávistické rezervě. V áčku už ho na podzim čeká asi jen slavnostní rozloučení. Ostatně i některé jeho jarní starty v závěrech utkání vzbuzovaly otazníky a pochyby o jejich přínosu. Zvláště, když nastoupil za rozhodnutého stavu a na lavičce přitom zůstal například Christos Zafeiris, kterému přitom chyběla po zranění zápasová praxe a pohoda.

Muhamed Tijani se ve Slavii zatím výrazněji neprosadil. V 25 ligových startech této sezony jen dva góly. V 23 letech má kariéru pořád ještě před sebou, ale možná už to nebude v Edenu. Trenér Trpišovský ho chtěl předělávat na běhavého útočníka, to se ale asi nesetkalo s úplně kladnou odezvou. Ve Slavii má smlouvu až do léta 2028. Příští týdny napoví více.

Jaké má Slavia možnosti z "vlastních zdrojů"?

Očekává se návrat 21 letého Daniela Fily z hostování v Teplicích. Deset ligových gólů tam je slušným doporučením. Fila už se jednou v Edenu neprosadil a šel hostovat. I on narazil na touho trenéra Trpišovského dělat z hrotových útočníků celohřišťové „běžce“. Těm pak ale potom někdy chybějí síly a klid v koncovce. Jejich produktivita jde dolů.

Tak se v Edenu nechytili před časem třeba ani Chorvat Petar Musa a Bahrajnec Yusuf Hilál. Zejména o Musovi trenér Trpišovský „básnil“ jako o velkém talentu, jaký snad ještě neviděl, o velké budoucnosti Slavie v jeho osobě. Společnou řeč s ním ale nějak nenašel, Musa nakonec odešel hostovat nejdříve do Unionu Berlín, potom do portugalské Boavisty, kam ho Slavia posléze za 4,3 mil. eur prodala. Z Boavisty šel brzy za 5,5 mil. eur do Benfiky Lisabon a odtud už za 10 mil. eur do FC Dallas, kde nyní hraje americkou Major League Soccer.

Daniel Fila se bude v létě vracet jako už zkušenější útočník, který má před sebou nespornou perspektivu. Je jen otázkou, jestli ji naplní ve Slavii. Smlouvu má do léta 2026. Jeho aktuální tržní hodnota je jen 600 tisíc eur. To se ale při jeho mládí může ještě výrazně změnit. Potenciál na to každopádně má.

V Liberci hostuje 21 letý Filip Horský. V 25 zápasech má na kontě ale pouze dva góly. Často jen střídá. Návrat do slávistického áčka je tedy v létě nepravděpodobný.

V Sigmě Olomouc je na hostování 20 letý Gambijec Ebrima Singhateh. V deseti startech jeden gól. Na návrat do Edenu a boj o místo v áčku to zatím také nevypadá.

Dvacetiletý křídelník Victor Boluwatife Ogungbayi patřil v aktuální sezoně k tahounům slávistického béčka v ČFL. Ve dvaceti dvou zápasech vstřelil třináct branek. Je nejlepším střelcem sešívané rezervy. Čekalo se, že dostane příležitost v letní přípravě áčka poprat se o místo.

Na slávistickém webu ale vyšlo v úterý 21.května oznámení, že se nadějný mladík v pátečním utkání ČFL s Akademií Táborska při střetu s protihráčem vážně zranil. Došlo k přetržení postranního a zkříženého vazu v koleni. Ogungbaye čeká operace a rekonvalescence, která se odhaduje nejméně na devět měsíců.

Největší problém současné Slavie je v útoku

Současná Slavie výrazně pokulhává za útočnou silou Sparty, reprezentovanou „trojzubcem“ Birmančevič - Kuchta - Haraslín. Rozdíly jsou vidět nejen na hřišti, ale i na „papíře“.

Aktuální tržní hodnota srbského křídelníka Veljko Birmančeviče se odhaduje na 6 mil. eur. Hodnota českého reprezentanta Jana Kuchty na 4,2 mil. eur a hodnota slovenského reprezentanta Lukáš Haraslína na 5 mil. eur.

Útok Sparty má tedy dohromady tržní cenu 15,2 mil. eur. V tomto směru je opravdu „na míle“ vzdálen parametrům slávistického útoku. Leckdo namítne, že to jsou jen čísla. Rozhoduje se na hřišti, ale jistou výpověď rozhodně mají. Nejsou určitě náhodná.

Slavia má pouze jednoho jediného útočníka, který má skutečně mezinárodní parametry - českého reprezentanta, ex-olomouckého forvarda Mojmíra Chytila. Jeho tržní hodnota se odhaduje na 4,2 mil. eur. Je tedy na obdobné úrovni, jako je sparťan Jan Kuchta.

Ostatní útočníci Slavie jsou „papírově“ zcela jinde.

Ivan Schranz - 2 mil. eur, Václav Jurečka - 1,7 mil. eur, Muhamed Tijani - 1 mil. eur, Mick van Buren - 600 tisíc eur, Stanislav Tecl - 150 tisíc eur.

Jsou to sice jen „papírové“ odhady aktuálních tržních hodnot jednotlivých hráčů, ale když to porovnáte s děním na hřišti, tak to prostě chtě nechtě „sedí“.

Sparta má rozdílové útočníky, kteří dokáží utkání sami rozhodnout. Někdy dát i gól v důležité fázi zápasu takzvaně „z ničeho“. Tedy v situaci, kdy to ani velká šance třeba není. Proto je Sparta úspěšná. Proto vyhrála podruhé za sebou českou ligu.

Slavii čeká nutná obměna ofenzívy. V áčku by měl skončit Stanislav Tecl, pravděpodobně odejde Mick van Buren, možná i Václav Jurečka či Muhamed Tijani. Kdo za ně? Jak je zřejmé z výše uvedeného, z vlastních zdrojů připadá v současné době v úvahu jedině Daniel Fila.

Nabídka útočníků z českých klubů, kteří by mohli posílit Slavii, je velmi omezená. Hotový český útočník, mimo Spartu a Plzeň, který by mohl být „z fleku“ posilou základní sestavy Slavie, snad ani neexistuje.

Výkonnost mladoboleslavského Vasila Kušeje, o kterého se Slavia zajímala už vloni, šla dolů. Na jaře moc vidět není. Na kontě má sice v sezoně 2023/24 šest ligových gólů, ale v jarní části gól ještě nedal! Naposledy v lize skóroval 11.listopadu minulého roku v domácím utkání s Pardubicemi.

V souvislosti s možným přestupem do Slavie se v nedávných dnech mluvilo o 25 letém Danieli Vašulínovi z Hradce Králové. V 32 utkáních sezony vstřelil 7 gólů, z toho 5 v jarní části. Avšak mluvit o něm jako o posile pro základní sestavu, která by mohla být protiváhou Birmančevičovi, Kuchtovi a spol., by bylo asi hodně odvážné. Spekulace o jeho přestupu do Slavie spíše vzbuzují rozpaky.

Objevily se spekulace o zájmu Slavie o Tomáše Chorého. Ten má však smlouvu ve Viktorii Plzeň až do léta 2027. Hodnota hráče se pohybuje na úrovni 2,5 mil. eur. Plzeňské vedení by si jistě představovalo ještě tučnější odstupné.

Tomáši Chorému je však už 29 let. Při vší úctě k jeho výborným výkonům z poslední doby je to tak trochu „o něco lepší Jurečka“. Investovat do Chorého velké peníze pro mě osobně nedává smysl. Slavia by se měla porozhlédnout po mladším, perspektivnějším útočníkovi s odlišnou typologií.

Daleko logičtějším krokem by bylo angažování 23 letého podhrotového hráče Pavla Šulce ze stejného klubu, který udělal v posledním roce velký výkonnostní skok. Nabyl sebevědomí. Vedení trenéra Koubka a spolupráce s Chorým mu svědčí. Mohla by fungovat i s Chytilem. Proměňuje šance, které dříve zahazoval. Jeho přestup do Slavie ale asi není příliš reálný, i když se o něm v nedávných dnech také spekulovalo.

Viktoria má dnes solventní zahraniční majitele, vydělala opět v Evropě a rozhodně nemusí prodávat za „každou cenu“. A pokud už, může Šulce prodat přímo do zahraničí. Díky kontaktům majitelů a výsledkům klubu v Evropě tato možnost určitě přichází v úvahu. Navíc za větší částku než do Slavie. Tržní hodnota hráče se pohybuje už na hranici 5 mil. eur. Smlouvu v Plzni má do léta 2026.

Koupit kvalitního útočníka v Česku je zjevně velmi obtížný úkol. Ostatně i Sparta se v poslední době rozhlíží po posilách pro „A“ tým takřka výhradně v zahraničí.

Slavia v zimním přestupním termínu ukázala, že s novým majitelem umí „sáhnout hlouběji do kapsy“ a vydat za posilu finance, o kterých si mohla nechat v posledním období pod čínskými majiteli nechat zdát. Útočníka však v lednu kupodivu nepřivedla. Koupila brankáře, dva levé wing beky a stopera. Už tehdy byl tento krok hojně kritizován. Mnozí poukazovali na fakt, že by Slavia především potřebovala vydatnou posilu do útoku.

Slavia koupí „stomilionového“ Davida Zimy ukázala zahraničním klubům, že si může dovolit dát kolem 4 milionů eur za jednoho hráče. Navíc „jen“ obránce. To samo o sobě může mít vliv na vyšší požadavky klubů v dalších přestupních obdobích na poptávku Slavie o jejich hráče. To od pražského klubu nebyl úplně prozíravý krok.

Góloví útočníci jsou celosvětově nedostatkovým zbožím. Jsou také tím nejdražším. Navíc nikdy není jistota, že se v novém klubu chytnou, že se rychle v novém prostředí adaptují. „Úmrtnost“ je vysoká. U cizinců je toto riziko ještě větší.

Sparta trefila před časem „jackpot“ se srbským útočníkem Veljko Birmančevičem, který nebyl na to, co umí, vůbec drahý. Jeho hostování z francouzského Tolouse, proměněné posléze v přestup, se povedlo nad očekávání. Na hráče z Balkánu je nesmírně pracovitý a gólový. Navíc bezproblémový. Je vidět, že takového hráče lze najít a přivést do české ligy, i když to určitě není jednoduché a podaří se to spíše výjimečně.

I proto Sparta raději z Ruska vykoupila před časem na přestup za (na české poměry) velké peníze hostujícího českého reprezentanta Jana Kuchtu, který už byl ve sparťanském týmu zabydlený.

Chce-li být Slavia úspěšná v nové sezoně v české lize i evropském poháru, musí v ofenzívě učinit výrazné změny. To se může povést, ale také samozřejmě nemusí. Jedno je však skoro jisté. Pokud to neučiní, a spolehne se na současné složení, lepší to nebude. Stagnace, nebo spíše sestupný trend, je zcela evidentní. Byť bodová ztráta na Spartu není v tabulce velká, v herním projevu obou týmu se rozdíl v této sezoně prohloubil.

Další zdroje:

Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz