Hlavní obsah
Sport

Slavii v Lille připravil o gól dvakrát VAR. Prohrála však zaslouženě. V odvetě se pokusí o nemožné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Slavii čekal ve finále o postup do Ligy mistrů papírově silný soupeř. Předpoklady se naplnily. Utkání názorně ukázalo rozdíly mezi soubojovou, taktickou českou ligou a evropským rychlým, technickým, kombinačním fotbalem, podpořeným individualitami.

Článek

Slavia, vědoma si kvalit soupeře, nastoupila velmi opatrně. S defenzivní taktikou. V české lize je zvyklá hrát většinu utkání „do plných“. Toto byl pro ni trochu netypický zápas, v kterém měl od začátku výrazně více ze hry fotbalově vyspělejší soupeř. Byl znát markantní rozdíl mezi českou ligou a zápasy s kvalitními evropskými týmy. V Lille se hrálo s menším počtem vzdušných soubojů, avšak mnohem rychleji a výrazně více kombinačně po zemi.

Slavia se soustředila na defenzivu. Ta se jí z počátku celkem dařila, avšak chyběla jí nadstavba v podobě kvalitních brejků. Pražané vůbec neudrželi v poli míč. Byli pasivnější, než je zdrávo. Domácí měli dvě velké šance. Slavii zachránila jejich nepřesná muška a také výborný brankář Antonín Kinský. Jedinou šanci pražského týmu měl Tomáš Chorý, který se dostal „zapomenutý“ k odraženému míč. Jeho střela z úhlu šla vedle.

Lukáš Masopust měl v obranné fázi problémy už v první části hry, hrál pod žlutou kartou a jeho vystřídání „viselo ve vzduchu“ už o poločasu. Nakonec šel ze hřiště až pro zranění v 53.minutě. Nahradil ho Jan Bořil, který si tak netypicky stoupl na pravou stranu, kde pak zažíval proti rychlým a technicky vyspělým hráčům stejné problémy jako jeho předchůdce. Slavii na postu pravého half beka citelně chyběl rychlý David Douděra.

To už Slavia prohrávala, když o minutu dříve inkasovala po pěkné a přímočaré akci domácích. Výbornou přihrávku Hakona Arnana Haraldssona, která „měla oči“, s přehledem proměnil nabíhající Kanaďan Jonathan David, který se na hranici pokutového území odpoutal od Holeše a nedal brankáři Kinskému šanci. Přízemní střelou otevřel skóre utkání - 1:0.

Slavia mohla vyrovnat v 64.minutě Ogbuem. Míč přešel brankovou čáru, ale hlavní rozhodčí Marciniak hned ukazoval, že branka nebude platit. Situaci ověřoval ještě VAR. Opakovaný záznam dal bohužel polskému arbitru za pravdu. Igoh Ogbu hrál ve skrumáži před brankou nejdříve míčem rukou. Gól tedy správně neplatil.

Slavia se v druhé půli přece jen trochu dostala do hry. Byla aktivnější. Na druhou stranu ale také více otevírala střed hřiště, čehož domácí uměli využívat. V 75.minutě přišlo trojí střídání Slavie, které mělo oživit její hru. Na hřiště přišli Jurásek, Chytil a Prebsl.

Odešel Ivan Schranz, který je, po skvělých výkonech v dresu slovenské reprezentace na Euru, v úvodu nové sezony z formy (a také asi ne úplně zdravý), což opět potvrdil nevýrazným výkonem i v Lille. Dále vystřídal Christos Zafeiris, který sice plnil defenzivní úkoly, ale dopředu míč neudržel a útočníky přihrávkami nenacházel, a Tomáš Chorý, který se rval na hrotu útoku, kde byl ale často osamocený. Takový typ utkání není pro něj. Výrazně více mu vyhovuje nátlaková hra. V některých okamžicích se také projevily jeho technické nedostatky, které ho na této úrovni už limitují. Svoji „hvězdnou chvíli“ tentokrát bohužel nevyužil, když v závěru první části hry za stavu 0:0 těsně minul. Kdyby proměnil, mohlo to být jiné utkání.

Když to vypadalo, že se Slavia přece jen trochu víc osmělila, domácí přidali druhý gól. Opět to byla taková na první dojem nenápadná situace, v které nejdříve trochu „ukolébali“ slávistickou obranu, aby se náhle výborně hrající Kosovan Egon Zhegrova odhodlal k individuálnímu průniku. Obešel snadno Holeše a v 77.minutě přesně trefil levý spodní roh branky - 2:0. Tomáš Holeš byl v řadě situací pilířem obrany, kterou svým výkonem držel. Nakonec se ale „přichomýtl“ k oběma brankám domácích.

Slavia mohla snížit o tři minuty později. Mojmír Chytil se trefil přesně hlavou po centru, ale po prozkoumání situace VARem gól opět nebyl uznán. V reálu to vypadalo na regulérní branku. Opakovaný záběr ale ukázal, že to bylo správné rozhodnutí. Chytil byl v situaci, kdy byl původně centrovaný míč slávistickým hráčem, Juráskem ještě tečován. Tedy došlo k novému zahrání, nové situaci a novému posouzení. Chytil byl opravdu v ofsajdu.

V 88.minutě zhasla i poslední naděje Slavie na snížení a vylepšení výsledku pro odvetu. Domácí Gabriel Gudmundsson zahrál ve vlastním pokutovém území rukou. Byla nastřelena zblízka a byla spíše před tělem. I takové penalty se někdy pískají. Byla by ale hodně přísná. Polský sudí to na penaltu neviděl. VAR neintervenoval. Jako zjevné pochybení hlavního to nevyhodnotil. Asi správně.

Slavia prohrála v Lille 0:2. Byla horším týmem. První půli byla velmi pasivní, ale přežila ji se štěstím. Druhý poločas byla její hra o trochu lepší, dopředu byla aktivnější, mohla snížit, ale nestalo se tak. Dvakrát inkasovala. Domácí tým měl 59 % držení míče. Šestnáct střel celkem oproti deseti střelám Slavie. V řadě statistických faktorů bylo utkání jinak poměrně vyrovnané. Na „umělecký dojem“ vyhrál ale jednoznačně domácí klub. Byl fotbalově jasně lepší. A dokázal to vyjádřit i gólově. A to se počítá.

Na straně pražského týmu obstáli hráči, kterým „nepřekáží“ míč ani v rychlosti. Tedy Oscar Dorley a Malick Diouf, kterým nedělala problém rychlost a technická vyspělost soupeře. Dokázali se nejlépe přizpůsobit pojetí hry na této úrovni. Není náhodou, že jsou oba cizinci. S nimi snese měřítko mladý brankář Kinský, který v „křestu ohněm“ uspěl. Utkání zvládl. Působil klidným dojmem. Dobře hrál nohama. Chytil několik šancí. Z domácích zaujali zejména střelci obou branek, Zhegrova a David, a také Haraldsson, Gudmundsson a Cabella.

V odvetě bude Slavia dotahovat výraznou ztrátu proti kvalitnímu soupeři. Zdánlivě nemožný úkol. Je nesporné, že Lille má v týmu kvalitnější fotbalisty. Kreativnější v ofenzivě. Techničtější, individuálně vyspělejší, rychlejší v práci s míčem. Tým Lille je jednoznačně kombinačně lepší. To asi není nic překvapivého. Očekávalo se to.

Přesto není konec. Slavia nemá co ztratit. Evropskou ligu má už jistou. O Ligu mistrů ještě může zabojovat. V Edenu může svůj hendikep horších individuálních a kombinačních dovedností smazat. Lille má výrazné individuality v ofenzivě. Má však také poměrně zranitelnou obranu. To ukázal i první zápas. V tom tkví možná šance Slavie do odvety. Může se stát, že hosté pod vlivem výsledku prvního utkání odvetu trošku podcení.

Slavia musí na domácím stadionu vsadit vše na jednu kartu. Kreativitou, individuálními výkony ani kombinační hrou francouzského soupeře nezdolá. Může to ale zlomit nasazením, nátlakovou hrou, souboji v pokutovém území, které nemusí hostům „vonět“.

Výsledek prvního utkání není dobrý. Šance slávistů na postup nejsou velké, ale pokud se podaří vstřelit v odvetě brzký gól a neinkasovat, může se ve vyprodaném Edenu, který požene domácí fotbalisty na zteč, stát leccos. Od Lille se dá čekat, že bude „zlobit“ brejky, na které má vhodné typy rychlých a technicky vyspělých hráčů. Každopádně, odveta ještě může být hodně zajímavá.

Zdroje: Nova TV Sport + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz