Hlavní obsah
Sport

Sparta: velký přehled stavu týmu. Skvělý útočný „trojzubec“ nemusí vydržet kompletní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Stadion pražské Sparty

Sparta se stala podruhé mistrem české ligy. Navíc vyhrála také národní pohár. Získala tedy „double“. Fotbalový život jde ale dál. Spartu čekají změny, i když sezona byla nadmíru úspěšná.

Článek

V prvním dílu mini seriálu o současném stavu fotbalové Sparty jsme probrali brankáře. V druhém pokračování jsme se věnovali obráncům. Třetí díl byl o záložnících.

Tentokrát o útoku

Sparta má kvalitního brankáře, ale to Slavia také. Někdo možná řekne, že Jindřich Staněk je dokonce lepší než Peter Vindahl. Obrana Sparty měla celou sezonu stabilnější složení než slávistická, ale mezi oběma formacemi také není nijak podstatný rozdíl. Záložní řada týmu z Letné je o kousek lepší než slávistická. Hlavní rozdíl mezi oběma mužstvy na prvních dvou místech ligové tabulky dělá útok. Ten sparťanský je mnohem lepší.

Birmančevič, Kuchta, Haraslín

Jak už jsem dříve uvedl v jiném článku, analýze stavu týmu Slavie, rozdíly jsou vidět nejen na hřišti, ale odrážejí se i na „papíře“. Útok Sparty má dohromady tržní cenu přes 15 mil. eur. V tomto směru je výrazně výš než slávistická formace.

Aktuální tržní hodnota srbského křídelníka Veljko Birmančeviče se odhaduje na 6 mil. eur. Cenovka českého hroťáka Jana Kuchty je 4,2 mil. eur a slovenského reprezentanta Lukáše Haraslína zhruba 5 mil. eur.

Slavia má pouze jediného útočníka, který má mezinárodní parametry, českého reprezentanta, Mojmíra Chytila. Jeho tržní hodnota se odhaduje na 4,2 mil. eur. Je na obdobné úrovni, jako sparťan Jan Kuchta.

Ostatní útočníci Slavie jsou „papírově“ zcela jinde.

Ivan Schranz - 2 mil. eur, Václav Jurečka - 1,7 mil. eur, Muhamed Tijani - 1 mil. eur, Mick van Buren - 600 tisíc eur, Stanislav Tecl - 150 tisíc eur.

Sparta má rozdílové útočníky, kteří dokáží utkání rozhodnout. Někdy dají gól v důležité fázi zápasu takzvaně „z ničeho“. Tedy v situaci, kdy to ani velká šance není. Tým se trochu trápí, pak přijde „náhodná“ branka, která pošle Spartu do vedení. Přinese jí klid. Jeden z příkladů: dubnové utkání Sparta-Baník (4:3). Stav 0:0, výkon Sparty nic moc, Baník má dokonce šance, pak ale „udělá“ Birmančevič gól. Využije zaváhání obrany, rychle se uvolní a zakončí - 1:0. Takových okamžiků se dá najít v utkáních Sparty celá řada. Veljko Birmančevič bývá jejich častým aktérem.

Veljko Birmančevič - hvězda, která je v české lize „omylem“

Veljko Birmančevič byl překvapivou posilou z Tolouse, když se na konci června minulého roku objevil na Letné. Překvapivou zejména proto, že je neobvyklé, aby hráč z francouzské Ligue 1 přestoupil do české Fortuna ligy.

Veljko Birmančevič je 183 cm vysoký, 26 letý srbský fotbalista, pocházející ze Šabacu. Přes bělehradský Partizan a dva další srbské kluby se dostal v roce 2021 do švédského Malmö FF. S klubem získal hned v první sezoně titul a byl druhým nejlepším střelcem týmu. Ochutnal také základní skupinu Ligy mistrů proti Juventusu Turin, Zenitu Petrohrad a londýnské Chelsea. Celkem si v milionářské soutěži, včetně předkol, připsal na své konto 13 utkání, 4 góly a 2 asistence. S Malmö vyhrál také švédský pohár.

Po vydařeném švédském angažmá se v roce 2022 stěhoval do francouzského Tolouse. Přestup vyšel na 4,1 mil. euro. V sezoně 2022/23 sehrál ve francouzské lize 25 utkání. Dalších pět přidal v domácím poháru, který Tolouse vyhrálo. Tři starty si připsal také v Evropské lize. Nebyl však produktivní. V lize nedal jediný gól. Očekávání tedy nenaplnil, ale také to nebyl hráč, který by ve Francii jen vysedával v nejvyšší soutěži na střídačce. Přesto využil nabídku Sparty a šel hrát poněkud překvapivě českou Fortuna ligu.

Ve Spartě se stal okamžitě hráčem základní sestavy. Přicházel s pověstí ofenzivního univerzála, který může hrát na křídle vpravo i vlevo, jako devítka i podhrot. Brian Priske mu našel stálý post na pravé straně sparťanské ofenzívy, kde bylo volno po Tomáši Čvančarovi, který odešel do bundesligového Mönchengladbachu. Veljko Birmančevič se brzy stal jedním ze základních „kamenů“ sparťanské sestavy. Tahounem týmu. Sparta také po pár měsících využila situace a včas za přijatelné peníze proměnila hostování srbského útočníka v přestup.

Veljko Birmančevič vyniká rychlostí a dynamikou, schopností vyvézt míč, má velmi dobrou techniku, slušnou střelu, i když to není úplně typický kanonýr. Není egoista. Hledá přihrávkami spoluhráče. Chce hrát rychle dopředu. Je stále aktivní. Není „líný na krok“, vyniká celkově velmi dobrým pohybem. Dokáže rychle přepnout na defenzivní úkoly. Velkým přínosem je jeho presink, kterým dostává hráče pod tlak a získává míče. Sparta v něm získala pracovitého fotbalistu. Je týmovým hráčem. Dokáže „odmakat“ celý zápas.

Veljko Birmančevič si „restartem“ kariéry v dresu Sparty říká také o pozornost trenéra srbské reprezentace. V ní debutoval už v roce 2021. Na kontě má tři mezistátní utkání. Od té doby se mu pozvánky vyhýbaly. Srbský tým se kvalifikoval na EURO 2024 do Německa. V jeho ofenzivě stále figuruje veterán Dušan Tadič z Fenerbahce, dále Filip Djuričič z Panathinaikosu či Aleksandr Mitrovič z Al Hilal, který prožil největší část kariéry v anglické Premier League v dresech Fulhamu a Newcastlu. Dalšími adepty základní sestavy jsou Dušan Vlahovič z Juventusu, Lazar Samardžič z Udinese a Saša Lukič z Fulhamu. Konkurence obrovská. Birmančevič by ale určitě na EURO moc rád jel. Díky rozšíření soupisek na 26 hráčů, má nyní větší šanci.

„Birmu“ si sparťanští fanoušci velmi oblíbili. S uznáním o něm hovoří také fotbaloví experti. Někteří novináři píší, že je to hráč, který se do české ligy dostal trochu omylem, výrazně ji svým umem převyšuje. Je to prý hráč pro evropské TOP ligy. Možná mají pravdu.

O to těžší bude Birmančeviče udržet na Letné i v příští sezoně. Má ve Spartě smlouvu do léta 2026. Tržní hodnota hráče se dnes odhaduje na 6 mil. eur. Sám hráč říká, že je ve sparťanském dresu spokojený. Na druhou stranu, je mu 26 let. Kdyby přišla v létě nabídka opravdu na velký přestup, kdo ví, co bude? Nebude pak dosud spokojený Birmančevič sám „tlačit“ na odchod?

Svérázný Jan Kuchta

Jan Kuchta je „svůj“. Bylo toho o něm napsáno už moc. Jeho plusech i minusech. Svérázné povaze. Závěr sezony ho každopádně zastihl ve výborné formě. Je to pracovitý útočník, nepříjemný pro obrany, není „líný na krok“. Stále se nabízí. Je gólový. Většinou se „vydá“ a po 70. minutě utkání obvykle střídá.

V nominaci na EURO by „hříšník z Belmonda“ rozhodně neměl chybět. Otázkou je spíš, jak bude v týmu využit, když forvardem číslo jedna je Patrik Schick. Také Jan Kuchta deklaruje chuť ve Spartě zůstat i v příští sezoně. Říká se, že má nadstandardní vztahy s Tomášem Rosický. Na druhou stranu není to tak dlouho, co přestup ze Sparty úplně nevylučoval. Bylo to z kraje této sezony, kdy jeho vztahy s Brianem Priskem trochu „skřípaly“. Ten ho dokonce veřejně kritizoval. Brzy se ale vše urovnalo. Kuchta zabral a Václav Sejk skončil na lavičce a posléze na hostování v Nizozemsku.

Jan Kuchta má ve Spartě smlouvu do léta 2026. Jeho tržní hodnota je zhruba 4,2 mil. eur. Je mu 27 let a z tohoto pohledu je v podobné situaci jako „Birma“. Kdyby teď přišla velká nabídka, může to být také jeho poslední šance na opravdu velký přestup.

Náladový Lukáš Haraslín - když má den je k neudržení

Lukáš Haraslín je třetím článkem sparťanského útočného „trojzubce“. Jako stálý člen základní jedenáctky slovenské reprezentace má EURO v Německu jisté. V sezoně ho provázely zdravotní problémy, avšak když je zdravý a v dobré náladě, je to na českou ligu velmi nadstandardní fotbalista. Také on umí utkání rozhodnout. Přejít přes hráče a rychle zakončit. Má však také velmi kvalitní střelu z větší vzdálenosti, ze hry i přímého kopu.

Také Lukáš Haraslín má ve Spartě smlouvu i na další sezonu. V únoru podepsal na Letné „víceletý kontrakt“. Touto formulací Sparta prezentuje v poslední době všechny smlouvy s hráči. Haraslínova „cenovka“ se odhaduje na 5 mil. eur. Je mu 27 let. Tedy podobná situace jako u Birmančeviče a Kuchty.

Všechny tři „klenoty“ sparťanského útoku jsou pod smlouvou. Sparta může být zdánlivě v klidu. Měly by na Letné pokračovat i v nové sezoně. Může to tak skutečně být. Hráči říkají, že jsou v klubu spokojení. Také Sparta je spokojená s nimi. Výsledky hovoří za vše. Sparťanští fanoušci si pokračování útočného „trojzubce“, jak se jejich útoku začalo říkat, jistě moc přejí. Dle chytrého zdroje je „trojzubec“ kopí se třemi hroty. Takže to opravdu na trio Birmančevič-Kuchta-Haraslín sedí.

Přijde lákavá zahraniční nabídka?

Všechno ale může změnit atraktivní nabídka na přestup pro kohokoliv z této trojice. I když je hráč dosud spokojený, taková mimořádná nabídka asi každému „zamotá“ hlavu. Najednou může chtít moc pryč. Nelze to odsuzovat. Je to pochopitelné. Hráčská kariéra není dlouhá. S rostoucím věkem zájem klesá. S ním i částky, podmínky a možnosti. Teď jsou všichni tři v nejlepším věku. Hrají výborně. Za rok však už šance na takový přestup nemusí přijít.

Díky solventnímu majiteli je Sparta v situaci, kdy nemusí prodávat „za každou cenu“. Na druhou stranu jsou nabídky, které „se neodmítají“. A také nemá smysl držet v týmu nespokojeného hráče, který by chtěl pryč. Stanovisko samotného fotbalisty je v takových případech podstatné. Většinou ale nakonec chtějí odejít. Zkusit to ve větším klubu. Zaopatřit sebe i rodinu větším kontraktem. Ti, kteří to neučinili, toho pak po kariéře často zpětně litují.

Od toho, jak dopadne situace kolem „trojzubce“ se budou odvíjet možnosti ostatních útočníků. Patří mezi ně Victor OlatunjiIndrit Tuci. Od obou se čekalo asi více. Do zápasů se dostávají méně než se předpokládalo. Mezi útočníky lze částečně řadit také Adama Karabce, kterého už jsem „rozebral“ v článku o záložnících Sparty.

Stejně tak osud Václava Sejka, který si dělal vloni v létě ambice na místo v základní sestavě, ale nakonec byl „odvelen“ na hostování do druhé nizozemské ligy, závisí na letním vývoji situace kolem Kuchty a spol. Pokud zůstane beze změn, Sejkovi na Letné nejspíš dál „pšenka nepokvete“.

Sparťanský útok, který je tím, co „šlapalo“ v sezoně nejlépe, je tedy i tím, co může potenciálně činit Rosickému, Priskemu a spol největší vrásky. Tedy pokud budou muset shánět za některého hráče z této skvělé trojky v létě náhradu.

Sparťanské léto nemusí být tak pohodové, jak by se po úspěšné sezoně slušelo. Bude muset nahradit velmi pravděpodobně odcházejícího stopera a kapitána týmu Ladislava Krejčího. Minimálně dočasně také vážně zraněného klíčového záložníka Kaana Kairinena. Řešit k tomu ještě náhradu za některého z klíčových útočníků, to by se sparťanskému managementu a kouči jistě nechtělo. Pražskou Spartu čeká kvalifikace o Ligu mistrů a oslabit určitě nemá v plánu.

Další zdroj:

Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz