Hlavní obsah
Názory a úvahy

StarDance: Konspirační teorie bují. Favorité vypadávali i v minulosti. Pravidla jsou jasná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Po vypadnutí Richarda Krajča ze StarDance se spustila vlna konspiračních teorií, proč se tak stalo. Mnohdy poněkud úsměvných, když si uvědomíme, že se jedná jen o zábavnou televizní show. Přibližme si tedy pravidla soutěže.

Článek

Překvapivé vypadnutí Krajča a konspirační teorie

Řada diskutujících na sociálních sítích a pod mým článkem StarDance: Vypadl Richard Krajčo oprávněně? - Seznam Médium vytváří teorie, proč se tak stalo. Někteří do toho bohužel „tahají“ politiku, protože Richard Krajčo byl v minulosti otevřeným sympatizantem Andreje Babiše. Proto prý dle některých diskutujících nedostal hlasy diváků, kteří ho z tohoto důvodu nemají rádi. Možné to je. Jiní dokonce tvrdí, že Česká televize zmanipulovala výsledky, protože je Krajčo „Babišův člověk“ a ČT nemá Babiše ráda. Autorovi tohoto článku se zdá být tato teorie silně „přitažená za vlasy“. StarDance je přece pouze zábavná televizní show. O nic víc v ní nejde. Soutěží je především proto, že v ní nějaký prvek soutěžení být musí, aby páry postupně odcházely, jinak by byla „nekonečná“.

Hodně diskutujících zmiňuje fakt, že Krajčo má sice jako populární herec, zpěvák a frontman kapely silnou fanouškovskou základnu, ale tito příznivci se prostě nemusejí dívat v sobotu na StarDance. Uvádějí, že Krajčo byl považován za jednoho z favoritů, i podle bookmakerů, takže jeho fanoušci mohli mít mylný pocit, že SMS hlasy ani zatím nepotřebuje, protože stejně postoupí. To je samozřejmě možné. A jiným je prostě Krajčo jen nesympatický, jak to tak někdy bývá.

At´ už jsou důvody vypadnutí Richarda Krajča „takové nebo makové“, jedna věc je zřejmá. Hodně diváků a diskutujících na sociálních sítích netuší, jak se vlastně soutěžní páry přesně hodnotí. Jak se vytváří pořadí v jednotlivých kolech soutěže.

Pravidla soutěže

Připomeňme si tedy pravidla StarDance. Na konci každého dílu jsou sečteny body od poroty a je podle nich vytvořeno pořadí soutěžních párů. Na základě tohoto pořadí jsou párům přidělovány body od 1 do 10 (v případě 10 párů na začátku). Soutěžní pár, který získal od poroty nejvyšší bodové ohodnocení, získá 10 bodů. Pár, který měl druhé nevyšší hodnocení v tomto kole od poroty získá 9 bodů, s každým pořadím se počet bodů snižuje až po poslední pár s nejnižším bodovým ohodnocením od poroty. Ten získá do celkového hodnocení kola pouze 1 bod.

Takto je to v každém kole. Mění se jen počet bodů, které se rozdělují, s tím, jak klesá počet párů. Pokud je osm tanečních párů, jako v kole, kdy vypadl Richard Krajčo, pár s nejvyšším počtem bodů od poroty získá 8 bodů, každý další v pořadí pak o jeden bod méně. Poslední vždy pouze jeden bod. Pokud mají některé páry shodné hodnocení od poroty, získají stejný počet bodů.

Stejná pravidla platí i u diváckého hlasování. Taneční páry získávají během přenosu SMS hlasy od diváků. SMS hlasy jsou na konci vysílání sečteny a je vytvořeno pořadí párů. Princip udělování bodů je stejný jako u hlasování poroty. Tedy v zatím posledním kole od osmi do jednoho bodu.

Konečný výsledek je součtem od poroty a diváků

Ze soutěže vypadne pár, který získal nejméně bodů po sečtení zisku od poroty a diváků. Tedy, pokud byl například pár na třetím místě od konce, získává 3 body. Když je tento pár zároveň poslední u diváků, získá jen jeden bod. Má tedy 3+1=4 body. Pokud je ve stejném kole jiný pár u poroty poslední, získá jeden bod, ale u diváků je třeba pátý, získá tedy 4 body. Má součet 1+4=5 bodů. I když byl tedy pár u poroty poslední, zachrání se díky podpoře diváků.

To je tedy důvodem, proč někdy vypadne favorizovaný pár, který lépe tančí a v soutěži zůstane pár, který je u hlasujících diváků oblíbenější.

Pokud nastane shoda a dva páry mají shodný součet bodů od poroty a diváků, rozhodují dle pravidel soutěže SMS hlasy od diváků. Vypadne pár, který má horší umístění od diváků.

Česká televize nezveřejnuje výsledky diváckého hlasování

V rozhovoru České televize k tomu v roce 2015 uvedl Jan Potměšil, bývalý dlouholetý šéfproducent StarDance:

„Nezveřejňujeme divácké hlasování proto, že jednak se nezveřejňuje v žádné StarDance ve světě a má to i několik logických důvodů. Nechceme ovlivňovat diváky, nechceme ovlivňovat ani samotné páry, protože v okamžiku, kdyby diváci i taneční páry věděly, že třeba mají nejmíň hlasů od diváků, nebo naopak nejvíc hlasů od diváků, tak to může pře motivovat/demotivovat ty samotné páry, ale to samé se může stát u diváků. A je to velmi důležité proto, aby i to tajemství bylo zachováno.“

Pravidla soutěže neurčuje Česká televize

Soutěž provozuje pod licencí od britské BBC. Česká televize tedy musí dodržovat licenční podmínky soutěže. Pravidla soutěže se nám mohou či nemusí líbit. Jsou však prostě takto daná.

Favorité vypadávali i dříve

Vypadnutí Richarda Krajča vzbudilo poprask a poprvé za dobu českého vysílání StarDance získalo také politický podtext. Dle autora tohoto článku nesmyslný. Fakt, že vypadl lépe tančící pár a pár, který tančil dle mínění poroty lépe v soutěži zůstal, nastal v dosavadních ročnících mnohokrát. Stačí se podívat na výsledky. Vítězové a finalisté StarDance sice vždy patřili k nejlepším párům ročníku, ale na místech pod nimi to už takové nebylo ani dříve.

Kupříkladu v roce 2007 byl třetí herec Jiří Schmitzer, v roce 2008 se na stejném místě umístil sportovní komentátor Jaromír Bosák, v roce 2013 byl třetím mistr světa v hodu diskem Imrich Bugár, v roce 2015 byl třetím stand up komik Lukáš Pavlásek. Všichni pánové se určitě moc snažili podat maximální výkon, avšak u poroty končili hůře než soupeři. Přesto šli dál. Podrželi je diváci. Stejně jako se to letos děje zatím v případě cukráře Josefa Maršálka. Tedy nic nového pod sluncem.

Za vypadnutím Richarda Krajča není třeba hledat nekalé úmysly. Prostě vypadl, protože dostal málo SMS hlasů od diváků. To se stává. Život jde dál. Je to jen zábavná televizní show.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz