Hlavní obsah
Sport

Trpišovského asistent volí pohodlí u reprezentace

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ivan Hašek byl zvolen výkonným výborem trenérem české fotbalové reprezentace. Nový manažer se stále hledá. Oznámeni byli také Haškovi asistenti.

Článek

Asociace se tak jmenováním Ivana Haška vyhnula pokračování této už tak dost ostudné záležitosti. Trenér reprezentace se hledal už od 20. listopadu, kdy Jaroslav Šilhavý rezignoval po utkání s Moldavskem. Přitom EURO začíná již 14. června a kolem fotbalové reprezentace je plno nejasností a práce, která dosud stála. Navíc po odmítnutí Pavla Nedvěda zatím není jmenován manažer reprezentace.

Asistenty Ivana Haška budou Jaroslav Köstl a  Jaroslav Veselý. Jaroslav Köstl je dlouholetým spolupracovníkem Jindřicha Trpišovského a členem jeho realizačního týmu ve Slavii. Do tohoto „putovního realizáku“ dále patří druhý asistent Zdeněk Houštecký a trenér brankářů Štěpán Kolář. Doplňují ho ještě „čistokrevní“ slávisté Pavel Řehák a Radek Černý.

Nyní tedy Jaroslav Köstl z realizačního týmu Slavie odchází.

Jaroslavu Köstlovi je 34 let. Jako trenér začal velmi brzy, podobně jako jeho dosavadní šéf Trpišovský, kterého zná už ze společného působení u mládeže Sparty a Bohemians. Köstl má také zajímavé krátkodobé funkcionářské zkušenosti. Působil jako sportovní ředitel ve slovenském Rožumberku a tiskový mluvčí Bohemians. Dlouhodobě je asistentem Trpišovského, postupně ve Viktorii Žižkov (2014-15), Liberci (2015-17) a od ledna 2018 ve Slavii.

Köstla dříve limitoval fakt, že neměl trenérskou profi licenci. Stejně jako Zdeněk Houštecký. Proto také Trpišovský potřeboval u týmu při příchodu do Slavie jako asistenta Pavla Řeháka, který ji vlastní, aby byl splněny podmínky pro ligu. Köstl už nyní potřebnou nejvyšší licenci má. Bylo jasné, že si dříve či později půjde svoji cestou. Mluvil o tom před časem i Jindřich Trpišovský. Ten také vyvracel zprávy, že mezi ním a Köstlem už nepanuje taková idyla jako dřív. Jen oni dva a nejbližší okolí vědí, jaká je pravda. Pohledem zvenku bylo v poslední době zřejmé, že Trpišovský dává při utkáních asistentovi větší prostor než dříve. Koučoval za něj určité fáze utkání, kdy Trpišovský potřeboval „orazit“ a odstup. Když byl Trpišovský mimo, jako při nedávném zranění nosu, převzal dočasně vedení týmu v pohárovém utkání.

Čekalo se logicky, že se jednou Jaroslav Köstl osamostatní. Tedy odejde ze Slavie za prací hlavního trenéra v nějakém ligovém týmu. Mluvilo se nedávno o možném angažmá v Českých Budějovicích. To bylo ale údajně vázáno na osobu sportovního manažera Jana Podroužka. Ten už v klubu není. Kolem Dynama je navíc tolik nejasností a finančních problémů, že se do funkce trenéra tohoto ligového klubu momentálně nikdo moc nehrne, i když by jinak zájemců bylo určitě plno.

Funkce asistenta reprezentace je jistě atraktivní práce. Mezistátní zápasy, šampionáty, tedy nejvyšší úroveň fotbalu. Avšak je to zase „jen“ asistentská pozice. Pohledem zvenku se to jeví jako odchod do „pohodlíčka“. Zatímco Veselý bude zároveň hlavním trenérem ligových Bohemians, Jaroslav Köstl má být reprezentačním asistentem na full time. Bude tedy týdny z domova prostřednictvím televizních přenosů monitorovat adepty reprezentace a hráče soupeřů. Bude navštěvovat stadiony a sledovat zápasy naživo. Na Strahově se bude scházet s hlavním trenérem Haškem. Bude s ním ladit plány, nominace, taktiku,  vyměňovat si poznatky na hráče i soupeře. V době reprezentačních srazů pak bude mít dané úkoly od hlavního trenéra. Bude se nejspíš výrazněji podílet na taktice a tréninkovém procesu. Záleží hodně na tom, jaké pravomoci mu Ivan Hašek svěří.

Jaroslav Köstl ve Slavii poznal boje o titul, evropské poháry, úspěchy, ale také spoustu vypjatých i kritických situací. Očekával bych, že se slávistický asistent bude snažit tyto načerpané zkušenosti zúročit jako hlavní trenér v samostatné práci, byt´ to nebude hned ve špičkovém klubu typu Slavie.

Jméno si lze udělat i v menším klubu. Tak jako si Jindřich Trpišovský udělal jméno jako hlavní trenér v druholigové Viktorii Žižkov, v hodně skromných poměrech, a později ve Slovanu Liberec a rázem měl nabídky ze Sparty a Slavie. Nebo v současné době Radoslav Kováč v Pardubicích. Když se v prosinci mluvilo o jeho odchodu z východočeského města, hned byl o něj zájem z jiných klubů. Martin Svědík si udělal velké jméno ve skromném Slovácku. Mluvilo se o něm dokonce jako o adeptovi na post reprezentačního kouče. Kdyby Slavia a Sparta neměly hlavní posty obsazené, byl by určitě ve hře. V létě možná zamíří do Plzně. Nebo Martin Hyský ve Vlašimi, abych dal aktuální příklad z nižšího patra. Jeho práce je ceněná. Mluví se o něm v poslední době pokaždé, když nějaký ligový klub řeší post trenéra. Dá se očekávat, že Hyský dříve či později na nějaké ligové adrese zakotví.

Posledním příkladem od slávistické konkurence je Luboš Loučka, dosavadní asistent Briana Priskeho ve Spartě, který se významně podílel na posledních úspěších letenského klubu ve Fortuna lize i evropských pohárech. Od sparťanského „A“ týmu jde nyní k béčku do druhé ligy. Jako hlavní trenér. Na první pohled ústup ze slávy. Místo cesty do Istanbulu pojede k druholigovému zápasu do Chrudimi. Někdy je však potřeba udělat krok zpět, ale samostatný, aby se člověk mohl později rozběhnout na vrchol. Pravda, obnáší to práci ve skromnějších podmínkách. Místo do Istanbulu, Londýna, Barcelony či Mnichova najednou jezdíte jen do Mladé Boleslavi, Ostravy, Karviné či Chrudimi. Ale jdete vlastní cestou. jste vlastním pánem

Jaroslav Köstl místo toho zřejmě zvolil pohodlí. Bude teď pár let pravou (či levou, podle toho, jaké dostane pravomoci) rukou Ivana Haška u české fotbalové reprezentace. Má na toto rozhodnutí plné právo. Jistě k němu má své důvody. Je to jeho život. Neznám jeho životní situaci. Nechci jeho rozhodnutí kritizovat, pouze se mu trochu podivuji. Pohledem zvenku jsem se domníval, že už má ambice být hlavním trenérem.

Je pravda, že na trenéra je pořád ještě mladý. Třeba mu „ztracené“ roky v asistentské pozici u reprezentace nakonec chybět nebudou. Možná se jako hlavní trenér prosadí později. Třeba se najde ligový klub, který časem nabídne pozici hlavního trenéra asistentu reprezentace. Taky se ale může stát, že se dostane do škatulky „věčný asistent“. Uvidíme, nechme se překvapit.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz