Hlavní obsah
Sport

Velké změny v Baníku: Bez Letáčka, ale s Ewertonem a posilami. Trenér Hapal zůstal. Zvládne to?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Ostravský Baník obsadil v uplynulém ročníku čtvrté místo. Tedy na první pohled výborný výsledek. Přesto nemohla být úplná spokojenost. To se odrazilo na velkých změnách v kádru, které v letní přestávce nastaly.

Článek

Pavel Hapal, trenér ostravského Baníku, byl v minulé sezoně české nejvyšší soutěže snad nejčastěji zmiňovaným trenérem v souvislosti s možným odvoláním. Spekulovalo se o něm několik měsíců. Baník na domácím stadionu nevyhrával, a tak to s Hapalem vypadalo všelijak. Když už to vypadalo, že je jeho odvolání „na spadnutí“, zachránil se venkovní výhrou.

Baník a Hapal si tak trochu navzájem zbyli. Některým trenérům (Kováč, Svědík) se asi do Baníku příliš nechtělo. Dali přednost jiné nabídce či pauze. Jiní už v klubu v nedávné době byli a neuspěli (Vrba, Kozel, Páník, Kučera). Vhodných adeptů moc nebylo. Tým nakonec obsadil v lize čtvrtou příčku. Odvolávat trenéra po nejlepším výsledku posledních let by bylo také poměrně neobvyklé. I když i to se ve světě fotbalu někdy děje. Každopádně Pavel Hapal nakonec v ostravském klubu zůstal a bude mít možnost všem „škarohlídům“, tedy i autoru tohoto článku, v nové sezoně dokázat, že na to má.

Jak už bylo napsáno, Baník v minulé sezoně výsledkově nezklamal. Naopak. Čtvrté místo však obsadil i díky slabé konkurenci. Zejména Slovácko šlo na jaře herně a výsledkově velmi dolů. Soutěž prakticky jen dohrávalo.

Zklamání však panuje z výkonů Baníku, které měly obrovské výkyvy. Tým se často nebyl schopen prosadit proti bránícím soupeřům a poztrácel mnoho bodů. Obrana vyráběla obrovské chyby, často naivní, které tým srážely. Trenér Hapal navenek někdy tápal. Sestavu měnil. Bylo těžké v tom hledat systém a vizi. Baníku se přitom dařilo na hřištích soupeřům, kde mu vyhovovala hra na brejky, pro kterou měl vhodné hráče.

V letním přestupním období přišly velké změny. Baník je musel udělat. Je správné, že se k nim management odhodlal. Je však otázkou, zda přinesou své „ovoce“.

Odchody

Jiří Letáček, v poslední sezoně brankářská jednička, zamířil do španělské ligy. Velmi překvapivý přestup do Getafe, o kterém se spekulovalo už delší dobu, se tak stal skutečností. Pro Letáčka jistě výzva a životní přestup. Pro Baník nabídka, která se neodmítá. Přímý přestup z Ostravy do La Ligy znamená nejen zajímavou finanční injekci, ale také prestiž. Je to výjimečná záležitost. I když jde do Getafe dělat Letáček zřejmě „jen“ dvojku.

Šestadvacetiletý slovenský obránce Filip Blažek, jehož Baník před rokem získal ze Skalice, zamířil do rumunské metropole, kde se dohodl s Rapidem na podmínkách přestupu. Bude působit v jednom klubu s krajanem a ex-slávistou Jakubem Hromadou. Pavel Hapal na stopera Blažka dlouho sázel, ale jeho působení v Ostravě nebylo vydařené.

Útočník Ladislav Almási se na příští sezonu vrátil na jižní Slovensko. Baník ho uvolnil na roční hostování s opcí do FC DAC 1904 Dunajská Streda. Jeho kdysi slibně rozjetá kariéra v Baníku (v sezoně 2021/22 vstřelil 16 gólů) postupně zhasla.

Po konci smlouvy odešli také Ndefe a Mišković. Gigli Ndefe, třicetiletý Nizozemec s angolským pasem zanechal v Baníku poměrně výraznou stopu. Během tří a půl let v modrobílých barvách odehrál 89 ligových utkání. Čtyřiadvacetiletý Chorvat Robert Mišković nastoupil v Baníku pouze k 26 ligovým utkáním.

Z Baníku také odešel po šesti letech definitivně 39letý veterán Jiří Fleišman, který už byl v minulé sezoně na hostování v Karviné, kam zamířil nyní jako volný hráč na přestup.

Skončil také Ladislav Takacs. Po příchodu ze Slavie očekávání nenaplnil. Byl často zraněný. Nyní zamířil do Teplic. Také jako volný hráč.

22letý útočník Daniel Smékal, který v minulé sezoně hostoval ve Skalici, zamířil do Podbrezové. Do týmu slovenského prvoligového celku odešel na přestup s právem zpětného odkupu i předkupním právem.

Původní hostování 24letého záložníka Filipa Kaloče v druholigovém německém Kaiserslauternu se proměnilo v přestup.

Příchody

Novou posilou je především Matěj Chaluš, šestadvacetiletý stoper, který hostoval v minulé sezoně v Liberci. Přestoupil ze švédského Malmö FF a na Bazalech uzavřel tříletou smlouvu. 190 centimetrů vysoký stoper nebo defenzivní záložník prošel všemi reprezentačními výběry: Před dvěma lety proti Faerským ostrovům debutoval i v reprezentačním „A“ týmu. V nejvyšší české soutěži hrál za Liberec, Mladou Boleslav a Příbram. V zahraničí působil v Groningenu a Malmö.

Mezi příchody je nutno zařadit také Brazilce Ewertona, který už v Baníku v minulé sezoně působil a byl jedním z nejlepších hráčů týmu, když v 31 utkáních vstřelil 14 gólů. Ostravskému klubu se podařil „husarský kousek“, kterému možná málokdo věřil. Proměnil Brazilcovo hostování ze Slavie v přestup. Hovoří se o částce kolem 1 milionu eur.

Novým hráčem je také šestadvacetiletý Slovák Erik Prekop z Bohemians Praha, který by měl oživit ofenzívu ostravského týmu. V posledních dvou sezonách v Bohemians se přímo nebo asistencí postaral o osmnáct ligových gólů.

Do Baníku se vrací jako volný hráč po působení ve Slovácku 28letý Daniel Holzer. V modrobílém dresu už odkopal 150 ligových zápasů. Podepsal smlouvu na dva roky. „Já Holciho dlouho znám. Na to, že je to hráč střední generace, už je opravdu velice zkušený a 273 ligových utkání je na jeho věk obrovské číslo. Velmi důležitý faktor pro mě je i to, že je místní, dobře to tu zná a ví, co angažmá v Baníku obnáší. Věřím, že to bude velká posila i do kabiny.“ uvedl na klubovém webu na hráčovu adresu manažer Luděk Mikloško.

Další novou posilou je 23letý obránce Michal Fukala, který přichází z Liberce, kde odehrál v minulé sezoně 29 utkání a dal jednu branku. „Další kluk z regionu, který měl sám velký zájem do Baníku jít. Umí alternovat na vícero postech. Věříme, že zvýší konkurenci v kádru a bude bojovat o své místo,“ říká k tomu Mikloško.

Baník musel reagovat na Letáčkův odchod a podařilo se mu to velmi rychle. To je třeba ocenit, neboť situace ohledně brankářů není v poslední době v Česku zrovna ideální. Třeba Bohemians zrovna jednoho kvalitního (zatím) marně shánějí. Do Baníku přichází 29letý Slovák Dominik Holec, který má zkušenosti ze slovenské, české i polské ligy. Včetně působení v pražské Spartě.

Poslední ohlášenou změnou je pak, vedle příchodu Holce, také roční hostování s opcí Issy Fomby, 23letého hráče z Mali, který na jaře hostoval ze španělského CD Leganés ve Vyškově, kde si připsal v druhé lize tři góly a dvě asistence. „Je to zajímavý typ hráče do ofenzívy, který určitě není na svém výkonnostním stropu, může se dále zlepšovat a chceme s ním pracovat. Nebyli jsme sami z ligových klubů, kteří o něj měli zájem, proto nás těší, že se ve finále rozhodl pro nás,“ řekl k tomu na webu Baníku šéf sportovního úseku Luděk Mikloško.

Nový zkušený asistent

Změnu hlásí Baník také v realizačním týmu, který posílil na pozici asistenta Michal Šmarda. Nahradil Jiřího Nečka. Třiapadesátiletý Šmarda hrál ligu za Hradec Králové, Olomouc, Spartu, Blšany, Žižkov a Bohemians 1905. Po skončení hráčské kariéry začal trénovat a jako asistent působil ve Slovácku, Spartě či Brně. Jako hlavní kouč vedl ve druhé lize Prostějov a Viktorii Žižkov. Šmarda se trenérsky učil zejména od Václava Kotala. Asistenta dělal také Martinu Svědíkovi.

Baník představil také nové dresy. Vsadil, podobně jako třeba plzeňská Viktoria, na spolupráci s firmou Macron, která je schopná i v evropském kontextu menším klubům dělat dresy „na míru“. Bílý trikot s dominantním modrým pruhem uprostřed, klubový znak „na srdci“, k tomu modré šortky. Tak vypadá první sada dresů pro domácí utkání. Klub představil i zajímavé prezentační video.

Velký pohyb v kádru. Odstraní Baník slabiny?

Pohyb v kádru Baníku byl v létě opravdu značný. A to směrem ven i dovnitř. Na první pohled se zdá, že Baník dokázal v rámci možností zareagovat na situaci. Snažil se řešit místa, kde ho nejvíce „tlačila bota“. Rozloučil se s některými hráči, kteří nesplnili očekávání. Přivedl místo nich jiné. Baník neoslabil. Nikoho důležitého neztratil. Zůstali Rigo, Adediran, Tanko. Baník dokonce udržel v týmu tvořivého a gólového Brazilce Ewertona.

Nyní je na Pavlu Hapalovi, jestli se mu podaří vytvořit z nových hráčů v krátké době fungující tým, který nebudou trápit bolesti z minulého ligového ročníku. Základem je pochopitelně kvalitní obranná fáze. Baník ji v uplynulé sezoně neměl. Nyní obranu posílil Chalušem a Fukalou. Do zálohy přišel Holzer. Do útoku Prekop. Oba by měli přinést větší konkurenci.

Nezbývá než doufat, že se Baníku bude dařit. Český fotbal potřebuje nejen Slavii a Spartu, ale širší a kvalitnější ligovou špičku. V nové sezoně by konkurence měla být v tomto směru větší. Kromě Slavie a Sparty je tu samozřejmě také plzeňská Viktoria. Hodně se mluví o ambicích libereckého Slovanu, který tvoří s novým majitelem, manažerem i trenérem nejen nový tým, ale i nový klub. Z krize se bude chtít oklepat jistě také Slovácko. Své ambice má Mladá Boleslav, ale také Hradec Králové, který disponuje slušným kádrem a také novým stadionem.

Baník by se mohl, a měl, jako silný zástupce moravskoslezského regionu, natrvalo zařadit mezi lídry ligové tabulky. Snad se mu to podaří. Je to výzva, nejen, pro Pavla Hapala.

Další zdroje:

Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz