Hlavní obsah
Sport

Bude Hapal v Baníku vyměněn, i když uhraje 4.místo a dostane klub po letech do evropského poháru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Baník Ostrava útočí na evropské poháry. Přestože se zdálo být před pár dny skoro jasné, že trenér Hapal v klubu po sezoně skončí, nakonec může mít klubové vedeni dilema. Vyměnit nebo ponechat trenéra, který tým dovede po dlouhých letech do Evropy?

Článek

Výkony Baníku Ostrava jsou v této ligové sezoně jako na houpačce. Opakuje se scénář: výhra venku a remíza či prohra doma. Výkony a hlavně výsledky ostravského týmu na domácím stadionu byly tak zoufalé, že vedení klubu sáhlo k výjimečné marketingové akci „za každý vstřelený gól v průběhu utkaní tři koruny z ceny dalšího kelímku piva dolů“. A tak zatímco na začátku utkání s Teplicemi stál prý kelímek 0,5 l piva 49 Kč, na konci utkání už byl, po čtyřech gólech v hostující síti, jen za 37 Kč. A to byl ještě jeden gól Baníku po zásahu VARu neuznán pro ofsajd. Každopádně výhra 4:1 byla po dlouhých měsících mimořádnou událostí. Navíc po výkonu, na který „se dalo koukat“.

I když podporovat zvyšování konzumace alkoholu diváků, není úplně příkladná cesta, tahle mimořádná marketingová akce se divákům Baníku musela líbit. Dá se výjimečně pochopit. Vždyť Baník nevyhrál v lize na vlastním stadionu více než půl roku.

Nutno ocenit, že se vedení Baníku snaží. Druhou marketingovou akcí dne bylo totiž „děti do 15 let zdarma“. Ta je jednoznačně na pochvalu! Skoro deset tisíc diváků si tak vysokou výhru domácího týmu užilo. Včetně otců s dětmi. Tak snad to tatínkové s konzumací levného piva moc nepřehnali. A pokud snad někteří ano, děti je dovedly domů.

Výborná návštěva skoro 10 tisíc diváků na neoblíbeném vítkovickém stadionu „jen“ na Teplice opět ukázala, že hlad fandů po ligovém fotbalu v Ostravě je. A kdyby Baník doma hrál dobře a vítězil, bude jistě většina jeho utkání vyprodaná.

Baník je po 26. kole na 4. místě tabulky se 40 body. Na třetí Plzeň má sice propastnou ztrátu 14 bodů, ale první šestku už má prakticky jistou a na své nejbližší pronásledovatele, Slovácko a Mladou Boleslav, má jednobodový náskok. Je to dost možná rarita. Přestože Baník v domácích utkáních od září nevyhrál, v tabulce se zlepšil a reálně bojuje o 4. místo, které zajišťuje účast v předkole Konferenční ligy.

Baníku „pomáhají“ soupeři. Slovácko má jaro velmi špatné. V posledních pěti ligových zápasech získalo pouhé 4 body, což je na uchazeče o evropské poháry skutečně tristní bilance. Odpovídá spíše týmu, který hraje o záchranu. Mladá Boleslav měla zase špatný závěr podzimní části, po které změnila trenéra. V posledních pěti zápasech ale získala 11 bodů. Momentálně se zdá být Baníku v boji o čtvrté místo silnějším soupeřem než trochu „vyčichlé“ Slovácko.

Baník jede v příštím kole do Jablonce. Na venkovních stadionech patří mezi nejlepší týmy ligy. V průběžné tabulce „Venku“ je na 4. místě, když z 13 utkání získal 22 bodů. Lépe jsou na tom jen Slavia, Sparta a Plzeň. Následně má doma v „derby“ Karvinou. Chce-li pomýšlet na 4. místo a evropské poháry, je to jednoznačně povinná výhra. Ale Baník je v tabulce „Doma“ až na 10. místě s 18 body z 13 utkání. A před zápasem s Teplicemi na tom byl ještě hůře.

V předposledním kole jedou ostravští do Prahy na Letnou, kde proti Spartě nemají co ztratit. Mohou favorita pouze zaskočit. Poslední kolo hraje Baník na vítkovickém stadionu proti Slovanu Liberec. Tedy týmu, který je momentálně na 7. místě.

Pak přijde nadstavba. Baník může proti favoritům „zamíchat kartami“. Záležet ale bude především na výsledcích s týmy „své úrovně“, které budou bojovat o 4.-6. místo. Každopádně 4.bpříčka je v současné době pro Baník reálná. S tím i účast v předkole evropského poháru. A to by byla po letech opravdu velká událost.

Baník hrál naposledy v Evropě v druhém a třetím předkole Evropské ligy v sezoně 2010/11. Od té doby nic! Na klub s velkou tradicí, který hrával kdysi evropské poháry pravidelně a má na svém kontě i čtvrtfinále Poháru mistrů evropských zemí proti Bayernu Mnichov (1980/81), semifinále Poháru vítězů pohárů proti Fortuně Düsseldorf (1978/79) či čtvrtfinále Poháru UEFA (1974/75) s Borussií Mönchengladbach, je to dlouhý půst. Určitě by ho rád už ukončil. Natěšení fanoušci by to jistě moc uvítali a tým v Evropě rádi podpořili.

Zůstane Pavel Hapal trenérem Baníku, i když dovede tým v sezoně na 4. místo a do předkola evropského poháru?

Nebo bude majitelem Baníku Václavem Brabcem přesto odvolán, jak se už delší dobu proslýchá a víceméně očekává?

Je otázkou, jestli to nyní pan majitel sám ví. Možná čeká, jak budou vypadat zápasy ve zbytku sezony. A to nejen výsledkově, ale i herně. Nebo už je jasno?

V nedávných dnech se mluvilo o námluvách ostravských šéfů s Radoslavem Kováčem, který by měl po sezoně v Pardubicích skončit. O Kováče má však údajně zájem i liberecký Slovan, který převzal nový majitel Ondřej Kania a ustanovil dle očekávání ihned šéfem klubu Jana Nezmara, který už v Liberci dříve působil jako hráč i manažer. Pak „jezdil na oranžovou“ ve Slavii… Nyní se po delší pauze do českého profi fotbalu vrací. Pokračování trenéra Luboše Kozla ve Slovanu se moc nepředpokládá…

V souvislosti s Baníkem se však dlouhodobě hovoří také o Martinu Svědíkovi, současném kouči Slovácka. Ten už jednou v Baníku byl a byl vyhozen, přestože na tom byl tým výsledkově dobře. Vlastně podobně jako nyní. To bylo ale ještě v éře před současným majitelem Václavem Brabcem.

Ještě před pár dny to vypadalo, že Pavel Hapal potřebnou energii a vizi nepřinesl. Na týmu stále nebyl zřejmý nějaký jasný rukopis, co s ním chce vlastně hrát. Hapal občas působil trochu bezradně. Nereagoval vhodným střídáním na vývoj utkání. Jeho mediální vyjádření po zápasech byla někdy podivná.

Baník konečně vyhrál i doma. Navíc výrazným rozdílem po dobrém výkonu, který snesl přísnější měřítko. I když to bylo „jen“ s Teplicemi. Konečně potěšil své fandy na vítkovickém stadionu. Zachytal Letáček. Dařilo se zejména Ewertonovi, Tankovi, Rusnákovi a Boulovi. Přispěl k tomu i Pavel Hapal, když učinil několik změn, které mu vyšly. Možná to z ostravského kouče tak trochu spadlo, že už nemá co ztratit.

Třeba nakonec Pavel Hapal dostane důvěru i pro další sezonu. Ještě nedávno by si na to asi vsadil málokdo. Avšak, pokud by se týmu pod Hapalem podařilo získat čtvrté místo, a navíc se v závěru sezony „dalo na zápasy Baníku koukat“ i v domácích utkáních, a vítězit v nich, může se to klidně stát.

V takové situace se trenér odvolává těžko. I když i to z minulosti známe. Někteří majitelé či šéfové klubů, jako třeba Daniel Křetínský či Adolf Šádek, byli kdysi schopni odvolat trenéra týmu, který dokonce vedl ligu. Pokud Hapal dovede tým na pohárovou příčku, bude každopádně i vůči fandům a celé veřejnosti problematické a riskantní ho nahradit jiným koučem z týmu, který skončí se svým současným klubem za ním (Svědíkem ze Slovácka) či koučem, který se s týmem v lize „jen“ zachránil (Kováčem z Pardubic).

Vliv na Hapalovu situaci může mít samozřejmě také momentální (ne)dostupnost ostatních trenérů-kandidátů. Baník v posledních letech několik koučů v krátkém sledu vystřídal. V klubu se za Brabcovy éry už působili Petržela, Kučera, Pánik, Kozel, Smetana, Galásek či Vrba. Majitelů trenerské profi licence je sice mnoho, ale další opravdoví kandidáti, výrazné osobnosti, na trenérský post v ostravském Baníku nyní reálně nejspíš k dispozici nejsou.

Kdo jiný by mohl přijít, kdyby klub chtěl Hapala vyměnit a nedohodl se s ani jedním z dvojice Kováč a Svědík?

Nezbývá, než se nechat překvapit, co příští měsíce přinesou. Jak to management Baníku vyřeší. Pavel Hapal a jeho tým mu to mohou svými výkony ulehčit i ztížit.

Další zdroj: statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz