Hlavní obsah
Cestování

Deset zajímavostí o Tchaj-wanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Petrásek

Ulice Tchaj-peje, poblíž Čankajškovo pamětní síně

Díky změnám v geopolitické situaci světa dochází ke sbližování mezi západními zeměmi a Tchaj-wanem. V čem je Tchaj-wan unikátní a v čem je nám podobný?

Článek

1. Tchaj-wan má polovinu rozlohy České republiky

Tchaj-wan je znám také pod jménem „Formosa“, který mu byl dán portugalskými námořníky a její nezkrácená verze „Ilha Formosa“ znamená „Nádherný ostrov“. Střed a východ Tchaj-wanu je hornatý, s nejvyšší horou dosahující výšky 3 952 m. Naopak západ Tchaj-wanu se skládá z nížin, a tudíž tam žije i většina obyvatelstva. Celkově má Tchaj-wan 36 197 km2, což je něco málo méně než polovina z 78 871 kmČeské republiky.

2. Má populaci dvojnásobku České republiky

Populace Tchaj-wanu se skládá 95% z čínského etnika Hanů a 2,5% původního obyvatelstva, které je příbuzné lidem žijícím kupříkladu v Polynésii a Mikronésii. Zbylá 2,5% se skládají z ostatních etnik. V současné době se celková populace Tchaj-wanu blíží 24 miliónům lidí.

3. Má strategickou pozici v Jihočínském moři

Kromě hlavního ostrova Tchaj-wanu je jeho součástí i přes sto dalších menších ostrovů. Některé z těchto ostrovů se nachází pouze několik kilometrů od Čínské lidové republiky, jako je kupříkladu souostroví Ťin-men (Kinmen). Zároveň nejbližší japonský ostrov Yonaguni se nachází pouze 111km na východ a nejbližší filipínský ostrov Y'Ami 240 km na jih od Tchaj-wanu, a tak omezují nepozorovaný přístup Čínské lidové republiky k Tichému oceánu.

Foto: By rheins, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59092617

Pohled z tchajwanského ostrova Lieyu, které je součástí souostroví Ťin-men (Kinmen), na čínské město Sia-men (Xiamen).

4. Jeho oficiální název je Čínská republika

Ještě před druhou světovou válkou vypukla v Číně občanská válka mezi republikánskou stranou Kuomintangem a Komunistickou stranou Číny. Ta, po krátkém přerušení japonskou invazí během druhé světové války, skončila roku 1949 porážkou Kuomintangu a stažením generalissima Čankajška a dvou miliónů uprchlíků na Tchaj-wan. Tam vyhlásil Čankajšek stanné právo a jako diktátor tam vládl až do své smrti. Nicméně, čínský odkaz pokračuje i dnes a pokud navštívíte Tchaj-wan, uvítá vás nápis „Vítejte v Čínské republice!“.

5. Tchaj-wan má demokraticky volenou vládu

Přestože Tchaj-wan je uznán jako samostatná země pouze 12 zeměmi a Vatikánem, má svoji demokraticky volenou vládu. První svobodné prezidentské volby se poprvé konaly v roce 1996, čili se jedná o mladou demokracii, avšak v mnoha ohledech se již Tchaj-wan zapsal do vrchních příček řebříčků, které měří úroveň svobod a demokracie.

6. Jako jediný v Asii legalizoval stejnopohlavní sňatky

V roce 2019 byl přijat zákon skrze Legislativní dvůr, jednokomorový zákonodárný sbor Tchaj-wanu, který jako jediný v Asii legalizoval stejnopohlavní sňatky. Je to další kontrast s Čínskou lidovou republikou, kde od roku 2016 platí zákaz v médiích zobrazovat stejnopohlavní vztahy.

7. Ekonomika je strukturou podobná České republice

Ekonomická struktura Tchaj-wanu je velmi podobná České republice. Okolo 60% tvoří služby, 38% průmysl a zbylé 2% tvoří zemědělství. Tchaj-wan nemá téměř žádné přírodní zdroje, a tudíž musí většinu dovážet. Navzdory tomu je silnou ekonomikou, pro kterou je výroba a následný export klíčovým pilířem jeho ekonomiky. Tchaj-wan je 17. největší exportérem zboží na světě a jeho nominální HDP je srovnatelné s Polskem.

8. Je klíčovým výrobcem čipů a elektroniky

Tchaj-wan je domovem nám velmi dobře známých značek elektroniky, mezi které patří kupříkladu Asus, Acer, HTC, MSI, Transcend a ADATA. Tchaj-wan je také klíčovým výrobcem čipů na světě a pokud by došlo k výpadku dodávek právě z Tchaj-wanu, mělo by to velmi vážný dopad na světovou ekonomiku. Pokud se zajímáte o čipy, můžete se více dočíst v článku níže.

9. Má jeden z nevyšších podílů recyklace odpadu na světě

Tchaj-wan má jeden z nejvyšších podílů recyklace svého odpadu na světě. Jak toho dosáhl? Když žijete na Tchaj-wanu, musíte si najít rozvrh, podle kterého uvidíte, v který den, na které místo a v kterou dobu přijede popelářský vůz, do kterého můžete vyhodit nějakou kategorii odpadu. Zní to nepohodlně ale dá se na to zvyknout, jenom v mém případě mě ten pátek ve 22:30 pro odvoz papíru netěšil. Jak to vypadá, můžete vidět kupříkladu na videu zde.

10. Otázka nezávislosti

Tchaj-wan nikdy nevyhlásil nezávislost na Číně a otázka nezávislosti je pro Tchajwance komplikovaná. Pokud se podíváme na průzkum veřejného mínění, uvidíme, že přibližně polovina lidí inklinuje k nezávislosti, skoro 12% ke sjednocení s Čínou a 26% je pro zachování statutu quo. Pokud se ale podíváme na veřejný průzkum s otázkou toho, co by se mělo dělat teď, tak 82% obyvatelstva si dlouhodobě myslí, že teď je nejlepší zachovat statut quo. Toho se drží i tchajwanská vláda, která neplánuje žádná referenda o nezávislosti, protože případné vyhlášení nezávislosti by mohlo vést k rapidní eskalaci ze strany Číny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz