Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hledáš-li problém, začni u státu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Je určitě dobré znát nešvary a problémová místa státního (veřejného) sektoru. Umíme ale stejně kriticky jako sektor státní nahlížet i sektor soukromý?

Článek

Ano, někdy příliš byrokracie, pomalejší tah na branku nebo méně efektivní alokace zdrojů. Představuje však v kontrastu s tím tržní prostředí vždy ideální svět? Z komentářů, co někdy čtu v článcích, nebo spíše v diskusích pod články, by se mohlo zdát, že ano.

Jenže díváme-li se kriticky na fungování státu, proč neuplatnit stejně kritický pohled i jinde? Pro zlepšení našeho hospodářství bychom potřebovali lépe fungující stát, píše se třeba. Není ale potřeba změnit něco třeba i v samotném hospodářství?

Nechci se pouštět do složitých úvah, zůstal bych jen u spotřebitele (občana). Je pak vždy jednání na úřadě pro něj méně komfortní než u soukromého dodavatele? Který třeba kamennou pobočku zrušil a provozuje již jen telefonní linku a komunikaci přes internet, třeba prostřednictví virtuálního asistenta? Tlak na ziskovost potom nemusí i při vyšší efektivitě znamenat nutně nižší ceny. Aktuálním tématem jsou potom např. ceny energií, potravin, mobilního volání či otázka monopolu nebo oligopolu, který vede k neúměrnému navyšování zisku.

Jistě potřebujeme fungující trh. Stejně jako fungující veřejný sektor a veřejné služby. Na prvním místě by potom neměl být ani zájem státu, ani zájem velkých peněz, ale patrně zájem občana (spotřebitele). Je pak pro občana výhodnější, když svoz odpadu, dodávky vody, výrobu elektřiny, zajišťuje obec (stát), nebo soukromá firma (v některých případech placená z veřejných peněz, v některých ze zisku)? To jsou podle mě praktické otázky, důležitější než salónní debaty o volném trhu nebo marxismu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám