Hlavní obsah
Názory a úvahy

Potřebují myslící stroje empatii?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Pilný

Bojíme se, že jednoho dne nám rozvoj technologií a umělé inteligence přeroste přes hlavu (jakoby už tak toho nebylo dost). Uvědomujeme si však dostatečně riziko lidského faktoru?

Článek

Člověkovi nezbývá, než řídit se tím, kam jeho zkušenost dosáhne. Odpusťte tedy poněkud banální příklad. Byl jsem svědkem selhání nastavených procesů dálkové komunikace úřadu práce. Systém dle všeho nastavovali experti znalí komunikace v online bankovnictví, inzerát MPSV na pozice tvůrců systému vyžadoval IT dovednosti. To může být v pořádku. Problém je, že většina klientů systému dávek v hmotné nouzi nemá bankovní účet (ti, co pracují s internetem, můžou mít třeba exekuce). Konkrétní člověk, který se chtěl dotázat na stav své žádosti, byl vyzván pro autentizaci, aby uvedl první a třetí číslo svého rodného čísla za lomítkem. Dvakrát zopakoval své celé rodné číslo a neuspěl…

Co jsem tím chtěl říct? O tom, jak funguje svět korporací posouvající dál možnosti „myslících strojů“, samozřejmě představu nemám. Ale problémem může být, pokud při zavádění IT inovací vycházíme z mylných představ o člověku a jeho sociálním světě. S logikou algoritmů IT světa se shoduje behaviorální přístup, statistická analýza společenských jevů, tedy snaha analyzovat člověka „zvnějšku“. A nikoliv „pohled zevnitř“, tedy něco co nás učí empatie nebo dobrá literatura. Obecně lidská zkušenost, díky které jsme schopni porozumět druhým.

A tato schopnost je stále strojem nezastupitelná a myslím, že v mnoha ohledech užitečná i praktická. Neměli bychom na ni zapomínat, pokud uvažujeme o dopadech technologických změn, nebo jejich zavádění do praxe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám