Hlavní obsah
Názory a úvahy

Má příroda důstojné místo v naší mediální krajině?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Pilný

Autonehody, lapálie celebrit a tu a tam snad nějaká ta obnova tůňky. Je příroda důstojně zastoupena v mediální reprezentaci reality?

Článek

Ano, máme pylové zpravodajství, občas něco slyšíme o úbytku včel nebo stescích sadařů. Ale je to dost na to, abychom si udělali objektivní obrázek o stavu naší přírody a krajiny? Snad největším paradigmatickým zlomem v této oblasti bylo, když v informacích o počasí bylo před nějakou dobou zpochybněno rozdělení na slunečno/vlídno a deštivo/nevlídno.

Tak například, proč neinformovat v regionálních médiích třeba o tom, že do města přilétly vlaštovky? Ano, městští lidé s tím mají problém, vyznat se v přírodě, já také, tak je důležité informovat i o tom, že kvetou třešně. I jiné informace se stále opakují, třeba informace o tom, že silničáři nezvládli sněhovou nadílku. Navíc letos to bylo dřív a mnoho okrasných stromů bylo již na prvního máje opadaných.

Jistě jsou důležité pozitivní zprávy a úspěchy ochranářů, třeba zotavení nějaké krajiny. Ale i to, kterého ptáčka už příští rok dost možná neuvidíme, by mohlo být zajímavé vědět. Je zde samozřejmě riziko určité bulvarizace, v podobě hrozivě vypadajícího pavouka z jižních či východních zemí, který doposud neměl v naší přírodě místo. Takové informace by ale neměly přehlušit zaměření na systémové problémy.

Pak tu máme také úbytek hmyzu a stav půdy a zemědělské krajiny. Problémy, které trápí české lesy (nejen tedy ty, co trápí lesní hospodáře). Jistě je o čem psát. Navíc zlepšení ekonomické situace je stále nejisté. Někteří poradci vlády doporučovali cesty do Polska za levnějšími nákupy jako určité řešení prekérní situace. Pokud ale o víkendu půjdeme na procházku do lesa místo do nákupního centra, ušetříme možná ještě víc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám