Hlavní obsah
Finance

Investiční aplikace jako cesta k rychlému zbohatnutí? Spíše neřízený gamble

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Začít investovat může každý. Stačí si stáhnout aplikaci a je to. Lidé tak mají dojem, že si vysněné portfolio vybudují sami. Co ale rizika, analýza, finanční plán? Tyto otázky často neřeší a dopadají hůř, než kdyby investovali s pomocí odborníka.

Článek

Žijeme v neuvěřitelně rychlé době. Hlavně díky covidové pandemii jsme si zvykli dělat opravdu hodně věcí sami. Shlédneme dvě videa na internetu a jsme opraváři elektrospotřebičů. Poslechneme si tři podcasty a najednou máme pocit, že rozumíme vztahům na Blízkém východě. A podobné to je s financemi. Rozdíl je v tom, že když si zkusíme opravit nefunkční pračku, maximálně se nám to nepovede, a nakonec opraváře stejně zavoláme, případně koupíme novou. Pokud se rozhodneme své peníze investovat na vlastní pěst, jedno chybné rozhodnutí nás může vyjít draho a není nikdo, kdo by nás zachránil a rozhodnutí opravil.

Většina lidí chce při investování co nejvíce a co nejrychleji vydělat. Pokud ročně fond neudělá 15 %, tak nejsou spokojení a hledají jiné možnosti. Přitom ale zapomínají na základní rovnici neboli investiční trojúhelník. Podle něj investice, která hodně vydělává, má nutně i vysoké riziko a je na dlouhou dobu. Základními hesly každého rozumně uvažujícího investora by mělo být hlavně bezpečí a snaha ochránit své tvrdě vydělané peníze před inflací. Neměl by chtít překonávat rekordy, ale hlavně se zbavit rizik.

Jedním z hlavních problémů investování na vlastní pěst jsou zdroje informací investorů. Ať chceme nebo ne, aby investor byl schopen udělat ty správné kroky, potřebuje nemalé množství znalostí. A to i přes to, že se jej marketingové kampaně, influenceři nebo celebrity snaží přesvědčit o opaku. Jak hezky poznamenal člen bankovní rady ČNB Jan Procházka, největším problémem dnes je, že investiční rady mohou udílet lidé bez jakékoliv odpovědnosti. A takovou formou, aby z nich měli prospěch hlavně oni, nikoliv samotní investoři. Všemožné internetové postavičky, samozvaní odborníci nebo rovnou podvodníci se snaží hrát na emoce, přitom při investování mají emoce hrát pouze minimální roli. Reálně tak mohou poškodit tisíce lidí, kteří se následně nemají, jak bránit.

Foto: ČNB, Jan Procházka

Obr. č.1: Influenceři nemají zodpovědnost

Velkým tématem při obchodování pomocí investičních aplikací jsou také poplatky. „Investice do ETF (Exchange Traded Funds) má poplatek v aplikaci jen 0,3 % ročně!“ hlásá reklamní slogan. To zní opravdu skvěle, ale je to pravda? Při investování musíme počítat s celou řadou poplatků. Vstupní, za správu, výstupní, za překročení historického maxima. Ty jsou zpravidla dohledatelné, ale stále mohou s výnosem investice výrazně zamávat. Co ale ty skryté, které nedostatečně informovaný investor nevidí? Třeba za převod peněz do jiné měny. Když investuje v USD, nebo EUR a plat mu chodí v CZK, je to problém. Takový poplatek může být klidně 2-3 %. Co zdanění výnosů? Akcie, kterou nakupuje, může podléhat jinému daňovému režimu, než je ten náš. Investor si tak při odkupu zadělává na velký problém, aniž by o tom vědět. Pozor si také musí dát na tzv. rebalancování portfolia. Při něm může automaticky docházet k odkupům ve vašem portfoliu a nakupování méně výkonných cenných papírů. Čímž investorovi také může vznikat nutnost dodanění výnosů.

Lidé, kteří se do investování pustí sami, zapomínají i na další základní věci. Například finanční plán. Bez něj jen posílají někam peníze, neví proč, co má být výsledkem a nemají absolutně žádnou kontrolu. Chybí jim důležitý odstup, nadhled a odbornost. A to se projeví hlavně v době, kdy z nějakého důvodu portfolio začne padat. Trhy pak mohou být v korekci několik let a udržet v takové situaci klid je náročné. Většina dnešních investorů takovou situaci navíc nikdy nezažila, což také nahrává ukvapeným a nepromyšleným krokům, které v dlouhodobém horizontu mohou zabolet.

Člověk, který si sám řídí portfolio totiž musí být neustále v obraze. Pokud nakupuje jednotlivé akcie, musí sledovat co se v okolí této firmy děje. Řešit jak technickou, tak fundamentální analýzu. To zabere obrovské množství času, který většina lidí nemá. A pokud si tyto domácí úkoly pravidelně neudělají, může se jim to časem pěkně prodražit. Dobrý finanční poradce tyto věci dělá za ně, a pravidelně s klienty řeší jen to, co je opravdu důležité. A jakmile se bude blížit nastavený investiční cíl, bude postupně realokovat investici do konzervativnějších nástrojů, aby ji ochránil před možnými výkyvy.

Investování je náročná disciplína, přestože se vám v poslední době může zdát, že to přece dělá každý a nic na tom není. Vyžaduje pravidelné vzdělávání, sledování aktuální sociopolitické situace, trendů a situace na trzích. Bez toho se z využívání investičních aplikací stává jen pouhý hazard, který vám sice může dávat denní dávku adrenalinu, ale se zabezpečením na důchod nebo bezpečným splněním jiného cíle nemá nic společného. A sebemenší chyba pak může v dlouhodobém měřítku opravdu velmi zabolet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz