Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jedna z nejhorších dezinformací dneška? Že dostatečně malé dítě není člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Světem se šíří dezinformace o tom, že člověk se stává člověkem až na základě splnění jistých kritérií nebo snad v důsledku úředního rozhodnutí.

Článek

V diskuzích i na sociálních sítích se často setkáme s lidmi, kteří věnují sledování tzv. dezinformátorů. Dezinformátoři přichází s různě nebezpečnými nesmysly. Od těch ohrožujících bezpečí a zdraví obyvatel, až po ty poměrně neškodné a nezřídka i humorné. Příkladem je například neškodné „octování“, jehož vyznavači věří, že jím lze rozehnat tzv. chemtrails nebo dokonce změnit počasí.

Ještě jsem ale neslyšel o tom, že by jako dezinformace byla identifikována myšlenka, že člověk se stává člověkem až při splnění určitých kritérií. Naopak je velmi široce rozšířena dezinformace, že se člověk stává člověkem až od určitého počtu buněk, od určitého data nebo v důsledku úředního rozhodnutí.

Člověk? Samozřejmě, ale až se svolením

To, že je to nesmysl, lze snadno nahlédnout i rozumem. Pokud by totiž existovala hranice, od kdy je člověk člověkem, jako subjektivní, bylo by její stanovení nutně odvislé od lidského rozhodnutí. Subjektivní stanovení takové hranice by degradovalo lidství jako celek, neboť by docházelo k tomu, že člověk je člověkem až z moci rozhodnutí jiných lidí!

Pokud by taková hranice existovala objektivně, jak by bylo možné ji určit? A co kdybychom se zmýlili?

Uvádím další tři argumenty, proč je člověk člověkem od počátku, a ne až od termínu stanoveného úřadem. Nepovažuji je za tolik průkazné jako ty předchozí, přesto by se jich mohl někdo chytit:

  1. Genetická kontinuita: Již od okamžiku spojení spermie s ženským vajíčkem vznikne jedinečná genetická kombinace, která určuje všechny charakteristiky a vlastnosti daného člověka. Tato genetická informace je plně lidská a odlišuje plod jako lidskou bytost od jakéhokoliv jiného života nebo hmotné struktury.
  2. Kontinuita vývoje: Od samého počátku tvoří člověk v podobě plodu lidské tkáně, orgány a struktury, které jsou základem pro další lidský život. Průběh vývoje od počátku až do narození je jednoznačně postupným rozvojem existujícího jedince, nikoli získáváním lidských vlastností v průběhu času.
  3. Potenciál pro plnohodnotný lidský život: I když plod ještě není schopen existovat mimo dělohu, má potenciál vyvinout se do plnohodnotného člověka. Tento potenciál je přítomen již od samého počátku a je důvodem, proč by člověk měl být považován za člověka od počátku.

Společnost si nechce nechat potraty vzít

Dnešní neoliberální společnosti si ale možnost umělých potratů nechce nechat vzít. Lidé si jednoduše chtějí chránit právo (do určitého data) mít možnost rozhodnout se, zda jejich dítě bude žít nebo nebude žít. Aby se z tohoto činu vyvázali, vymysleli si spoustu dezinformací.

Dokonce i mnozí kazatelé morálky (kteří káží morálku proto, aby byli milování a oslavování světem) se tématu umělých potratů pečlivě vyhýbají a dovolují se o něm zmínit jen tam, kde jim právě nehrozí pozornost. Kdyby se totiž o tématu potratů zmínili vážně a nahlas, už nikdy by jim média nedala slovo. Oni to vědí, že mají slovo pro to, co neřeknou, ne co řeknou.

Dnešní neoliberální společnost se tváří, že je plná dobra a každý projev zla je spíše omyl, nanejvýš projev nějaké psychické poruchy, a přitom jen v ČR umírají tisíce (v době vyšší porodnosti dokonce desetitisíce) dětí na potratových klinikách.

Tzv. slušní lidé se vyvyšují a ospravedlňují odsuzováním jiných, ale sami mnohdy schvalují či dokonce páchají zabíjení těch nejmenších „človíčků“.

Komu je hanba odsoudit vraha a pak jít a zabít? Přesto tak jednají mnozí, kteří jsou před společností čistí.

Legislativa a statistiky k potratům v ČR

V České republice jsou indukované (umělé) potraty legální za zákonem daných podmínek. Zákon povoluje potraty až do 12. týdne těhotenství bez nutnosti uvádění důvodu. Po uplynutí této lhůty jsou potraty povoleny v pouze ze zákonných důvodů a za zákonem stanovených okolností.

Potraty jsou prováděny v souladu se zákonem o potratové péči, který určuje postup a podmínky, za nichž může žena podstoupit potrat. Je zásadní, aby byl potrat proveden ve zdravotnickém zařízení, které má povolení k provádění potratů.

Statistiky umělých potratů jsou v ČR následující: 2009 - 24 636, 2014 - 21 893, 2015 - 20 403, 2016 - 20 406, 2017 - 19 415, 2018 - 18 298, 2019 - 17 757.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám