Hlavní obsah

Křesťanská mikrokatecheze, 1. díl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: GPT

Opravdu bylo ovoce poznání jablko? Proč byla Eva nejspíš marxistka (nebo něco takového). ARBEIT MACHT FREI už v Edenu? Opravdu chtěla být Eva jako Bůh Stvořitel? A… budeme jako andělé?

Článek

Co v článku probereme

  • Opravdu je kreacionismus v Bibli zanesen? Je vůbec spor kreacionismus x evolucionismus biblický (není no...)?
  • Proč byla Eva nejspíše marxistka (nebo něco takového).
  • ARBEIT MACHT FREI už v Edenu? To je skandál!
  • Fakt byla Eva hlupačka, co si myslela, že sní nějaké ovoce a bude jako Bůh Stvořitel?
  • A bonus: Jaké ovoce bylo oním ovocem poznání? Bylo to jablko? A když to nebylo jablko, tak co to tedy bylo a proč?!!!!!

Jdeme na to

Pojďme se podívat na některé dost podstatné kapitoly prvních třech knih Genesis.

1) Není to příběh o lidské pýše. Tomu spíše odpovídá příběh o Kainovi a Ábelovi, i když i ten je spíše o svévoli (což je podstata pýchy). Pozn.: Kain a Ábel jsou prvorození synové Adama a Evy.

2) Není to příběh o tom, že by snad Adam a Eva chtěli být jako Bůh Stvořitel. Originální text pracuje s tím, že Adam a Eva touží být jako ELOHIM, což neznamená být jako Bůh. Znamená to spíše být jako bůh, kterých je Starý zákon plný. Obvykle se o nich hovoří jako o božích synech.

2.5) Hebrejština nazývala každou duchovní entitu ELOHIM. Dokonce je tento pojem použit při zjevení Eliáše (ale ekumenický překlad to zamaskovává překladem „boží zjev“, ono to ale prostě znamená duchovní stvoření). Kluci ekumeničtí.....

3) Podle mého názoru není Genesis 1 až 3 popis historické události, ani popis ahistorické události*. Je to forma proroctví o stromu života, který v Edenu Adam a Eva v důsledku neuposlechnutí Božího slova, nezakusili. Problém evolucionismu a kreacionismu kapánek vyplývá ze špatného překladu i nedochovaného významu prvních tří kapitol Genesis. Škoda… (ne to auto).

4) Tím skutečným stromem života je samozřejmě Ježíš Kristus. O něm je tento příběh proroctvím. Vedle tohoto obsahuje Genesis (Genesis 3:15) další proroctví, tentokrát astronomické. To se potvrzuje 1500 let později při narození Ježíše Krista, viz zápis Zjevení 12. Toto proroctví je pak nejsilnějším objektivním argumentem pro křesťanskou víru**.

5) Ten onen příběh je především o lidské touze překonat svou přirozenost a stát se ELOHIM, tj. slovy Ježíše Krista - být jako anděl (to platí jen pro křesťany, takže klid bro…). Což ale není, jak právě vidíme, touha nepatřičná! Všichni touží být nové stvoření (ale křesťané už jsou ;))

6) Ten onen příběh je o tom, že Adam a Eva se rozhodli stát se ELOHIM nikoli Boží milostí, ale vlastními skutky tak, že poznají, co je dobré a co je špatné. Chtěli dosáhnout statusu (esence, podstaty) nového stvoření svou prací! Nepřipomíná vám to kapánek někoho? Nejsilněji tenhle nesmysl pozorujeme v Marxismu a obdobné ideologie vyskutkování. Ale i my (teda vy) věříme, že se nějak osvobodíme svou prací. Staneme se účastníky komunismu, kyborgy, objevíme vnitřního boha nebo si konečně už koupíme to Lambo a podobný pííííp. Tedy ARBEIT MACHT FREI je tu už od Adama a Evy. Kam to pokaždé vede, to víme (a někdy je tam hodně horko).

BONUS: Jakého druhu bylo ovoce poznání nevíme a v Bibli to ani nikde nenalezneme. V nekanonické knize (která, aby to nebylo jednoduché je kanonická pro koptskou církev) Henochově však nacházíme zmínku o tom, že oním ovocem byl svatojánský chléb, co chutnal jako víno! Jak velké je to proroctví, že (kdo ví proč)?

Poznámky

* Jeden skvělý hebraista vykládá překlad úvodního textu Genesis 1 tak, že je zde napsáno „Na počátku, když Bůh tvořil“ nikoli jak překládáme „Na počátku Bůh stvořil“. To je jedním z podkladů k tomu, že to není historická událost.

** Křesťanská víra nikdy nebyla zamýšlena jako čistě subjektivní věc. Naopak, Bůh si dal záležet, aby objektivní náplň víry byla silná. Ostatně I) potřeboval být poznatelný mezi jinými bohy jako Nejvyšší a II) jeho Zákon musí být předložen odpovídající autoritou, tj. pánem nad stvořením.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz