Hlavní obsah

Bečva – soudní stand up show znalce Klicpery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Facebook

V manipulativním duchu se pak Ing. Klicpera představil u vsetínského soudu, kdy ve stylu stand up one man show předvedl doslova herecký výkon.

Článek

Minule jsem se věnoval konkrétní pasáži posudku znalce Klicpery. Posudek obsahuje značný podíl balastu, který pouze odvádí pozornost od podstatných skutečností. Jedna z manipulativně stylizovaných částí se zabývá srovnáním havárie na Bečvě a kyanidové havárie na Labi v roce 2006, kdy došlo k úniku kyanidů z podniku Draslovka v Kolíně. Detaily jsou k nalezení na internetu – např. - https://unece.org/fileadmin/DAM/env/teia/doc/Prague/presentations/12C-Case-study_Draslovka_Kollin_Benes.pdf. V roce 2006 byla nejvyšší koncentrace kyanidů naměřena až 4 dny po havárii na jezu v Nymburku, konkrétně 13.1.2006 a jednalo se o 0,69mg/l CNcelk. Ing. Klicpera naproti tomu uvedl v posudku hodnotu z Nymburka 0,4mg/l CNcelk., čímž manipulativně hodnotu přiblížil nejvyšší hodnotě naměřené na Bečvě laboratoří VaK Vsetín 0,386mg/l CNcelk. Porovnání následků obou havárií je nesrovnatelné – na Labi odhadovaný úhyn cca 5% rybí obsádky, na Bečvě v podstatě 100%.

Foto: Ing. Hynek Beneš

CN Labe 2006

V manipulativním duchu se pak Ing. Klicpera pokračoval i u vsetínského soudu, kdy ve stylu stand up one man show předvedl doslova herecký výkon. Rozvláčný projev plný slovního balastu, invektiv vůči obviněné společnosti, vůči konkrétním lidem i vůči lidem z akademické obce. Neznalý pozorovatel by po chvíli patrně usuzoval na psychický problém či poruchu osobnosti. Dva naplánované dny (19.7. a 20.7.2023) nestačily a svou show zakončil závěrečným jednodenním maratonem 16.8.2003. U soudu se nezdráhal uvádět zkreslené informace, polopravdy a dokonce i lži. Jedna z jeho „perliček“ je v závěru videa - https://www.youtube.com/watch?v=FpAlFBF7t9I.

Pro ilustraci předkládám čtenáři pasáž, kdy se znalec vyjadřuje k původu kyanidů a jejich případné cestě do řeky Bečvy. Obrázek nechť si udělá čtenář sám:

Otázka soudkyně - vy jste zároveň včera uváděl, že to množství 37,5kg, které jste určil jako množství pro otravu řeky, ve společnosti EA mohlo být. Jak jste k tomu dospěl, kde se ty kyanidy mohly nacházet, jak se tam mohly dostat?

Klicpera - ty kyanidy se vyskytovaly v těch vyčerpaných lázních z galvanických procesů. Tam byly ty nejméně tři firmy, které používaly kyanidy, kyanidové procesy v galvanice. Jestliže tato firma vypustí tu vyčerpanou lázeň, ve které je spousta kyanidů, ale málo kovů - jo, to je ta příčina, proč se ty lázně vypouštějí, protože už tam nejsou kovy v dostatečné koncentraci a nelze je ani doplnit, tak ta lázeň je vyčerpaná a vypouští se k nějaké likvidaci. Čili, a ty lázně jsou poměrně velké, ty mají objem několika kubíků a to znamená co kubík, to tuna a… nebo víc než tuna, protože to je hustší, a tohleto množství obsahuje řádově procenta kyanidů. Takže to množství těch kyanidů tam docela určitě v těch provozech bylo, a pokud bylo vypuštěno do té kanalizace a prošlo do čistírny nikoliv přes ty kyanidové jímky, ale přes ten sběrný systém, který fungoval, přes čerpací stanice, prostě po chemické kanalizaci a ten, kdo to vypustil, spoléhal na to, že to neprojde, protože zrovna není pátek, kdy se kontrolujou vody, tak ty kyanidy mohly projít v té čistírně naprosto bez vědomí obsluhy, protože tam se standardně todlento moc nedělalo a hlavně se to moc nekontrolovalo a ty kyanidy mohly projít prostě přes ty reaktory. Bývalo zvykem, že když některý reaktor měl třeba hodně kyanidů a zjistilo se to, bez ohledu na to, jestli to bylo nebylo ovlivněný, tak ty vody se přečerpaly někam jinam a pak se postupně přidávaly do nějakého jiného reaktoru, aby se to víceméně zředilo, což je postup, který je zakázaný. Kyanidy se tam cíleně moc nečistily a zákon zakazuje ředění odpadních vod, takže oni to obcházeli takovým přečerpáváním z jednoho reaktoru do druhého.

Otázka soudkyně - podle toho, co tady uvádíte, jestli to správně chápu, vy říkáte, že tím primárním zdrojem byly vody z nějaké čerpací stanice, nikoliv z těch kyanidových jímek?

Klicpera - ano. To je ta čerpací stanice, která je na chemické kanalizaci. Ty zdroje tam byly různě roztříštěny v tom areálu, byly sváděny v některých případech už přečerpávány do nějaké další sběrné jímky a potom následně přečerpávány po potrubním mostě venkem až do čistírny.

Otázka soudkyně - a to jste nějakým zjistil nebo to je nějaká vaše domněnka?

Klicpera - to je namalované v pracovním schématu a funguje to tak, protože ty vody skutečně někdy samy by do té čistírny nedotekly, tak se přečerpávají, to je běžná záležitost

Otázka soudkyně - já se ptám na ten primární zdroj, jestli ten jste nějakým způsobem zjistil nebo si myslíte, že…

Klicpera - jo, ty čerpací stanice jsou zakresleny v provozním schématu, ptali jsme se na to a dokonce tam někde byly zakreslený špatně, ale jsou v tom provozním schématu zakreslený

Otázka soudkyně - já se ptám, jak jste zjistil, že primárním zdrojem měla být nějaká voda, která tekla přes čerpací stanici těch kyanidů

Klicpera – ano

Otázka soudkyně - já se ptám, jak jste to zjistil, jak?

Klicpera - no z toho provozního schématu, protože ty vody jinudy téct nemohou. Ty jsou napojený na kanalizaci chemickou. Ten provozovatel to vypustí do chemické kanalizace, tou chemickou kanalizací to teče do té čerpací jímky, tam je nějakej registr, kde se měří hladina, spouštějí se čerpadla, to běží v automatickým režimu a čerpe se to dál do provozu. To je standardní jako systém, který se takhle používá a je zakreslen a popsán v Provozním řádu.

Otázka soudkyně - dobře, já se ptám, jak víte, že ty vody obsahovaly takový obsah kyanidů, že byly způsobilé způsobit tu havárii na řece Bečvě, co přitekly přes tu čerpací stanici?

Klicpera - ano. To jsou ty vody, který, jak jsem říkal, když se vypustí ta koncentrovaná lázeň, tak ta se vypouští do té chemické kanalizace, pak projde přes tu čerpací stanici a je tam vyčerpána do čistírny odpadních vod. Jiný způsob vypuštění těch chemických vod není.

Je zvláštní, že znalec, který dostal pokutu za porušení povinností znalce - https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/regiony/znalec-klicpera-musi-zaplatit-pokutu-kvuli-medialnim-vyrokum-v-kauze-becva-14252- se ani u soudu nevystříhal teatrálnosti a lží. Přesto dosud jeho jednání zůstává bez pozornosti patřičných institucí, ačkoliv existuje důvodné podezření, že se mohl pohybovat za hranou zákona, např. § 346 TZ. Kauza Bečva postupně odhaluje tristní stav institucí, které mají být pilíři funkčního státu. Dalším se budu věnovat příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz