Hlavní obsah

Česká stopa v bájné Atlantidě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Google

Autor této publikace má již pokročilý věk. Snad právě proto mu „vyšší intuice“ (též jungiánsky ve snu) poskytla zcela netradiční „pohled“ na téma bájné Atlantidy.

Článek

K sepsání tohoto příspěvku mě inspiroval článek https://medium.seznam.cz/clanek/bajna-atlantida-byla-konecne-nalezena-50317- kde autor jako zdroj citoval články na wikipedii. Ač jsem se primárně věnoval a věnuji Bečvě. Shodou okolností jsem se díky získávání informací ke kauze Bečva dostal k osobě Ing. Kulta. Zaujal mě jeho youtubový kanál se zajímavými příspěvky a zjistil jsem, že Ing. Kult vyučoval latinu a klasickou řečtinu. Čirou náhodou (jak to v životě často bývá) jsem loni zjistil, že tento emeritní pracovník Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka napsal a vydal knihu, která se věnuje tématu Atlantidy.

Knihu poté, co ji autor vydal, dal zdarma k dispozici široké veřejnosti na serveru ulozto.cz, který pár měsíců poté prošel totální „rekonstrukcí“ a veškerý obsah zmizel. Kniha je dnes k dispozici volně ke stažení v databázi některých knihoven, zde je například odkaz na krajskou vědeckou knihovnu v Liberci - https://ipac.kvkli.cz/arl-li/cs/detail/?&idx=li_us_cat*1171991&iset=1&disprec=1.

Foto: Neznámá civilizace...

...

Téma bájné Atlantidy provází lidstvo již tisíce let a je stále živé, neboť stále jsou nalézány historické artefakty a objevovány nové lokality, které díky moderním technologiím v archeologii vnášejí do poznání dějin nové prvky. Snad někdy přílišná specializace či náročnost některých oborů vedou k tomu, že absentuje prvek syntézy a současně díky „zdravé konkurenci“ s ohledem na prvenství, originalitu či „autorská práva“ vázne i komunikace. To může vést leckdy k přehlédnutí detailů, které se časem mohou ukázat jako významné vodítko. Nepochybně v tomto do budoucna může významně pomoci AI, pokud bude disponovat dostatečným množstvím dat, neboť informace zpracovává strojově, efektivně, bez emocí.

Ing. Kult svou knihu pojal multioborově a v podstatě aplikovanou syntézou dosud známých skutečností a historických dat došel ke konkrétnímu závěru. Nutno zdůraznit, že důležitou roli jistě sehrála jeho znalost klasické řečtiny, díky čemuž sám překládal řecké texty, ze kterých pak vycházel. Je třeba zmínit také turecké archeologické naleziště Göbekli Tepe - https://cs.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe, které ukazuje, jak málo o historii lidstva víme. Od zmíněné lokality je to jen „kousek“ (cca 4.000km) k Atlantidě Ing. Kulta. Z knihy jsem pochopil, že jedním z klíčových prvků bylo satelitní zkoumání morfologie mořského dna, jehož výsledkem byla nová batymetrická mapa, kde byly zobrazeny dva útvary ve skalním (žulovém) podloží. Bližší prozkoumání a stanovení či vyloučení jejich možného antropogenního původu je tak zajímavou výzvou pro studenty, vědeckou veřejnost i laické hledače pokladů.

Foto: Neznámá civilizace...

SEYCH

Tématu Atlantidy se věnovali i další čeští autoři, pro ilustraci přidávám dvě příznivě hodnocené knihy:

Bude skromná a nenápadná kniha Ing. Kulta trefou do černého?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz