Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Co zabíjelo na Bečvě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Google

mrtvé ryby

Oficiálně je veřejnosti sdělováno, že příčinou otravy Bečvy byly kyanidy. Z výše uvedeného ale plyne, že tomu tak být nemusí a zřejmě ani ve skutečnosti nebylo. (…když něco páchne jako chlór…)

Článek

O Bečvě bylo napsáno dosti. Detailní časová osa ze dne 20.9.2020 je na stránkách MO ČRS Hustopeče nad Bečvou. Nemalý prostor má Bečva na stránkách Deníku Referendum, kde je vše přehledně uloženo. Asi největší množství informací je pak v FB skupině „Otrávená Bečva nám není lhostejná“, kde zvídavý čtenář narazí i na informace, které v médiích nebyly dosud zmíněné.

Vrátím se na začátek, kdy primární otázkou bylo – co způsobilo otravu řeky v takovém obrovském rozsahu. Připomenu, že na nejvíce zasaženém úseku cca mezi Choryní a Hustopečemi nad Bečvou došlo téměř k 100% úhynu všech ryb během velice krátké doby. První informace v médiích hovořily většinou o látce na bázi chloru. O chlóru hovořili zejména rybáři, kteří sbírali mrtvé ryby. O chlóru se ale také zmiňovali hasiči, policisté, úředníci přítomní na místě a další lidé. Zdálo se, že zjištění viníka bude otázkou několika dnů. Tento předpoklad se ukázal jako mylný.

15. 2. 2023 u vsetínského soudu vypovídala Ing. Pavlína Burdíková, vedoucí provozu Povodí Morava ve Valašském Meziříčí. Uvedla dvě zajímavé skutečnosti:

1) Jako první možný původce znečištění a následné otravy se jevila společnost DEZA a to vzhledem k charakteru výroby a dále k umístění výusti podniku k místu havárie.

2) Za nestandardní označila skutečnost, že ještě v úterý (dva dny po havárii) nebyly známé výsledky vzorků odebraných v neděli, tj. v den havárie.

Ve středu odpoledne se pak neoficiálně dozvěděla, že příčinou otravy Bečvy měly být kyanidy. Oficiálně tuto informaci zveřejnila ve čtvrtek média ještě před koordinační schůzkou v Přerově. Schůzky koordinoval Krajský úřad Olomouc. Dále ještě zmínila zápach „jako SAVO“, který se šířil vzduchem a to v místě u jezu Juřinka II. Pro čtenářovu orientaci přikládám laicky upravenou mapu z portálu Google s vyznačením vzdálenosti k čističce vod ve společnosti DEZA. (s touto informací budeme ještě později pracovat)

Foto: Jan Tománek

stupeň

Použiji oslí můstek a dostávám se k jedné citaci. „Známé pořekadlo praví, že když něco vypadá jako kachna, lítá jako kachna chodí jako kachna a kváká jako kachna, tak je to s největší pravděpodobností kachna,“ píší v disentním stanovisku soudci Vojtěch Šimíček, Ludvík David, Kateřina Šimáčková a Jiří Zemánek.

Vzhledem k uvedenému pak lze poměrně přesně aproximovat (termín použitý znalcem ing. Klicperou, také se mu budeme věnovat později), že chlór byl s vysokou mírou pravděpodobnosti primární příčinou otravy řeky Bečvy. (…když něco páchne jako chlór, když něco pálí na rukou jako chlór, když něco vysušuje ruce jako chlór, když něco dráždí dýchací cesty jako chlór, tak je to s největší pravděpodobností chlór…)

Nestandardní dlouhé čekání na výsledky vzorků, poměrně nízké hodnoty kyanidů ve vzorcích (jak uvedl znalec ing. Klicpera) a hlavně extrémní mortalita rybí obsádky pak na chlór, jako původce otravy ukazují. Proč vsetínský soud označil jako příčinu kyanidy, to se dozvíme, až bude k dispozici písemný rozsudek. Dosavadní průběh vyšetřování vzbudil spoustu rozpaků a otazníků a veřejnost má stále oprávněné pochybnosti o způsobu vyšetřování. Nota bene, když před několika lety pronesl Andrej Babiš větu „Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení“. (zdroj https://www.ceska-justice.cz/2018/01/cesku-podle-premiera-babise-mozne-objednat-si-trestni-stihani/)

Bylo vyšetřování otravy řeky Bečvy zmanipulované? Už nejasnosti kolem stanovení příčiny otravy vzbuzují pochybnosti. Na možnou úmyslnou manipulaci pak ukazuje video (zdroj https://www.youtube.com/watch?v=M5glcb12-Zw), které jsem si přehrával několikrát, abych se ujistil, že jsem vše pochopil a které mě doslova šokovalo. Znamenalo by to totiž, že v případě Bečvy šlo o dokonale promyšlený komplot skupiny lidí, kde každý splnil konkrétní zadání a musel také vědět, že se jedná o manipulaci, jejímž cílem je rozptýlit podezření kolem jistého subjektu a nasměrovat pozornost jinam. Vše je odpornější o to více, že se jednalo o úředníky a zástupce státu.

Oficiálně je veřejnosti sdělováno, že příčinou otravy Bečvy byly kyanidy. Z výše uvedeného ale plyne, že tomu tak být nemusí a zřejmě ani ve skutečnosti nebylo. Příště rozebereme podrobně zmíněné video. (pokud do té doby nezasáhne cenzor)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz