Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dluhy milenky T. G. Masaryka splácel ještě i druhý prezident Eduard Beneš

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Po abdikaci T. G. Masaryka se stal prezidentem Edvard Beneš. Nepřevzal jen prezidentský úřad, ale také dluhy předposlední milenky starého pána.

Článek

Roku 1936 se na Beneše obrátil jeden z jejích věřitelů, kterému bývalá „společnice“ odmítala splatit půjčku. A Beneš ji v říjnu splatil. Když se to podařilo jednou, půjde to i podruhé.

Takže se na Beneše obrátila osobně: „Prosím Vás, pane prezidente, buďte tak dobrotivý a v Lánech tu věc ujednejte… Muž má maličké jmění, ale ničeho mně nedá, jen mně vyčítá…“

A Beneš zase část dluhu uhradil. S jídlem roste chuť a stárnoucí metresa se opět ozvala: „Vzdávám Vám díky za pomoc, jíž aspoň zčásti byly uhrazeny deficity vzniklé z nepodložených slibů a těžkých závazků velikého muže… který si však nedovedl vyřešit nejpřirozenější věc rázu osobního a soukromého.“

Když Masaryk zemřel, opřela se do klávesnic psacího stroje ona dáma podstatně tvrději: „Hrozí mi stíhání za nezaplacení dluhu 337 680 Kč… Obávám se zejména, že dojde-li k soudnímu přelíčení, nebudu se moci hájit jinak než líčením, jak k výpůjčkám došlo, a předložením písemných dokladů z korespondence pana prezidenta…Dříve než se obrátím o záchranu jinam, přicházím za Vámi, abych nemusela do něho zasvěcovat ještě někoho jiného.“

To už bylo nepokryté vydírání hlavy státu a prezidentův advokát usoudil, že bude nejlepší zaplatit všechno z jedné vody načisto.

Kdo byla ona dáma, která dokázala po několik let pumpovat státní kasu, aby splatila své dluhy?

Jmenovala se Oldřiška Sedlmayerová a Masarykem byla doslova posedlá. Po jednom z dopisů ji prezident pozval do Lán, kde se pár dnů zdržela. Bylo jí čtyřiačtyřicet a žádná krasavice to nebyla ani v osmnácti. V jejich vzájemné korespondenci je popsáno množství intimních chvilek. Prezident nechal zamluvit pro přítelkyni apartmá č. 22 v hotelu Esplanade v Praze.

Strážkyně mravnosti svého otce, dcera Alice, se o románku samozřejmě dozvěděla a bylo zle. Takže se scházeli, kde to jen šlo. Na zámku v Topolčankách, v Brně nebo u její přítelkyně Kláry Červenkové na Velkopřevorském náměstí.

Oldřiška Drápalová se v devatenácti letech vdala za železničního úředníka, o deset let staršího Jana Sedlmayera. To bylo v roce 1905. Za rok se narodil jediný syn Oldřich. Pracovala na nádraží jako telegrafistka, ale myslela si, že je umělkyně a má na víc. Hrála divadlo, angažovala se snad ve šech spolcích, které byly po ruce, bojovala za práva žen. Jezdila do Prahy na různá zasedání čehokoliv, jen aby viděla nebo prohodila zdvořilostní frázi s Masarykem.

Její okolí, včetně manžela, samozřejmě netušilo, jak se věci ve skutečnosti mají. Považovali ji za obdivovatelku prezidenta Osvoboditele. Obrovské finanční částky, které dostávala, dovedla zřejmě důkladně skrývat.

V roce 1933 Oldra, jak se začala nazývat, koupila velký statek o rozloze 90 hektarů ve Vranovské Vsi u Znojma. Jenže syn Oldřich byl prabídný hospodář. Za prodané akcie získali jen nepatrnou hodnotu skutečné ceny statku. Dluhová past se začala rozevírat.

Manžel na penzi, ona bez příjmu, kromě finančních darů z Hradu, a na scéně se objevila nekalá konkurence. V roce 1932 se Masaryk zamiloval do sochařky Heleny Železné-Scholzové.

Oldra dál psala Masarykovi, s nadějí na další peníze, protože zadlužený statek musela prodat. Jenže mrtvice v roce 1934 vyřadila starého pána nejen z mileneckého života.

A tak se Oldra poprvé obrátila na Edvarda Beneše. Beneš sice její dluhy po několika splátkách splatil, ale vše ostatní už šlo z kopce. V dubnu roku 1940 se kvůli nešťastné lásce zastřelil syn Oldřich. Roku 1945 umírá manžel. A v březnu 1954 na rozedmu plic i Oldřiška Sedlmayerová. Zemřela chudá, zoufalá, všemi opuštěná a zapomenutá.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz